Kibboets in een modern jasje

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Tuin Ein Gedi
Tuin EIn Gedi
De Kibboetsen in Israël. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Ze hebben het imago van een unieke, wat communistisch aandoende levenswijze in een omgeving waarin alles gedeeld wordt. Dat beeld is niet onterrecht. De eerste kibboetsbewegingen onstonden aan het begin van de 20ste eeuw. Jonge pioniers uit Oost-Europa namen het gedachtengoed van delen en gelijkheid met zich mee. Die gedachten, gekoppeld aan liefde voor de natuur en zionistische overtuigingen vormden de grondslag voor de kibboetsleefgemeenschappen.

 

Dat oude principe om alles te delen is een beetje verdrongen door de moderne tijd. Ook het aantal kibboetsen is afgenomen. Maar toch zijn er nog steeds zo’n 270 leefgemeenschappen die, omdat ze ooit als boerenbedrijven zijn begonnen, in prachtige gebieden liggen. Vrijwel zonder uitzondering zijn ze een bezoek meer dan waard. En naast landbouw hebben de meeste kibboetsen winkels, galerieën en kleine musea. Sommige hebben een prachtige botanische tuin en/of een compleet wellnesscomplex 
 
kibboets dode zee
kibboets dode zee
Zo’n kibboets met wellnessvoorzieningen is Kibbutz Ein Gedi’s. Op slechts vijf minuten van de Dode Zee stap je vanuit de woestijn van Juda een totaal andere wereld binnen. Met ruim achthonderd unieke en bijzondere bomen, planten en bloemen van over de hele wereld is de Botanische tuin van Ein Gedi’s met recht een oase van groen. Met gemak kun je hier een dag doorbrengen. Of een paar dagen, als je ook het naastgelegen wellnesscentrum en het nationale park wilt bezoeken. Een droom van een omgeving die voortkomt uit de droom die een groep jonge soldaten in 1956 had: zij wilden een ‘thuis’ midden in de woestijn van Juda. Ze vonden de restanten van een al vijfhonderd jaar verlaten plek en besloten dat dit de plaats was waar ze wilden wonen. In de kibboets legden ze groententuinen aan, plantten dadelbomen en kwamen er al snel achter dat de locatie van Ein Gedi, vlakbij de Dode Zee en belangrijke bezienswaardigheden, wel eens van groot belang zou kunnen zijn voor de toekomst. Dus ontwikkelde de kibboets zich tot een ‘centrum van ontspanning, wellness en activiteiten. Slechts een handjevol originele bewoners zijn nog echte kibboetsleden die leven volgens het kibboetsprincipe en genieten van een rustige oude dag. Hun taak: het bijhouden van de tuinen en verrichten van hand- en spandiensten. De overige bewoners van Ein Gedi zijn – jonge - kunstenaars en mensen die in Jerusalem of Tel Aviv werken en de kibboets vanwege de centrale ligging een prima woonomgeving vinden.
Booking.com
  

Bezienswaardigheden in de buurt: 

 
Masada (Romeins fort)
Qumran grotten (vindplaats van de Dode Zee rollen)
Ein Gedi National Park
Ein Bokek (hotel- en winkelcentrum bij de Dode Zee)
Jeruzalem
Beer Sheva (Bijbelse stad)
 

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder