IJsland kort en bondig

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Jeepverhuur in IJsland
Jeepverhuur in IJsland
Het is heel gemakkelijk om IJsland te ontdekken met een auto. De wegen in IJsland zijn rustig en de ringweg rondom het eiland, waaraan veel bezienswaardigheden liggen, is vrijwel geheel geasfalteerd. In het binnen- en hoogland is een 4-wheel drive (4x4) jeep noodzakelijk omdat de wegen heel slecht begaanbaar zijn en een tochtje door een (droge) rivierbedding niet ongebruikelijk. Autoverhuurmaatschappijen geven ook een dringend advies of verbieden zelfs om niet met een gewone personenauto over deze wegen te rijden.  

Accommodaties

Op IJsland is een scala aan overnachtingsmogelijkheden. Van hotels, pensions en B&B’s tot guesthouses, vakantiewoningen en campings. In de zomer kun je voor gematigde prijzen terecht in scholen en internaten die ingericht zijn als tijdelijk hotel. 

Festivals

Er is het hele jaar door altijd wel ergens iets te doen in IJsland. Een greep uit de vele festivals en festiviteiten:
 
Januari/februari/maart
Midwinterfeesten, het lichtfestival van Reykjavik
1 maart: bierdag. Bier mag pas sinds 1989 legaal gedronken worden en dat vieren de IJslanders dit feit op gepaste wijze.
 
April/september
Visseizoen voor forel in meren en rivieren door het hele land.
Walvisseizoen.
Zalm vissen van juni tot september.
22 april: de eerste zomerdag en een officiële feestdag. Wordt gevierd met optochten en vermaak.

Juni-augustus
Theater
Theater
Marathon seizoen met ondermeer de Myvatn middernachtszon marathon, de Hoogland Marathon en de Reykjavik internationale marathon.
Begin juni: het Zeefestival in het eerste weekend van juni met Zeemansdag op de eerste zondag in juni.
17 juni: de nationale feestdag waarop de onafhankelijkheid (1944) gevierd wordt.
21 juni: tijdens de zonnewende wordt de magie van de middernachtszon en de langste dag van het jaar gevierd.
Eind juni: Arctic Open, internationaal golftoernooi met de tee-off in Akureyri, net ten zuiden van de Poolcirkel.
In augustus slaan miljoenen jonge papegaaienduikers op de Westman Eilanden voor het eerst hun vleugels uit.  
 
September-december
Kerst in IJsland
Kerst in IJsland
Het culturele seizoen met concerten, opera, ballet, drama, visuele kunsten. Elk jaar is er in Reykjavik in september een jazzfestival en een filmfestival.
Schapen drijven.
Het jaarlijkse Iceland Airwaves festival in Reykjavik met binnen- en buitenlandse muziek.
Kerstmis op IJsland is bijzonder met 13 verschillende kerstmannetjes die allerlei streken uithalen.

Seizoenen in IJsland

De winter begint vanaf november. Eind december is er geen daglicht meer maar vanaf de jaarwisseling komt dat weer terug. Prachtige maanden voor winterreizen met een ingesneeuwd landschap en het magische noorderlicht.
In mei en juni is de overgang van winter naar zomer. De sneeuw en gletsjers smelten en tot half augustus is het 24 uur per dag licht. Bijzondere ervaring: lees een boek in daglicht om 3 uur ’s nachts! Vanaf eind augustus worden de dagen weer korter en krijgt het landschap prachtige herfsttinten.
Bomen vind je niet op IJsland omdat het land boven de boomgrens ligt. Er zijn wel wat bosachtige struiken maar in IJsland hebben ze niet voor niets de grap: ‘Verdwaal je in het IJslandse bos? Dan hoef je alleen maar rechtop te gaan staan om gevonden te worden.’ 

IJsland in cijfers

  • Het land is 2,5 keer zo groot als Nederland
  • Inwoneraantal ca. 300.000
  • Aantal toeristen jaarlijks: ca 550.000
  • Belangrijkste inkomstenbronnen: visvangst, toerisme, aluminium 

Hoe kom je er?

Met Iceland Air vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik.

Meer informatie

Het Icelandic Tourist Board:  www.visiticeland.com en www.inspiredbyiceland.com
 
 

*Rondreis IJsland

Ontdek de bijzondere thermale natuur van IJsland met geologische gebieden als Mývatn, de kraterrijen bij Lakagígar, het geothermische veld Namaskard, de krater Eldborg en 's werelds bekendste geiser Geysir tijdens deze prachtige 14-daagse rondreis.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder