Siggi's fun package in IJsland

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Siggy's Fun Car
Siggy's Fun Car
Je hebt gidsen en gidsen. Sommige zijn gewoon ontzettend leuk, met anderen heb je wat minder. Maar onze IJslandse gids Siggi is een verhaal apart en daarom het vermelden waard. Niet alleen omdat hij als een Viking IJslander: groot, stoer, sterk, alles voor je regelt en organiseert, maar ook omdat hij je door zijn rust en kalmte weet over te halen om spectaculaire dingen te doen. Hij weet veel van IJsland, zoekt de leukste plekjes op en is daarnaast ook nog eens een fantastisch fotograaf. Zo een die je met een gerust hart je camera kunt geven om foto’s van jou te maken terwijl je met silicium op je gezicht in de Blue Lagoon dobbert.

 
Sigurdur Hrafn Stefnisson is zijn volledige naam, maar de afkorting Siggi is heel wat beter uit te spreken.  
Siggi haalt ons van het vliegveld op met zijn ‘mega car’. Zijn we al van hem onder de indruk, zijn auto is een grote Ford 4 x 4 op enorme banden waardoor je hoog boven het wegdek zit en alle andere personenauto’s op vliegjes lijken. De auto valt zo op dat hij op elke plek waar hij staat gefotografeerd wordt door langsrijdende, lopende en fietsende mensen. Onze stoere held zegt dat het de auto van het bedrijf is waar hij werkt en grapt: ‘Ze zeggen dat mannen met grote auto’s een klein dingetje hebben’. Op de vraag wat hij dan privé rijdt blijft Siggi stil. Maar in de spiegel zien we een grijns van oor tot oor.
 

Over de klif

papegaaiduikers
papegaaiduikers
In deze mega car gaan we na het fotograferen van de papegaaiduikers – in de stromende regen overigens – richting het zwarte lavastrand. Siggi rijdt de auto tot aan de afgrond en vraagt of we een ritje naar beneden willen. We piepen ‘nee’ maar hij schiet in de lach en zegt dat hij het wel vaker doet. En daar gaan we, en alsof we in een achtbaan zitten joelen we mee tot we beneden zijn. Vanwaar de klif trouwens ineens veel minder hoog lijkt dan van bovenaf. ‘Of we het leuk vonden’, vraagt Siggi. Op ons eensgezind ‘jaaaaaa’ zegt hij: ‘En het is nog leuker als je achteruit naar beneden gaat’.  Weer rijd hij naar de rand, draait de auto achterstevoren en duikt de helling af. Breed lachend. En wij? Wij lachen net zo hard. Jaaaaa, dit is ‘fun’. Omdat ik een fotocamera heb die ook kan filmen krijgen mijn medereizigers een goed idee: ‘film ons terwijl we voor- en achteruit rijdend naar beneden komen’. Fijn, bedankt mensen. Jullie nog een keer de fun terwijl ik in de stromende regen moet filmen. Maar natuurlijk doe ik het. En dus maken zij lekker twee ritjes en kun je hier het resultaat zien….FILMPJE!
 

Over de gletsjer

Gletsjer in IJsland
Gletsjer in IJsland
Het is niet met Siggi’s fun car, maar op skiscooters dat we over de Langjökull gletsjer gaan. De weg erheen is overigens behoorlijk bumpy, maar als je dan aan de rand van de gletsjer komt en de enorme ijsvlakte ziet kun je niet anders dan met open mond ‘wow’ zeggen. Siggi vertelt ons over de gevaren van het scooteren. Over de vele wakken en gaten en dat we echt achter hem aan moeten rijden om te voorkomen dat we in een spleet van een paar meter diep terecht komen. Hij legt uit dat de scooters konden omvallen en dat je er dan voor moet zorgen dat je benen er niet onder kwamen. Kijk, en dan ben je met anti-helden (op 1 van ons na) al snel op het punt aangekomen dat je denkt ‘laat maar’.  Dan wijst Siggi, onze aarzeling ziend, op een rijtje minder hippe scooters. Eigenlijk zijn het 'ouwe barrels'.  ‘Die gaan minder hard, maar zijn wel veel stabieler', weet hij. Jaaa, zeg dat dan gelijk. Die nemen we dus. En zo rijden we, gehuld in dikke pakken, wanten en met een helm op, achter elkaar aan de gletsjer op. De eerste kilometers nog aarzelend, maar gaandeweg krijgen we duidelijk allemaal meer vertrouwen in wat we aan het doen zijn. En natuurlijk vertrouwen we gids Siggi die prima in de gaten houdt wat dat angstig volkje allemaal aan het doen is. Waneer we een uur later afstappen zijn we helemaal in de wolken. Niet alleen van de rit, maar ook omdat je, midden op die gletsjer, bijna de wolken het ijs ziet raken. En het is stil op die Langjökull gletsjer. Nog nooit eerder hoorde ik het zo stil zijn als daar. Heel indrukwekkend. Dat de terugtocht met ons opgebouwde zelfvertrouwen helemaal kicken is hoef ik niet meer uit te leggen. En dat we eigenlijk nog wel een uurtje op die skicooters hadden willen rijden spreekt voor zich. Dat kan helaas niet. Siggi is streng: 'We moeten verder'. Maar deze ervaring is zonder twijfel het hoogtepunt van deze - te korte - reis. Bekijk het filmpje!
 
Madeleine van de Wouw
 
LEES OOK
 

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder