IJsland kort en bondig

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Jeepverhuur in IJsland
Jeepverhuur in IJsland
Het is heel gemakkelijk om IJsland te ontdekken met een auto. De wegen in IJsland zijn rustig en de ringweg rondom het eiland, waaraan veel bezienswaardigheden liggen, is vrijwel geheel geasfalteerd. In het binnen- en hoogland is een 4-wheel drive (4x4) jeep noodzakelijk omdat de wegen heel slecht begaanbaar zijn en een tochtje door een (droge) rivierbedding niet ongebruikelijk. Autoverhuurmaatschappijen geven ook een dringend advies of verbieden zelfs om niet met een gewone personenauto over deze wegen te rijden.  

Accommodaties

Op IJsland is een scala aan overnachtingsmogelijkheden. Van hotels, pensions en B&B’s tot guesthouses, vakantiewoningen en campings. In de zomer kun je voor gematigde prijzen terecht in scholen en internaten die ingericht zijn als tijdelijk hotel. 

Festivals

Er is het hele jaar door altijd wel ergens iets te doen in IJsland. Een greep uit de vele festivals en festiviteiten:
 
Januari/februari/maart
Midwinterfeesten, het lichtfestival van Reykjavik
1 maart: bierdag. Bier mag pas sinds 1989 legaal gedronken worden en dat vieren de IJslanders dit feit op gepaste wijze.
 
April/september
Visseizoen voor forel in meren en rivieren door het hele land.
Walvisseizoen.
Zalm vissen van juni tot september.
22 april: de eerste zomerdag en een officiële feestdag. Wordt gevierd met optochten en vermaak.

Juni-augustus
Theater
Theater
Marathon seizoen met ondermeer de Myvatn middernachtszon marathon, de Hoogland Marathon en de Reykjavik internationale marathon.
Begin juni: het Zeefestival in het eerste weekend van juni met Zeemansdag op de eerste zondag in juni.
17 juni: de nationale feestdag waarop de onafhankelijkheid (1944) gevierd wordt.
21 juni: tijdens de zonnewende wordt de magie van de middernachtszon en de langste dag van het jaar gevierd.
Eind juni: Arctic Open, internationaal golftoernooi met de tee-off in Akureyri, net ten zuiden van de Poolcirkel.
In augustus slaan miljoenen jonge papegaaienduikers op de Westman Eilanden voor het eerst hun vleugels uit.  
 
September-december
Kerst in IJsland
Kerst in IJsland
Het culturele seizoen met concerten, opera, ballet, drama, visuele kunsten. Elk jaar is er in Reykjavik in september een jazzfestival en een filmfestival.
Schapen drijven.
Het jaarlijkse Iceland Airwaves festival in Reykjavik met binnen- en buitenlandse muziek.
Kerstmis op IJsland is bijzonder met 13 verschillende kerstmannetjes die allerlei streken uithalen.

Seizoenen in IJsland

De winter begint vanaf november. Eind december is er geen daglicht meer maar vanaf de jaarwisseling komt dat weer terug. Prachtige maanden voor winterreizen met een ingesneeuwd landschap en het magische noorderlicht.
In mei en juni is de overgang van winter naar zomer. De sneeuw en gletsjers smelten en tot half augustus is het 24 uur per dag licht. Bijzondere ervaring: lees een boek in daglicht om 3 uur ’s nachts! Vanaf eind augustus worden de dagen weer korter en krijgt het landschap prachtige herfsttinten.
Bomen vind je niet op IJsland omdat het land boven de boomgrens ligt. Er zijn wel wat bosachtige struiken maar in IJsland hebben ze niet voor niets de grap: ‘Verdwaal je in het IJslandse bos? Dan hoef je alleen maar rechtop te gaan staan om gevonden te worden.’ 

IJsland in cijfers

  • Het land is 2,5 keer zo groot als Nederland
  • Inwoneraantal ca. 300.000
  • Aantal toeristen jaarlijks: ca 550.000
  • Belangrijkste inkomstenbronnen: visvangst, toerisme, aluminium 

Hoe kom je er?

Met Iceland Air vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik.

Meer informatie

Het Icelandic Tourist Board:  www.visiticeland.com en www.inspiredbyiceland.com
 
 

*Rondreis IJsland

Ontdek de bijzondere thermale natuur van IJsland met geologische gebieden als Mývatn, de kraterrijen bij Lakagígar, het geothermische veld Namaskard, de krater Eldborg en 's werelds bekendste geiser Geysir tijdens deze prachtige 14-daagse rondreis.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder