Israël kort en bondig

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Qumran
Qumran
In februari 2010 ging een recordaantal bezoekers naar Israël. Volgens het Nationaal Israëlisch bureau voor Toerisme nam wereldwijd het aantal toe met 46 procent ten opzichte van februari 2009. Vanuit Nederland was de groei zelfs 49 procent. De vooruitzichten zijn gunstig en naar verwachting zal de stijgende lijn dit jaar stevig doorzetten.

Hoe kom je er? Israël is met El-Al via een directe vlucht vanaf Amsterdam te bereiken.

De meeste bomen

Door de aanplant van 240 miljoen bomen is Israël het enige land dat aan het einde van de 20ste eeuw meer bomen heeft dan aan het begin van de 20ste eeuw. Nog meer weetjes over Israël...

 • Oppervlakte: circa 21.000 km2 (buiten de bezette gebieden).
 • Aantal inwoners: circa 7.1 miljoen, afkomstig uit vrijwel elk gebied van de wereld.
 • De meeste mensen wonen in Centraal Israël.
 • Aantal inwoners per kilometer: gemiddeld 332.
 • Hoofdstad: Jeruzalem.
 • Talen: Hebreeuws en Arabisch.
 • Buurlanden: Jordanië, Egypte, Libanon, Syrië.
 • Klimaat: mediterraan, steppe, Afrikaans en woestijn.
 • Regen: bijna 8 maanden per jaar is het droog. Water wordt voor bijna 75 procent gerecyceld.
Sabbat is de wekelijkse rustdag (vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang). Vooral in orthodoxe Joodse wijken is dan alles dicht. In de hotels zijn speciale sabbatknoppen zodat je geen lift, licht etc. hoeft te bedienen.

De Dode Zee

Er verdampt meer water van de Dode Zee dan erin stroomt: de laatste 30 jaar daalt het waterlevel met een meter per jaar.
 • Het water bevat 340 gram zout per liter. Dit is de hoogste concentratie ter wereld.
 • De twee grote kuurstranden aan de Israelische kant (aan de overkant ligt Jordanië) zijn Neve Zohar en Ein Bokek. 
 • De Dode Zee ligt aan de rand van de woestijn van de Judea woestijn aan de voet van de Ha-He'etekim rots.
 • Belangrijke plaatsen in de omgeving: Masada, Ein Gedi en Qumran.

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder