Kroatië: 's zomers vakantieland

1.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ZagrebKroatië is als zelfstandig land nauwelijks de tienerleeftijd ontgroeid, of de Republika Hrvatska staat op het punt om toe te treden tot de Europese Unie. Degene die zo’n ontwikkeling voorzag op 25 juni 1991, toen Kroatië zich met Slovenië onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië, mag je gerust een ziener noemen. Of toch niet?
Bij de boedelscheiding kreeg Kroatië – alle eilanden meegerekend - 5835 kilometer kust van de Adriatische Zee in bezit. De toeristische magneet van het voormalig Joegoslavië is die trekker gebleven; jaarlijks zijn miljoenen binnen- en buitenlandse toeristen 's zomers te vinden langs de mediterrane kustlijn. Het schiereiland Istrië, de eilanden Krk, Cres en Pag en de steden Rovinj, Pula, Zadar, Split en Dubrovnik zijn van oudsher de bekendste bestemmingen.


Je doet Kroatië echter tekort door alleen over de kust te praten. Het binnenland is een palet van cultuur, historie en natuurlijke schoonheid. Het land telt bijvoorbeeld acht nationale parken, waarvan die van Kornati, Plitvice en Brijuni het beroemdst zijn.
Als je van steden houdt, moet je Zagreb doen! De hoofdstad is tegelijkertijd zowel een culturele metropool, met musea, theaters en galeries, als een levendige stad vol moderne winkelstraten, restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Naturisme

naturisme Kroatië
naturisme Kroatië
Kroatië heeft al decennialang een warme band met het naturisme. Het eiland Rab krijgt in de jaren dertig van de 20ste eeuw de primeur: de opening van het eerste naaktstrand ter wereld. Vandaag de dag heeft Kroatië meer dan dertig officiële stranden en resorts, waar zowel binnen- en buitenlandse naturisten graag worden gezien. Jaarlijks komen naar schatting een miljoen naturisten naar de kust van Kroatië, voornamelijk uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Nederland, Slovenië, Hongarije en Tsjechië.
Zij treden allemaal eigenlijk in de voetsporen van koning Edward VIII van Engeland. De fervente nudist krijgt in 1936 van de Kroatische regering toestemming om tijdens zijn vakantie op het eiland Rab met zijn Amerikaanse echtgenote Wallis naakt te zwemmen in de baai van Kandarola. Tot op de dag van vandaag spreekt men in deze regio daarom van de Engelse baai.
In de jaren zestig ontstonden de eerste accommodaties. Het oudste resort is Koversada, dat in 1961 is ontstaan op een eilandje bij Vrsar (Istrië). Ook hier zou trouwens ooit een bekende buitenlander bloot hebben gezwommen, in dit geval de 18de-eeuwse Italiaanse avonturier Giacomo Casanova.

Wellness

wellness Kroatië
wellness Kroatië
Kroatië heeft iets met water, dat mag duidelijk zijn. En dan hebben we het niet alleen over de grote Adriatische Zee, die volgens recent onderzoek de schoonste is in het Middellandse Zeegebied, maar ook over kleine natuurlijke bronnen. Bij deze natuurlijke bronnen zijn in de loop der jaren ettelijke kuuroorden en/of spa’s ontstaan, vooral in het noordwesten. In deze toplice’s vind je sauna’s, stoombaden, zwembaden en fitnessvoorzieningen. Enkele bieden ook (para)medische behandelingen.
De modernste accommodatie is Sveti Martin Spa & Golf Resort, dat werd geopend in 2009. Het 4-sterrencomplex in Sveti Martin na Muri, in de provincie Međimurje, heeft 150 kamers, een wellnesscentrum met 8 sauna’s plus een 9 holes golfbaan, inclusief driving range. In 2011 komt daar nog een aparte baan van 18 holes bij, waardoor het kleine Sveti Martin na Muri straks de grootste golfbaan van Kroatië binnen de gemeentegrenzen heeft.
Langs de Adriatische kust kun je genieten van thalassotherapie; behandelingen op basis van zeewater. Een van de eerste kuuroorden met deze aanpak, in Opatija, dateert al van de 19de eeuw. Door de groeiende vraag naar wellness komen er in de rest van het land ook steeds meer voorzieningen bij.

Ecotoerisme

ecotoerisme Kroatië
ecotoerisme Kroatië
Wie zich de tijd gunt om ook het binnenland te ontdekken, hij of zij komt vast en zeker in aanraking met ecotoerisme. Een biologische wijnboerderij, een kleinschalig familiehotel, een lokale kaasmakerij; het zijn slechts voorbeelden van dit jonge toeristische segment. Daarnaast afficheert Kroatië zich ook steeds meer als bestemming voor agrotoerisme, ook wel plattelandstoerisme genoemd. Inmiddels zijn er bijna vierhonderd boerderijen en landhuizen, waar je met het hele gezin in alle rust van het Kroatische landleven kunt genieten. Op die manier kom je zeker ook in aanraking met een van de vele streekgerechten, die je in Kroatië op bijna alle menukaarten kunt terugvinden.

Kroatië kort en bondig

vlag Kroatië
vlag Kroatië

 

 

 

Hoofdstad: Zagreb
Staatsvorm: Republiek 
Aantal inwoners: 4.489.409 (2009)
Taal: Kroatisch 
Godsdienst: Katholiek (90,8%) 
Oppervlakte: 56.538 km² (1,5 x Nederland) 
Munteenheid: kuna 
Nationale feestdag: 25 juni
Hoogste berg: Dinara (1831 meter) 
Lid Europese Unie: nee
Amsterdam - Zagreb: hemelsbreed ± 1080 kilometer 

    

 

 

 

 

 

 

 

Weet je....

Kroatië stropdas
Kroatië stropdas
dat de stropdas of ‘cravate’ is vernoemd naar de Kroaten. Zij droegen dit kledingstuk al in de 17de eeuw!

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder