York gaat groen

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dovecot Barns
Dovecot Barns
Duurzaamheid, groen, eco….York heeft ook dit hoog in het vaandel staan. Maar dat duurzaamheid en duurzaam overnachten niet synoniem hoeft te zijn aan gebrek aan comfort of luxe zagen we in een paar prachtige en bijzondere accommodaties. Allemaal zijn ze ‘self catering’, wat wil zeggen dat je er voor je eigen maaltijden zorgt.
 

 Dovecot Barns

Brigita komt ons tegemoet als we het terrein van Dovecot Barns oprijden. Ze vertelt dat het de avond ervoor laat geworden was vanwege de prijsuitreiking van de York Tourisme Awards 2010. Stralend: ‘En raad eens, ik heb de eerste prijs gewonnen en dat hebben we uiteraard gevierd.” Natuurlijk…. Dat is absoluut reden voor een feestje. 
Dovecot Barns
Dovecot Barns
We beginnen onze ‘grande tour’ buiten. Brigita legt uit hoe het eco-systeem van Dovecot Barns werkt. De zonnepanelen op het dak zorgen voor een deel van de benodigde energie, een speciale bioboiler zorgt voor heet water. Alles is gericht op duurzaam en ecologisch verantwoord leven, zelfs de wasmachines zijn ecovriendelijk.


Ecoluxe
Bij het binnentreden van de eerste van de drie tot appartementen verbouwde 18e eeuwse stallen snappen we direct waarom Brigita in de prijzen viel. Niet alleen is Dovecot Barns bijzonder milieuvriendelijk, daarnaast is alle techniek optimaal aangewend om de accommodaties te voorzien van alle luxe en comfort die je je maar kunt wensen. En je hoeft je geen zorgen te maken over de afmetingen van de appartementen en de inrichting. Zelfs de handgemaakte keuken in het kleinste appartement is
keuken Barn
keuken Barn
luxer en groter dan die van ons. Houtkachels zorgen voor extra sfeer in de comfortabele woonkamers en wanneer je de slaap- en badkamers binnenkomt zie je de liefde en het oog voor detail waarmee Brigita ze heeft ingericht. In de keuken van het grootste appartement staat een mand brood, beleg, eieren en een lekker flesje wijn al te wachten op de volgende bewoners. “Dat is gewoon een aardigheidje van ons zodat je ’s morgens niet gelijk je boodschappen hoeft te doen”, zegt de trotse eigenaresse terwijl we in de grote tuin een lekker kopje thee drinken. De omgeving, inrichting, aandacht voor het ecologisch systeem en de gastvrijheid van Brigita: de vijf sterren van de accommodatie zijn absoluut verdiend. Dovecot Barns ligt net buiten York en heeft een gemakkelijke busverbinding met de stad. www.dovecotebarnsyork.co.uk.
 
 

York Yurts: romantisch comfortabel

 

Yurt
Yurt
Een yurt is een traditionele tent die wordt gebruikt door rondtrekkende nomaden in de droge steppegebieden van Centraal Azië. Ze hebben een kenmerkende vorm en zijn ingericht op het herbergen van niet alleen mensen, maar ook dieren. Dat kun je niet zeggen van de yurts die op vijftien minuten rijden van York staan. Qua uiterlijk lijken ze op de nomadententen maar van binnen doen niet onder voor het comfort van een huis. De yurts zijn voorzien van houtkachels waardoor ze het hele jaar te gebruiken zijn. Wil je extra luxe dan is ontbijt op bed, een verzorgde lunch en een diner bij kaarslicht mogelijk. Zelf koken kan ook: buiten de yurt op de barbecue/vuurplaats of in je eigen een speciale compleet uitgeruste kooktent. Op het open veld, dat wat saai oogt omdat er geen bomen of struiken staan, bevinden zich drie yurts. Ook is er een grote tent die dienst doet als gemeenschapstent. Hier vind je ook het toiletgebouw. Heel bijzonder: de oude stal is verbouwd tot luxe badkamer met ligbad en een ruimte met een jacuzzi. www.yorkyurts.com.

 

Luxe kamperen in het bos

Jollydays
Jollydays
Jollydays Glamping: dat is kamperen in een compleet ingerichte tent in een prachtige bosrijke omgeving. Op Jollydays staan natuur en ecovriendelijk kamperen hoog in het vaandel. In de tenten ontbreekt het aan niets, behalve aan elektriciteit. ’s Avonds verlicht je je tent met olielampen. Kou wordt verdreven door de houtkachel en kruiken. De grote tenten hebben een compleet ingerichte badkamer en keukentent binnen hun wanden. In de kleinere tenten kun je alleen slapen en wonen. Douchen doe je in het eco-douchegebouw (verwarming met zonnepanelen) en koken in de aparte tent naast of tegenover de slaaptent. Op het terrein zijn verder, behalve een receptie- annes clubhuistent en een barbecue en buitenoven, geen voorzieningen. Je kunt op Jollydays niet met je eigen kampeermiddel overnachten. www.jollydaysluxurycamping.co.uk.

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder