Bijzondere bronnen in Kroatië

1.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

WellnessJe kunt het zomaar treffen. Ben je aan het boren naar olie en gas, stuit je op onderaardse bronnen, waarvan het water geneeskrachtige eigenschappen blijkt te hebben. Een beetje ondernemer bouwt in de directe omgeving direct een thermaal of een gezondheidscentrum, om op die manier toeristen van hun kwaaltjes en hun geld af te helpen. Oftewel: hoe een industrieel bijproduct tot een nieuwe toeristische bedrijfstak leidt. Kroatië heeft dat geluk gekend. Vooral in het noorden van het land, op niet meer dan een uurtje rijden met de auto vanuit Zagreb, liggen talloze thermen die soms een feest zijn voor lichaam en geest.

Het jongste en direct ook het modernste is het Sveti Martin Spa & Golf Resort, dat werd geopend in 2009. Het 4-sterrencomplex in Sveti Martin na Muri, in de provincie Međimurje, heeft 150 kamers in de aanbieding, een wellnesscentrum met 8 sauna’s plus een 9 holes golfbaan, inclusief driving range. In 2011 komt daar nog een aparte baan van 18 holes bij. Daardoor krijgt het kleine Sveti Martin, na Muri, ineens de grootste golfbaan van Kroatië binnen de gemeentegrenzen. Door tijdgebrek kunnen we slechts van twee programmaonderdelen proeven: buiten kiezen we voor een uurtje afslaan op de driving range, binnen gevolgd door een rugmassage van 30 minuten. Het blijkt een heerlijke combinatie, die in elk geval de potentie aangeeft van dit eigentijdse resort. Want mogelijkheden heeft deze accommodatie zeker, al moeten op korte termijn nog wel stappen worden gezet om de 4-sterrenstatus waar te maken. Het hypermoderne televisiesysteem blijkt een mislukking – want vaak geen beeld -, en ook andere snufjes hebben hun uitwerking duidelijk gemist. Zo werd een Zweedse vriendin tijdens het douchen verrast door het uitvallen van de verlichting. Op de tast wist ze de telefoon te vinden en contact te leggen met de receptie. De dienstdoende medewerker meldde dat er niets aan de hand was: ze moest alleen door de kamer heen en weer  lopen, want de verlichting werkte via bewegingssensoren. Dansend in haar blootje wist ze de lampen uiteindelijk weer aan te krijgen…

Modder

Terme Tuhelj, gelegen in de gelijknamige gemeente in de provincie Krapina-Zagorje, heeft dergelijke moderne problemen niet. Het 3-sterrenhotel met 138 kamers en het grootste wellness- en zwemparadijs van Kroatië (Waterplaneet) bestaat al enkele tientallen jaren en doet gedateerd aan. Marketingmanager Robert Kolarić wil vooral naar de toekomst kijken. Bijvoorbeeld naar de uitbreiding met 140 kamers, waardoor vanaf 2011 4 sterren op de gevel mogen worden gezet. Tuhelj is voor die tijd ook al wel een bezoek waard, al was het alleen maar voor een behandeling met geneeskrachtige modder. Volgens Kolarić zijn er in Europa verder nog slechts drie plekken waar dergelijke modder, gevoed door thermaal water, is te vinden. Direct na het gesprek verwerk ik in de lobby zijn wervende opmerkingen tot aantekeningen, met een glimlach om de mond. Een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, een ideale stopover op weg naar de Kroatische kust, Tuhelj ontwikkelen tot een heuse wellnessregio; ik heb het allemaal gehoord en opgeschreven. Mooie plannen, die hopelijk niet al te veel invloed hebben op het leven van alledag in Terme Tuhelj. Want een warme douche is toch wel het minste wat je in je kamer in een wellnesscomplex mag verwachten. Gelukkig maakte de massage veel goed.

Natuurpark

Terme Jezerčica in Donja Stubica is vergelijkbaar met de accommodatie in Tuhelj, al hebben we tijdens een korte wandeling door het complex niet kunnen verifiëren of de douches warm water gaven. Wat de ligging betreft, heeft Jezerčica bij ons een streepje voor, want het geheel ligt in de buurt van het prachtige natuurpark Medvednica in de provincie Krapina-Zagorje. Eenmaal terug na een fietstocht of wandeling kan in het hotel eenvoudig de mail worden gecheckt of worden gesurft op het internet, want Jezerčica biedt gratis draadloos internet aan.

In Varaždin, dat met Krapina-Zagorje en Međimurje de drie noordelijkste provincie van Kroatië vormt, ligt het historisch interessante Varaždinske Toplice. De thermale bronnen in deze gemeente werden al gebruikt door de Romeinen. Overblijfselen van deze oudste spa van Kroatië, die de Romeinen Aqua Iasae noemden, zijn gratis te bezoeken. Hou wel rekening met de indringende geur van zwavel, die uit het opborrelende warme water komt! Hotel Minerva is het hedendaagse gezondheidscentrum in Varaždinske Toplice, dat zich vooral richt op het verhelpen van reumatische aandoeningen.
Zo’n medische noodzaak ontbreekt - gelukkig - voor ons; wij gaan straks weer voor de fun naar het groene noorden van Kroatië. Te beginnen in Tuhelj, met een massage van 80 minuten vol honing en zout uit de Dode Zee. Want waar vind je die tegenwoordig nog voor omgerekend nog geen 50 euro?

Kroatië in cijfers

Kroatië, Plitvice
Kroatië, Plitvice

Oppervlakte: 56.538 km²  (ongeveer gelijk aan Nederland en Vlaanderen samen). Het vasteland heeft een kustlijn van 1778 kilometer; die van de 1185 eilanden bedraagt 4012 kilometer.

Aantal inwoners: 4.493.312 (juli 2007).

Hoofdstad : Zagreb (960.000 inwoners). Andere bekende steden zijn Split (hoofdstad van Dalmatië), de havensteden Pula en Rijeka, Osijek, Zadar, Sibenik en Dubrovnik.

Politieke systeem: parlementaire democratie

Taal: Kroatisch

Munteenheid : Kroatische Kuna (HRK) – 1 euro is ongeveer 7 Kuna.

Religie: In meerderheid rooms-katholiek, met kleine minderheden van Servisch-orthodoxen en islamieten.

Toeristische trekkers: Istrië, de stranden langs de Adriatische Zee, natuurparken. De meren van Plitvice (foto) staan sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Kroatië heeft 8 nationale parken, 10 natuurparken en 2 natuurgebieden.

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Heel voorzichtig gloort weer enig vooruitzicht op een zomer- of najaarsvakantie. En heb je een hond of kat dan wil je die wellicht meenemen. Ga je op reis met je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Waar moet je rekening mee houden?

Lees verder

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Lees verder