York gaat groen

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dovecot Barns
Dovecot Barns
Duurzaamheid, groen, eco….York heeft ook dit hoog in het vaandel staan. Maar dat duurzaamheid en duurzaam overnachten niet synoniem hoeft te zijn aan gebrek aan comfort of luxe zagen we in een paar prachtige en bijzondere accommodaties. Allemaal zijn ze ‘self catering’, wat wil zeggen dat je er voor je eigen maaltijden zorgt.
 

 Dovecot Barns

Brigita komt ons tegemoet als we het terrein van Dovecot Barns oprijden. Ze vertelt dat het de avond ervoor laat geworden was vanwege de prijsuitreiking van de York Tourisme Awards 2010. Stralend: ‘En raad eens, ik heb de eerste prijs gewonnen en dat hebben we uiteraard gevierd.” Natuurlijk…. Dat is absoluut reden voor een feestje. 
Dovecot Barns
Dovecot Barns
We beginnen onze ‘grande tour’ buiten. Brigita legt uit hoe het eco-systeem van Dovecot Barns werkt. De zonnepanelen op het dak zorgen voor een deel van de benodigde energie, een speciale bioboiler zorgt voor heet water. Alles is gericht op duurzaam en ecologisch verantwoord leven, zelfs de wasmachines zijn ecovriendelijk.


Ecoluxe
Bij het binnentreden van de eerste van de drie tot appartementen verbouwde 18e eeuwse stallen snappen we direct waarom Brigita in de prijzen viel. Niet alleen is Dovecot Barns bijzonder milieuvriendelijk, daarnaast is alle techniek optimaal aangewend om de accommodaties te voorzien van alle luxe en comfort die je je maar kunt wensen. En je hoeft je geen zorgen te maken over de afmetingen van de appartementen en de inrichting. Zelfs de handgemaakte keuken in het kleinste appartement is
keuken Barn
keuken Barn
luxer en groter dan die van ons. Houtkachels zorgen voor extra sfeer in de comfortabele woonkamers en wanneer je de slaap- en badkamers binnenkomt zie je de liefde en het oog voor detail waarmee Brigita ze heeft ingericht. In de keuken van het grootste appartement staat een mand brood, beleg, eieren en een lekker flesje wijn al te wachten op de volgende bewoners. “Dat is gewoon een aardigheidje van ons zodat je ’s morgens niet gelijk je boodschappen hoeft te doen”, zegt de trotse eigenaresse terwijl we in de grote tuin een lekker kopje thee drinken. De omgeving, inrichting, aandacht voor het ecologisch systeem en de gastvrijheid van Brigita: de vijf sterren van de accommodatie zijn absoluut verdiend. Dovecot Barns ligt net buiten York en heeft een gemakkelijke busverbinding met de stad. www.dovecotebarnsyork.co.uk.
 
 

York Yurts: romantisch comfortabel

 

Yurt
Yurt
Een yurt is een traditionele tent die wordt gebruikt door rondtrekkende nomaden in de droge steppegebieden van Centraal Azië. Ze hebben een kenmerkende vorm en zijn ingericht op het herbergen van niet alleen mensen, maar ook dieren. Dat kun je niet zeggen van de yurts die op vijftien minuten rijden van York staan. Qua uiterlijk lijken ze op de nomadententen maar van binnen doen niet onder voor het comfort van een huis. De yurts zijn voorzien van houtkachels waardoor ze het hele jaar te gebruiken zijn. Wil je extra luxe dan is ontbijt op bed, een verzorgde lunch en een diner bij kaarslicht mogelijk. Zelf koken kan ook: buiten de yurt op de barbecue/vuurplaats of in je eigen een speciale compleet uitgeruste kooktent. Op het open veld, dat wat saai oogt omdat er geen bomen of struiken staan, bevinden zich drie yurts. Ook is er een grote tent die dienst doet als gemeenschapstent. Hier vind je ook het toiletgebouw. Heel bijzonder: de oude stal is verbouwd tot luxe badkamer met ligbad en een ruimte met een jacuzzi. www.yorkyurts.com.

 

Luxe kamperen in het bos

Jollydays
Jollydays
Jollydays Glamping: dat is kamperen in een compleet ingerichte tent in een prachtige bosrijke omgeving. Op Jollydays staan natuur en ecovriendelijk kamperen hoog in het vaandel. In de tenten ontbreekt het aan niets, behalve aan elektriciteit. ’s Avonds verlicht je je tent met olielampen. Kou wordt verdreven door de houtkachel en kruiken. De grote tenten hebben een compleet ingerichte badkamer en keukentent binnen hun wanden. In de kleinere tenten kun je alleen slapen en wonen. Douchen doe je in het eco-douchegebouw (verwarming met zonnepanelen) en koken in de aparte tent naast of tegenover de slaaptent. Op het terrein zijn verder, behalve een receptie- annes clubhuistent en een barbecue en buitenoven, geen voorzieningen. Je kunt op Jollydays niet met je eigen kampeermiddel overnachten. www.jollydaysluxurycamping.co.uk.

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder