Israël kort en bondig

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Qumran
Qumran
In februari 2010 ging een recordaantal bezoekers naar Israël. Volgens het Nationaal Israëlisch bureau voor Toerisme nam wereldwijd het aantal toe met 46 procent ten opzichte van februari 2009. Vanuit Nederland was de groei zelfs 49 procent. De vooruitzichten zijn gunstig en naar verwachting zal de stijgende lijn dit jaar stevig doorzetten.

Hoe kom je er? Israël is met El-Al via een directe vlucht vanaf Amsterdam te bereiken.

De meeste bomen

Door de aanplant van 240 miljoen bomen is Israël het enige land dat aan het einde van de 20ste eeuw meer bomen heeft dan aan het begin van de 20ste eeuw. Nog meer weetjes over Israël...

 • Oppervlakte: circa 21.000 km2 (buiten de bezette gebieden).
 • Aantal inwoners: circa 7.1 miljoen, afkomstig uit vrijwel elk gebied van de wereld.
 • De meeste mensen wonen in Centraal Israël.
 • Aantal inwoners per kilometer: gemiddeld 332.
 • Hoofdstad: Jeruzalem.
 • Talen: Hebreeuws en Arabisch.
 • Buurlanden: Jordanië, Egypte, Libanon, Syrië.
 • Klimaat: mediterraan, steppe, Afrikaans en woestijn.
 • Regen: bijna 8 maanden per jaar is het droog. Water wordt voor bijna 75 procent gerecyceld.
Sabbat is de wekelijkse rustdag (vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang). Vooral in orthodoxe Joodse wijken is dan alles dicht. In de hotels zijn speciale sabbatknoppen zodat je geen lift, licht etc. hoeft te bedienen.

De Dode Zee

Er verdampt meer water van de Dode Zee dan erin stroomt: de laatste 30 jaar daalt het waterlevel met een meter per jaar.
 • Het water bevat 340 gram zout per liter. Dit is de hoogste concentratie ter wereld.
 • De twee grote kuurstranden aan de Israelische kant (aan de overkant ligt Jordanië) zijn Neve Zohar en Ein Bokek. 
 • De Dode Zee ligt aan de rand van de woestijn van de Judea woestijn aan de voet van de Ha-He'etekim rots.
 • Belangrijke plaatsen in de omgeving: Masada, Ein Gedi en Qumran.

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder