Masada, wandelen in het verleden

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

masada
masada
Het is geen wonder dat alle bewoners van Masada zich vroeger veilig voelden in het imposante fort: diepe ravijnen sluiten het bouwwerk van de omringende bergketens af. Gelukkig hoef je niet net als de Romeinen vroeger via de stad Arad in het westen of het slangenpad is het oosten naar boven. Wie geen zin heeft in de lange klim van bijna twee uur stapt simpelweg in de kabelbaan die je snel naar de top brengt.
Rondlopen op Masada is rondlopen in het verleden. Natuurlijk ging er in de loop van de eeuwen veel verloren. Toch bleef er verrassend veel intact, zoals de muurschilderingen in de voormalige koninklijke badkamer. Het fort is deels gereconstrueerd met origineel materiaal: een zwarte lijn markeert het oorspronkelijke en het herbouwde gedeelte. Kijk je vanaf het fort naar beneden dan zie je nog restanten van de kampementen waar de Romeinen vroeger lagen te wachten om de burcht te kunnen bestormen. En daarin zijn ze geslaagd, ondanks de ligging van het fort. Masada viel uiteindelijk in het jaar 73 na Chr. Een korte geschiedenisles:

De bouw

Koning Herodes geeft in 40 voor Chr. opdracht tot de bouw van het fort. Hij is in gevaar en wil een veilige plek voor het geval Marcus Antonius hem zijn koninkrijk ontneemt. Het wordt een heel bijzondere vesting waar men midden in de woestijn toch alles heeft wat nodig is om te overleven: een ingenieus watersysteem, voorraadschuren en kazernes.

De tragedie

masada
masada
Als Herodes sterft wordt Masada bewoond door Romeinse garnizoenen. Het land Palestina is door de Romeinen veroverd en Jeruzalem is verwoest. Ook de Joodse tempel is gevallen. Volgens de overlevering is het 70 na Chr. als een groep joodse patriotten, onder leiding van Eleazar Ben Yair optrekt naar Masada. Zij veroveren het Romeinse garnizoen en samen met een andere gevluchte groep joodse patriotten wordt Masada een joods toevluchtsoord vanwaar strijd gevoerd wordt tegen de Romeinen. Het is het jaar 72 wanneer een van de generaals van Titus besluit de vestiging te veroveren. Hij laat door slaven en soldaten een vijf kilometer lange schans rond Masada aanleggen. Daarmee sluit hij de vestiging van de buitenwereld af. De strijd duurt maanden en als blijkt dat bestorming niet gaat lukken wordt een aarden wal tegen het fort gebouwd. Daarmee lukt het de Romeinen een bres in de muur te slaan. De Joodse leider Eleazar Ben Yair voorziet de val van Masada. Hij houdt de avond voor de belegering een van de meest dramatische redevoeringen uit de geschiedenis. Daarin stelt hij de 960 bewoners van het fort voor om zelfmoord te plegen zodat ze als vrije mensen zullen sterven. Mannen doden hun vrouwen en kinderen. Via loting wordt vervolgens bepaald wie de ander zal ombrengen. De laatste man moet zelfmoord plegen. Deze daad heeft in het huidige Israël nog steeds een grote symbolische betekenis. In de eed die soldaten afleggen komt de zin 'Massada mag nooit meer vallen’ voor.

 
masada
masada
Het rotsplateau van Masada ligt in de woestijn van Judea, is ongeveer 600 meter lang en 240 meter breed. Het ligt op 440 meter boven het niveau van de Dode Zee en ongeveer vier kilometer ten westen daarvan. Een bezoek aan Masada is eenvoudig combineren met een bezoek aan de Dode Zee en plaatsen als Ein Gedi en Qumran.

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder