Wales, van budget naar wellness

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

soep
soep
Huilen. Niet van ellende, maar bij het snijden van de uien voor de Cawl.  Want op de 'budgetavond' in Wales moeten we na het boodschappen doen ons eigen potje koken. En met uien, kool, wortelen, aardappelen en vlees als belangrijkste ingrediënten van deze soep uit Wales valt er voor acht man heel wat te hakken en snijden. Maar buiten de uientranen valt er verder niets te huilen tijdens de van budget naar wellness trip naar Wales. En de soep? Die smaakt voortreffelijk!

 

 

free venue in Wales
free venue in Wales
Wales in al zijn facetten en voor elk budget. Dat is het thema van deze vijfdaagse reis naar Wales. Per dag ‘graden’ we geleidelijk op van budgetaccommodatie naar 5-sterren wellness. Zo zie je nog eens wat!
Na landing op het vliegveld van Cardiff, niet duurder dan de ferryboot en gezien beschikbare tijd en afstand net wat handiger, begint het low-budget deel van de reis. We pakken de bus, kosten ongeveer 3,50 euro per persoon, richting Cardiff centrum. Met de auto duurt de reis ongeveer 30 minuten, met de bus ruim een uur, omdat we stoppen in alle twaalf leuke en pittoreske dorpje die we onderweg tegenkomen. Ze hebben onuitspreekbare namen omdat in het Welsh veel medeklinkers aan elkaar geplakt worden. Omdat  zowel het Welsh als het Engels officiële talen zijn is echt alles, van menukaarten tot verkeersborden, tweetalig en heb je geen taalprobleem. 

Cardiff en film

Cardiff castle
Cardiff Castle
Eenmaal in Cardiff hebben we een paar uur om de stad te ontdekken. Ook low budget natuurlijk, dus we beginnen in het National Museum van Wales. Gratis entree en met verschillende tentoonstellingen. Ook leuk: het Wales Millennium Centrum en Cardiff Bay. Niet gratis, maar absoluut de moeite waard is Cardiff Castle waar we slechts tijd hebben voor een blik op de binnenplaats omdat we nog doormoeten naar Borth, aan de Cardigan Coast, de westkust van Wales, een autoreis van 2,5 uur. De trip is per bus te maken, maar dat kost je wel een hele dag.
Mike Davies, is onze gids en blijkt een wandelend, of eigenlijk rijdend geschiedenisboek. Wanneer we langs Pontypridd, een mijnstadje 25 km ten noorden van Cardiff komen zegt ons dat niets. Tot Mike zegt dat hier 'Sexbomb, sexbomb' zanger Tom Jones  is geboren. Kijk. Dat weten we dan weer wel. Omdat het al donker is in Borth gaan we snel boodschappen doen. Het is bijna een invasie in de twee lokale supermarktjes. Na een uurtje schillen, hakken, snijden en pruttelen mag het resultaat er zijn en staat onze Cawlsoep op tafel. De avond brengen we door in de gemeenschappelijke huiskamer van het YHO Borth Budget hostel waar we, met de benen omhoog, kijken naar een oude film. 

Middeleeuwen en eco

Maclylleth
Maclylleth
De zon schijnt als we naar het marktplaatsje Machynlleth rijden, dat volgens Mike wordt gezien als de originele middeleeuwse hoofdstad van Wales. Het 2000 inwoners tellende stadje staat bekend als excentriek, met veel kunstenaars, handwerklieden, prachtige vergezichten over de dalen en historische plekjes. De traditionele woensdagmarkt wordt gehouden op dezelfde plek als tijdens de middeleeuwen. 

Net buiten Machynlleth vind je het CAT. In dit Centrum voor alternatieve Technology merk je dat het land iets achter loopt op Europa als het gaat om alternatieve energie. Zijn bij ons spaarlampen heel gewoon, aan de overkant van de Noordzee staat het gebruik nog in de kinderschoenen. CAT heeft een interessant bezoekerscentrum.

 

Paddenstoelen en regen

Uitleg over paddenstoelen
Uitleg over paddenstoelen
In Rhayader wacht Daniel Butler. Het is de bedoeling dat we samen met hem wilde paddenstoelen gaan zoeken. Helaas regent het nu net pijpenstelen zodat we onze poging al snel staken en meegaan naar zijn zeer bijzondere en eigengebouwde huis. Daar horen we alles over de paddenstoelen die we niet geplukt hebben! Slapen doen we die avond mid-budget in het Gaer Farm Bed & Breakfast.


 

Engelse Kitsch en Hollandse appeltaart

Abbeycwmhir
Abbeycwmhir
Het waterige ochtendzonnetje geeft iets mystieks aan de nevel die over de stille landerijen hangt. Het weer in Wales is heel veranderlijk dus hopen we dat de lucht verder opentrekt. We hebben geluk en lassen wat stops in om de fraaie omgeving te fotograferen. De toestellen klikken ook in Abbey Cwm Hir, waar eigenaar Paul Humpherston in geuren en kleuren het verhaal vertelt van het in 1834 gebouwde landhuis. Hij is duidelijk trots op het feit dat je in alle 52 kamers van het huis mag komen en toont met veel elan zijn slaapkamer, de badkamer en de kledingkast van zijn vrouw Victoria. Het is wat protserig en kitscherig, maar de verhalen van Paul zijn zeker vermakelijk. Ben je er tussen 1 november en 7 januari dan zijn alle kamers in Abbey Cwm Hir in kerstsfeer ingericht.

 

 

Koekjes in de Thomasshop
Koekjes in de Thomasshop
De overgang van de kitsch van Abbey Cwm Hir naar de simpele eenvoud van de Thomas Shop in Penybont is groot. Eigenaren Liz en Derek verwennen ons in de bijbehorende tearoom met fantastische koekjes, gebak en jawel, Hollandse appeltaart. Behalve een tearoom vind je in de Thomas Shop ook een museum, een B&B, een kunstenaarscentrum en galerij.

 

 

Letters en fietswielen

Boeken in Hay on Wye
Boeken in Hay on Wye
En dan...Hay On Wye. Het paradijs voor de boekliefhebber! Waar de boekwinkel van Richard Booth het startsein was voor een dorp met meer dan veertig boekwinkels. Elk jaar wordt hier een literatuurfestival gehouden en bereiden de 1500 inwoners zich voor op een invasie van ruim 50.000 bezoekers. Leuk: de 'self service' boekenkraampjes in de kasteeltuin. Je zoekt je boeken uit en doneert het verschuldigde bedrag in een speciale pot. Voor 50 cent per boek hoef je je niet in te houden. Met een bezoek aan het fietsmuseum in het spa-stadje Llandrindod Wells is de dag compleet en wacht ons de lekkere bedden van het Brecon Castle Hotel. 

Klimmen en schieten

Klimmuur
Klimmuur
Onze luxe dag breekt aan, maar niet nadat het luie zweet eruit wordt gewerkt op de klimmuur van het Llangors Activity Centre. Er moet natuurlijk wel iemand foto's maken, dus daarvoor meld ik me spontaan aan! Net als bij het kleiduiven schieten op het Glen Usk Estate van de familie Legge-Bourke, ja, die van het kindermeisje van de Engelse prinsen Harry en William. Omdat het net op dat moment weer hard regent wordt het kleiduivenschieten in rap tempo afgehandeld. Het blijkt nog best zwaar te zijn, zo'n oranje stukje klei in de lucht te raken. Na dit 'sportieve' onderdeel geeft eigenaar Harry Legge-Bourke ons met groot gevoel voor Engelse onderkoelde humor een rondleiding door het huis. Op het landgoed staan maar liefst 178 eikenboomsoorten en joviale 'chap' Harry is daar, net als op zijn koninklijke connecties, erg trots op.

High tea en massages

Wat is Wales zonder high-tea? Die gebruiken we dan ook het Angel Hotel in Abergavenny. Het hotel heeft niet voor niets de award voor de beste 'Afternoon tea in Britain' gewonnen:  de scones waren de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Dan wacht ons het heerlijke zwembad van het 5-sterren Celtic Manor Resort. Een prima afsluiting van een sportieve dag. En de ontspannende massage na het ontbijt is een prima start. Heb je in veel hotelspa's het idee dat de massages standaardwerk zijn, in het Celtic Manor halen ze alles uit de kast om je het tegenovergestelde idee te geven. En dat lukt. Dan zijn 30 minuten ineens heel kort!

 

Terug in Cardiff, is een boottocht over de zee het einde van vijf mooie dagen Wales, een prachtig gebied, waar het af en toe behoorlijk regent, maar waar het beslist niet om te huilen is! 

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder