Siggi's fun package in IJsland

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Siggy's Fun Car
Siggy's Fun Car
Je hebt gidsen en gidsen. Sommige zijn gewoon ontzettend leuk, met anderen heb je wat minder. Maar onze IJslandse gids Siggi is een verhaal apart en daarom het vermelden waard. Niet alleen omdat hij als een Viking IJslander: groot, stoer, sterk, alles voor je regelt en organiseert, maar ook omdat hij je door zijn rust en kalmte weet over te halen om spectaculaire dingen te doen. Hij weet veel van IJsland, zoekt de leukste plekjes op en is daarnaast ook nog eens een fantastisch fotograaf. Zo een die je met een gerust hart je camera kunt geven om foto’s van jou te maken terwijl je met silicium op je gezicht in de Blue Lagoon dobbert.

 
Sigurdur Hrafn Stefnisson is zijn volledige naam, maar de afkorting Siggi is heel wat beter uit te spreken.  
Siggi haalt ons van het vliegveld op met zijn ‘mega car’. Zijn we al van hem onder de indruk, zijn auto is een grote Ford 4 x 4 op enorme banden waardoor je hoog boven het wegdek zit en alle andere personenauto’s op vliegjes lijken. De auto valt zo op dat hij op elke plek waar hij staat gefotografeerd wordt door langsrijdende, lopende en fietsende mensen. Onze stoere held zegt dat het de auto van het bedrijf is waar hij werkt en grapt: ‘Ze zeggen dat mannen met grote auto’s een klein dingetje hebben’. Op de vraag wat hij dan privé rijdt blijft Siggi stil. Maar in de spiegel zien we een grijns van oor tot oor.
 

Over de klif

papegaaiduikers
papegaaiduikers
In deze mega car gaan we na het fotograferen van de papegaaiduikers – in de stromende regen overigens – richting het zwarte lavastrand. Siggi rijdt de auto tot aan de afgrond en vraagt of we een ritje naar beneden willen. We piepen ‘nee’ maar hij schiet in de lach en zegt dat hij het wel vaker doet. En daar gaan we, en alsof we in een achtbaan zitten joelen we mee tot we beneden zijn. Vanwaar de klif trouwens ineens veel minder hoog lijkt dan van bovenaf. ‘Of we het leuk vonden’, vraagt Siggi. Op ons eensgezind ‘jaaaaaa’ zegt hij: ‘En het is nog leuker als je achteruit naar beneden gaat’.  Weer rijd hij naar de rand, draait de auto achterstevoren en duikt de helling af. Breed lachend. En wij? Wij lachen net zo hard. Jaaaaa, dit is ‘fun’. Omdat ik een fotocamera heb die ook kan filmen krijgen mijn medereizigers een goed idee: ‘film ons terwijl we voor- en achteruit rijdend naar beneden komen’. Fijn, bedankt mensen. Jullie nog een keer de fun terwijl ik in de stromende regen moet filmen. Maar natuurlijk doe ik het. En dus maken zij lekker twee ritjes en kun je hier het resultaat zien….FILMPJE!
 

Over de gletsjer

Gletsjer in IJsland
Gletsjer in IJsland
Het is niet met Siggi’s fun car, maar op skiscooters dat we over de Langjökull gletsjer gaan. De weg erheen is overigens behoorlijk bumpy, maar als je dan aan de rand van de gletsjer komt en de enorme ijsvlakte ziet kun je niet anders dan met open mond ‘wow’ zeggen. Siggi vertelt ons over de gevaren van het scooteren. Over de vele wakken en gaten en dat we echt achter hem aan moeten rijden om te voorkomen dat we in een spleet van een paar meter diep terecht komen. Hij legt uit dat de scooters konden omvallen en dat je er dan voor moet zorgen dat je benen er niet onder kwamen. Kijk, en dan ben je met anti-helden (op 1 van ons na) al snel op het punt aangekomen dat je denkt ‘laat maar’.  Dan wijst Siggi, onze aarzeling ziend, op een rijtje minder hippe scooters. Eigenlijk zijn het 'ouwe barrels'.  ‘Die gaan minder hard, maar zijn wel veel stabieler', weet hij. Jaaa, zeg dat dan gelijk. Die nemen we dus. En zo rijden we, gehuld in dikke pakken, wanten en met een helm op, achter elkaar aan de gletsjer op. De eerste kilometers nog aarzelend, maar gaandeweg krijgen we duidelijk allemaal meer vertrouwen in wat we aan het doen zijn. En natuurlijk vertrouwen we gids Siggi die prima in de gaten houdt wat dat angstig volkje allemaal aan het doen is. Waneer we een uur later afstappen zijn we helemaal in de wolken. Niet alleen van de rit, maar ook omdat je, midden op die gletsjer, bijna de wolken het ijs ziet raken. En het is stil op die Langjökull gletsjer. Nog nooit eerder hoorde ik het zo stil zijn als daar. Heel indrukwekkend. Dat de terugtocht met ons opgebouwde zelfvertrouwen helemaal kicken is hoef ik niet meer uit te leggen. En dat we eigenlijk nog wel een uurtje op die skicooters hadden willen rijden spreekt voor zich. Dat kan helaas niet. Siggi is streng: 'We moeten verder'. Maar deze ervaring is zonder twijfel het hoogtepunt van deze - te korte - reis. Bekijk het filmpje!
 
Madeleine van de Wouw
 
LEES OOK
 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder