Kroatië: 's zomers vakantieland

1.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ZagrebKroatië is als zelfstandig land nauwelijks de tienerleeftijd ontgroeid, of de Republika Hrvatska staat op het punt om toe te treden tot de Europese Unie. Degene die zo’n ontwikkeling voorzag op 25 juni 1991, toen Kroatië zich met Slovenië onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië, mag je gerust een ziener noemen. Of toch niet?
Bij de boedelscheiding kreeg Kroatië – alle eilanden meegerekend - 5835 kilometer kust van de Adriatische Zee in bezit. De toeristische magneet van het voormalig Joegoslavië is die trekker gebleven; jaarlijks zijn miljoenen binnen- en buitenlandse toeristen 's zomers te vinden langs de mediterrane kustlijn. Het schiereiland Istrië, de eilanden Krk, Cres en Pag en de steden Rovinj, Pula, Zadar, Split en Dubrovnik zijn van oudsher de bekendste bestemmingen.


Je doet Kroatië echter tekort door alleen over de kust te praten. Het binnenland is een palet van cultuur, historie en natuurlijke schoonheid. Het land telt bijvoorbeeld acht nationale parken, waarvan die van Kornati, Plitvice en Brijuni het beroemdst zijn.
Als je van steden houdt, moet je Zagreb doen! De hoofdstad is tegelijkertijd zowel een culturele metropool, met musea, theaters en galeries, als een levendige stad vol moderne winkelstraten, restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Naturisme

naturisme Kroatië
naturisme Kroatië
Kroatië heeft al decennialang een warme band met het naturisme. Het eiland Rab krijgt in de jaren dertig van de 20ste eeuw de primeur: de opening van het eerste naaktstrand ter wereld. Vandaag de dag heeft Kroatië meer dan dertig officiële stranden en resorts, waar zowel binnen- en buitenlandse naturisten graag worden gezien. Jaarlijks komen naar schatting een miljoen naturisten naar de kust van Kroatië, voornamelijk uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Nederland, Slovenië, Hongarije en Tsjechië.
Zij treden allemaal eigenlijk in de voetsporen van koning Edward VIII van Engeland. De fervente nudist krijgt in 1936 van de Kroatische regering toestemming om tijdens zijn vakantie op het eiland Rab met zijn Amerikaanse echtgenote Wallis naakt te zwemmen in de baai van Kandarola. Tot op de dag van vandaag spreekt men in deze regio daarom van de Engelse baai.
In de jaren zestig ontstonden de eerste accommodaties. Het oudste resort is Koversada, dat in 1961 is ontstaan op een eilandje bij Vrsar (Istrië). Ook hier zou trouwens ooit een bekende buitenlander bloot hebben gezwommen, in dit geval de 18de-eeuwse Italiaanse avonturier Giacomo Casanova.

Wellness

wellness Kroatië
wellness Kroatië
Kroatië heeft iets met water, dat mag duidelijk zijn. En dan hebben we het niet alleen over de grote Adriatische Zee, die volgens recent onderzoek de schoonste is in het Middellandse Zeegebied, maar ook over kleine natuurlijke bronnen. Bij deze natuurlijke bronnen zijn in de loop der jaren ettelijke kuuroorden en/of spa’s ontstaan, vooral in het noordwesten. In deze toplice’s vind je sauna’s, stoombaden, zwembaden en fitnessvoorzieningen. Enkele bieden ook (para)medische behandelingen.
De modernste accommodatie is Sveti Martin Spa & Golf Resort, dat werd geopend in 2009. Het 4-sterrencomplex in Sveti Martin na Muri, in de provincie Međimurje, heeft 150 kamers, een wellnesscentrum met 8 sauna’s plus een 9 holes golfbaan, inclusief driving range. In 2011 komt daar nog een aparte baan van 18 holes bij, waardoor het kleine Sveti Martin na Muri straks de grootste golfbaan van Kroatië binnen de gemeentegrenzen heeft.
Langs de Adriatische kust kun je genieten van thalassotherapie; behandelingen op basis van zeewater. Een van de eerste kuuroorden met deze aanpak, in Opatija, dateert al van de 19de eeuw. Door de groeiende vraag naar wellness komen er in de rest van het land ook steeds meer voorzieningen bij.

Ecotoerisme

ecotoerisme Kroatië
ecotoerisme Kroatië
Wie zich de tijd gunt om ook het binnenland te ontdekken, hij of zij komt vast en zeker in aanraking met ecotoerisme. Een biologische wijnboerderij, een kleinschalig familiehotel, een lokale kaasmakerij; het zijn slechts voorbeelden van dit jonge toeristische segment. Daarnaast afficheert Kroatië zich ook steeds meer als bestemming voor agrotoerisme, ook wel plattelandstoerisme genoemd. Inmiddels zijn er bijna vierhonderd boerderijen en landhuizen, waar je met het hele gezin in alle rust van het Kroatische landleven kunt genieten. Op die manier kom je zeker ook in aanraking met een van de vele streekgerechten, die je in Kroatië op bijna alle menukaarten kunt terugvinden.

Kroatië kort en bondig

vlag Kroatië
vlag Kroatië

 

 

 

Hoofdstad: Zagreb
Staatsvorm: Republiek 
Aantal inwoners: 4.489.409 (2009)
Taal: Kroatisch 
Godsdienst: Katholiek (90,8%) 
Oppervlakte: 56.538 km² (1,5 x Nederland) 
Munteenheid: kuna 
Nationale feestdag: 25 juni
Hoogste berg: Dinara (1831 meter) 
Lid Europese Unie: nee
Amsterdam - Zagreb: hemelsbreed ± 1080 kilometer 

    

 

 

 

 

 

 

 

Weet je....

Kroatië stropdas
Kroatië stropdas
dat de stropdas of ‘cravate’ is vernoemd naar de Kroaten. Zij droegen dit kledingstuk al in de 17de eeuw!

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder