Slapen en doen in York

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Citytours
Citytours
In York hoef je je geen minuut te vervelen. Dwaal door de historische straatjes, bekijk de prachtige gebouwen, bezoek een van de vele musea of wandel over de stadswallen. Hoog overzicht? Neem een bustour. Wat je ook zoekt, je vindt het in York. Daarnaast kun je ook nog vijf sterren chique of vorstelijk slapen. Of misschien wel 'groen'? Voor een volledig overzicht: www.visityork.uk

 

Een greep uit de mogelijkheden:  

Yorkshire Museum
https://www.yorkshiremuseum.org.uk/.

Nationaal Spoorwegmuseum
Het spoorwegmuseum van York is het onderkomen van een groot deel van de Britse nationale collectie treinen. Daarnaast zijn er allerlei voorwerpen als films, posters en foto’s te zien die op een of andere manier met het spoor te maken hebben. Tot en met 6 september 2010 is er in samenwerking met Nationale Spoorwegmuseum in Nederland een expositie over het verleden, heden en de toekomst van de veerbootroute Harwich-Hoek van Holland. www.nrm.org.uk.
 
The York Dungeon
York in de 14e eeuw? Kom dan naar de Dungeon. Door het beangstigend echte spel van de acteurs en de griezelige decors stap je letterlijk terug de tijd in.www.thedungeons.com.

Races
Zomertijd is racetijd. Nét buiten het centrum van York kun je van mei tot oktober de paarden zien trappelen op de renbaan. Zet je hoedje op en ‘mingle with the crowd’. www.yorkracecourse.co.uk.
  
Bar Convent museum
In 1686 werd de Bar Convent, door de oudste nonnenorde van Engeland gesticht als een school voor katholieke meisjes. Nu doet het gebouw dienst als Bed & Breakfast. Ook worden er vergaderingen, bijeenkomsten en kunsttentoonstellingen gehouden. In het Bar Convent museum is een permanente expositie over de geschiedenis van het pand, de nonnen en de ontwikkeling van de religie in het Noorden van Engeland. www.bar-convent.org.uk.
 
York Mystery Plays
Niet alleen spoken en geesten zorgen voor spektakel, ook de acteurs van de Mystery Plays kunnen er wat van. Zij voeren de Passion spelen op die gebaseerd zijn op de Corpus Christus spelen uit de middeleeuwen. www.yorkmysteryplays.co.uk.

Een compleet rondje York met uitleg, spannende en onontdektje plekjes en schitterende verhalen? Vraag naar Keith Mulhearn bij www.completeyork.com.

Vorstelijk slapen in Mount Royale

tuin hotel Mount Royale
tuin hotel Mount Royale
Hotels onpersoonlijk? Allemaal hetzelfde ingericht? Aardig personeel, maar voel je je een nummer? Ga dan voor heel bijzondere ervaring eens naar Mount Royale Hotel. Het hotel bestaat uit twee samengevoegde panden. Daardoor zijn er vier en twintig kamers, die allemaal anders en in eigen stijl zijn ingericht. Daarnaast heeft het hotel een geweldige tuin met zitjes en plekjes om lekker in de zon te zitten, maar waar ook een prominente plek is ingeruimd voor het lekkere zwembad. Luxe: geniet van de warme sauna en het stoombad of laat je zakken in de bubbelende jacuzzi. Verrassing: zodra je in het bruisende water zit krijg je een heerlijk glaasje bubbels aangeboden. Het ontbijt is luxe en uitgebreid en dat je voor de medewerkers geen nummer bent blijkt wel uit het feit dat ze na één dag weten hoe je je eitje het liefste hebt. Ook fijn: men probeert het je echt naar de zin te maken. Denkt mee over 'leuke dingen om te doen' en doet niet moeilijk als je iets langer in de jacuzzi wilt dan de 'openingstijden'. Dit alles zorgt ervoor dat je je ver van huis toch bijna thuis voelt. Het hotel ligt op loopafstand van het centrum, maar heb je 's avonds toch geen zin meer om nog weg te gaan dan zijn het restaurant en de gezellige bar van Mount Royale een meer dan prima alternatief. Nog een pluspunt: gratis draadloos internet. Niet voor iedereen noodzakelijk, maar wel handig als je je mail wilt of moet checken. https://www.mountroyale.co.uk.
 

Vijf sterren dutje


In het Cedar Court Hotel leg je je hoofd op het kussen van Yorks eerste vijfsterren hotel. Het hotel is gevestigd in het uit 1906 daterende voormalig hoofdkantoor van de Britse Spoorwegen. Met de restauratie en de verbouwing tot hotel is maar liefst tien miljoen pond gemoeid, maar dan heb je ook wat! Vanwege de historische waarde zijn in het nieuwe hotel de oude details en delen van de oude inrichting, zoals houten lambrisering, betegelde vloeren en de grote kluisdeuren gebruikt. In het vroegere directiekantoor hangen de portretten van twee voormalige directieleden die nu goedkeurend toekijken hoe het ontbijt geserveerd wordt. Vanaf dit jaar kunnen bezoekers terecht in een van de 107 nieuwe slaapkamers met luxe badkamers. Dineren kan in een van de restaurants en iets te drinken bestel je aan de bars, op het dakterras of in de speciale whiskeykamer. Voor pure ontspanning moet je de kelder in. Hier vind je een schitterend  wellnesscomplex met een zwembad, jacuzzi en fitnessruimte. Vanwege de historie is het hotel, ook als je er niet logeert, een bezoekje waard. www.cedarcourtgrand.co.uk.

 
Petergate
Petergate
vakwerkhuis
vakwerkhuis
York fietsenstalling
York fietsenstalling
IJskar
IJskar
 
narcissen in York
Narcissen in York
 
boottocht
boottocht
 
petten
petten
 
slager
slager
 
 

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder