Kroatië: 's zomers vakantieland

1.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ZagrebKroatië is als zelfstandig land nauwelijks de tienerleeftijd ontgroeid, of de Republika Hrvatska staat op het punt om toe te treden tot de Europese Unie. Degene die zo’n ontwikkeling voorzag op 25 juni 1991, toen Kroatië zich met Slovenië onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië, mag je gerust een ziener noemen. Of toch niet?
Bij de boedelscheiding kreeg Kroatië – alle eilanden meegerekend - 5835 kilometer kust van de Adriatische Zee in bezit. De toeristische magneet van het voormalig Joegoslavië is die trekker gebleven; jaarlijks zijn miljoenen binnen- en buitenlandse toeristen 's zomers te vinden langs de mediterrane kustlijn. Het schiereiland Istrië, de eilanden Krk, Cres en Pag en de steden Rovinj, Pula, Zadar, Split en Dubrovnik zijn van oudsher de bekendste bestemmingen.


Je doet Kroatië echter tekort door alleen over de kust te praten. Het binnenland is een palet van cultuur, historie en natuurlijke schoonheid. Het land telt bijvoorbeeld acht nationale parken, waarvan die van Kornati, Plitvice en Brijuni het beroemdst zijn.
Als je van steden houdt, moet je Zagreb doen! De hoofdstad is tegelijkertijd zowel een culturele metropool, met musea, theaters en galeries, als een levendige stad vol moderne winkelstraten, restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Naturisme

naturisme Kroatië
naturisme Kroatië
Kroatië heeft al decennialang een warme band met het naturisme. Het eiland Rab krijgt in de jaren dertig van de 20ste eeuw de primeur: de opening van het eerste naaktstrand ter wereld. Vandaag de dag heeft Kroatië meer dan dertig officiële stranden en resorts, waar zowel binnen- en buitenlandse naturisten graag worden gezien. Jaarlijks komen naar schatting een miljoen naturisten naar de kust van Kroatië, voornamelijk uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Nederland, Slovenië, Hongarije en Tsjechië.
Zij treden allemaal eigenlijk in de voetsporen van koning Edward VIII van Engeland. De fervente nudist krijgt in 1936 van de Kroatische regering toestemming om tijdens zijn vakantie op het eiland Rab met zijn Amerikaanse echtgenote Wallis naakt te zwemmen in de baai van Kandarola. Tot op de dag van vandaag spreekt men in deze regio daarom van de Engelse baai.
In de jaren zestig ontstonden de eerste accommodaties. Het oudste resort is Koversada, dat in 1961 is ontstaan op een eilandje bij Vrsar (Istrië). Ook hier zou trouwens ooit een bekende buitenlander bloot hebben gezwommen, in dit geval de 18de-eeuwse Italiaanse avonturier Giacomo Casanova.

Wellness

wellness Kroatië
wellness Kroatië
Kroatië heeft iets met water, dat mag duidelijk zijn. En dan hebben we het niet alleen over de grote Adriatische Zee, die volgens recent onderzoek de schoonste is in het Middellandse Zeegebied, maar ook over kleine natuurlijke bronnen. Bij deze natuurlijke bronnen zijn in de loop der jaren ettelijke kuuroorden en/of spa’s ontstaan, vooral in het noordwesten. In deze toplice’s vind je sauna’s, stoombaden, zwembaden en fitnessvoorzieningen. Enkele bieden ook (para)medische behandelingen.
De modernste accommodatie is Sveti Martin Spa & Golf Resort, dat werd geopend in 2009. Het 4-sterrencomplex in Sveti Martin na Muri, in de provincie Međimurje, heeft 150 kamers, een wellnesscentrum met 8 sauna’s plus een 9 holes golfbaan, inclusief driving range. In 2011 komt daar nog een aparte baan van 18 holes bij, waardoor het kleine Sveti Martin na Muri straks de grootste golfbaan van Kroatië binnen de gemeentegrenzen heeft.
Langs de Adriatische kust kun je genieten van thalassotherapie; behandelingen op basis van zeewater. Een van de eerste kuuroorden met deze aanpak, in Opatija, dateert al van de 19de eeuw. Door de groeiende vraag naar wellness komen er in de rest van het land ook steeds meer voorzieningen bij.

Ecotoerisme

ecotoerisme Kroatië
ecotoerisme Kroatië
Wie zich de tijd gunt om ook het binnenland te ontdekken, hij of zij komt vast en zeker in aanraking met ecotoerisme. Een biologische wijnboerderij, een kleinschalig familiehotel, een lokale kaasmakerij; het zijn slechts voorbeelden van dit jonge toeristische segment. Daarnaast afficheert Kroatië zich ook steeds meer als bestemming voor agrotoerisme, ook wel plattelandstoerisme genoemd. Inmiddels zijn er bijna vierhonderd boerderijen en landhuizen, waar je met het hele gezin in alle rust van het Kroatische landleven kunt genieten. Op die manier kom je zeker ook in aanraking met een van de vele streekgerechten, die je in Kroatië op bijna alle menukaarten kunt terugvinden.

Kroatië kort en bondig

vlag Kroatië
vlag Kroatië

 

 

 

Hoofdstad: Zagreb
Staatsvorm: Republiek 
Aantal inwoners: 4.489.409 (2009)
Taal: Kroatisch 
Godsdienst: Katholiek (90,8%) 
Oppervlakte: 56.538 km² (1,5 x Nederland) 
Munteenheid: kuna 
Nationale feestdag: 25 juni
Hoogste berg: Dinara (1831 meter) 
Lid Europese Unie: nee
Amsterdam - Zagreb: hemelsbreed ± 1080 kilometer 

    

 

 

 

 

 

 

 

Weet je....

Kroatië stropdas
Kroatië stropdas
dat de stropdas of ‘cravate’ is vernoemd naar de Kroaten. Zij droegen dit kledingstuk al in de 17de eeuw!

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder