Dobberen in de Dode Zee

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Dobberen in de Dode Zee
Dobberen in de Dode Zee
De Dode Zee wordt wel eens het grootste openlucht kuurcentrum van de wereld genoemd: het water is rijk aan mineraalbronnen (zoals zwavel) die een weldaad zijn voor de huid. Niet voor niets zijn de Dode Zee producten zo populair. En ook al zwemmen er geen visjes vanwege het hoge zoutgehalte, door al die mineralen is de Dode Zee springlevend.

Er zijn veel kuuroorden, stranden en wellnesshotels langs de Dode Zee waar je zowel voor medische- als wellnessbehandelingen terecht kunt. De rijkdom van het water biedt veel goeds. Het hele gebied ligt 416 meter onder de zeespiegel en dat geeft de atmosfeer merkwaardige krachten: ondanks de felle zon zul je er niet snel verbranden. En door de bijzonder droge, schone en pollenvrije lucht is de Dode Zee ook een prima plek voor mensen met astma en andere longaandoeningen.

Zwemmen?

Door het hoge zoutgehalte van de Dode Zee kun je er met geen mogelijkheid in verdrinken. Je hoeft ook geen luchtbed mee te nemen om te blijven drijven: je loopt simpelweg het water in, gaat achterover liggen en dan… lijkt het of je in een leunstoel ligt. Een heel aparte gewaarwording. Echt zwemmen doe je niet, het is meer dobberen op een volkomen vlak wateroppervlak. Het is echt grappig om vanuit je hotel of op een van de publieke stranden het zoute water in te lopen, op het water te gaan liggen en rustig dobberend een gesprekje aan te gaan met mededobberaars.

Modderen in een modderbad

Ook de modder, waar je je op bepaalde plekken in de vrije natuur in kunt wentelen, heeft weldadige kwaliteiten. Het verbetert de bloedcirculatie, vermindert spierspanning en zorgt ervoor dat je een babyzacht huidje krijgt. Om te weten hoe dat aanvoelt neem ik een modderpakking in het Meridien hotel in Ein Bokek, een gezondheids- en toeristenressort aan de Dode Zee.
 
Dobberen in de Dode Zee
Dobberen in de Dode Zee
Het kost de dames in het wellnesscentrum van het hotel wat moeite om mijn reservering te vinden, maar uiteindelijk mag ik met een vriendelijke dame de ‘modderkamer’ binnen. Ik krijg een papieren broekje aan en ga op een met blauw plastic bedekte tafel liggen. De struise therapeute smeert me, met kloeke halen, tot aan mijn kin met warme modder in. Daarna wikkelt ze me als een kippetje in de blauwe folie en dekt de boel vervolgens af met een warme deken. Het zweet breekt me uit. Als ze ‘welterusten en tot over een half uur’ zegt, vraag ik of ze voor de zekerheid na tien minuten wil komen kijken. Ik weet helemaal niet zeker of ik dit wel zo lang kan uithouden.

Jeukende mummie

Als ze weg is luister ik naar achtergrondmuziek die zich steeds meer op de voorgrond lijkt te dringen en. zoals ik al verwachtte, val ik niet in slaap. Ik krijg het steeds warmer. ‘Goed voor de spieren’ had ik gehoord. Maar terwijl ik me dat inprent krijg ik overal jeuk. En nee, ik kan niet krabben want ik lig er als een mummie bij. Net op het moment dat ik wil opstaan, gaat de deur open. Hoe vreemd werkt de menselijke psyche: de jeuk is ineens weg. Op de vraag of alles goed is antwoord ik dat ik het niet echt lekker vind, maar wel probeer om te blijven liggen. De deur gaat weer dicht en met een beetje nadenken over de dag die achter me ligt lukt het me om mijn tijd ‘uit te liggen’. En dan mag ik eindelijk opstaan. Ik glibber naar de douche, spoel de modder van me af en ben blij dat ik klaar ben.
Nee, een modderpakking is duidelijk niet mijn favoriete behandeling. Maar eerlijk is eerlijk, mijn velletje was wel superzacht. En daarvoor hoefde ik alleen maar ‘even’ te liggen.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder