York gaat groen

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dovecot Barns
Dovecot Barns
Duurzaamheid, groen, eco….York heeft ook dit hoog in het vaandel staan. Maar dat duurzaamheid en duurzaam overnachten niet synoniem hoeft te zijn aan gebrek aan comfort of luxe zagen we in een paar prachtige en bijzondere accommodaties. Allemaal zijn ze ‘self catering’, wat wil zeggen dat je er voor je eigen maaltijden zorgt.
 

 Dovecot Barns

Brigita komt ons tegemoet als we het terrein van Dovecot Barns oprijden. Ze vertelt dat het de avond ervoor laat geworden was vanwege de prijsuitreiking van de York Tourisme Awards 2010. Stralend: ‘En raad eens, ik heb de eerste prijs gewonnen en dat hebben we uiteraard gevierd.” Natuurlijk…. Dat is absoluut reden voor een feestje. 
Dovecot Barns
Dovecot Barns
We beginnen onze ‘grande tour’ buiten. Brigita legt uit hoe het eco-systeem van Dovecot Barns werkt. De zonnepanelen op het dak zorgen voor een deel van de benodigde energie, een speciale bioboiler zorgt voor heet water. Alles is gericht op duurzaam en ecologisch verantwoord leven, zelfs de wasmachines zijn ecovriendelijk.


Ecoluxe
Bij het binnentreden van de eerste van de drie tot appartementen verbouwde 18e eeuwse stallen snappen we direct waarom Brigita in de prijzen viel. Niet alleen is Dovecot Barns bijzonder milieuvriendelijk, daarnaast is alle techniek optimaal aangewend om de accommodaties te voorzien van alle luxe en comfort die je je maar kunt wensen. En je hoeft je geen zorgen te maken over de afmetingen van de appartementen en de inrichting. Zelfs de handgemaakte keuken in het kleinste appartement is
keuken Barn
keuken Barn
luxer en groter dan die van ons. Houtkachels zorgen voor extra sfeer in de comfortabele woonkamers en wanneer je de slaap- en badkamers binnenkomt zie je de liefde en het oog voor detail waarmee Brigita ze heeft ingericht. In de keuken van het grootste appartement staat een mand brood, beleg, eieren en een lekker flesje wijn al te wachten op de volgende bewoners. “Dat is gewoon een aardigheidje van ons zodat je ’s morgens niet gelijk je boodschappen hoeft te doen”, zegt de trotse eigenaresse terwijl we in de grote tuin een lekker kopje thee drinken. De omgeving, inrichting, aandacht voor het ecologisch systeem en de gastvrijheid van Brigita: de vijf sterren van de accommodatie zijn absoluut verdiend. Dovecot Barns ligt net buiten York en heeft een gemakkelijke busverbinding met de stad. www.dovecotebarnsyork.co.uk.
 
 

York Yurts: romantisch comfortabel

 

Yurt
Yurt
Een yurt is een traditionele tent die wordt gebruikt door rondtrekkende nomaden in de droge steppegebieden van Centraal Azië. Ze hebben een kenmerkende vorm en zijn ingericht op het herbergen van niet alleen mensen, maar ook dieren. Dat kun je niet zeggen van de yurts die op vijftien minuten rijden van York staan. Qua uiterlijk lijken ze op de nomadententen maar van binnen doen niet onder voor het comfort van een huis. De yurts zijn voorzien van houtkachels waardoor ze het hele jaar te gebruiken zijn. Wil je extra luxe dan is ontbijt op bed, een verzorgde lunch en een diner bij kaarslicht mogelijk. Zelf koken kan ook: buiten de yurt op de barbecue/vuurplaats of in je eigen een speciale compleet uitgeruste kooktent. Op het open veld, dat wat saai oogt omdat er geen bomen of struiken staan, bevinden zich drie yurts. Ook is er een grote tent die dienst doet als gemeenschapstent. Hier vind je ook het toiletgebouw. Heel bijzonder: de oude stal is verbouwd tot luxe badkamer met ligbad en een ruimte met een jacuzzi. www.yorkyurts.com.

 

Luxe kamperen in het bos

Jollydays
Jollydays
Jollydays Glamping: dat is kamperen in een compleet ingerichte tent in een prachtige bosrijke omgeving. Op Jollydays staan natuur en ecovriendelijk kamperen hoog in het vaandel. In de tenten ontbreekt het aan niets, behalve aan elektriciteit. ’s Avonds verlicht je je tent met olielampen. Kou wordt verdreven door de houtkachel en kruiken. De grote tenten hebben een compleet ingerichte badkamer en keukentent binnen hun wanden. In de kleinere tenten kun je alleen slapen en wonen. Douchen doe je in het eco-douchegebouw (verwarming met zonnepanelen) en koken in de aparte tent naast of tegenover de slaaptent. Op het terrein zijn verder, behalve een receptie- annes clubhuistent en een barbecue en buitenoven, geen voorzieningen. Je kunt op Jollydays niet met je eigen kampeermiddel overnachten. www.jollydaysluxurycamping.co.uk.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder