'Ja, volgend jaar weer!'

3.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De Arabische lente, vertaald in een kil cijfer. Als winterzonbestemming is Egypte 20% aan Nederlandse vakantiegangers kwijtgeraakt, zo staat in de ANVR GfK Travelscan 2012. Een gevoelig verlies, daar niet van, maar de Nederlander heeft het land tijdens de politieke verwikkelingen nooit helemaal de rug toegekeerd. Sterker nog, sommigen kunnen gewoonweg niet buiten de Egyptische winterzon.

Hebben we het over een bepaald slag avonturiers? Neen. Zijn deze Nederlandse toeristen dan levensmoe? Ook niet. Een voorbeeld? De man en vrouw uit Den Haag, die wij in Egypte tegen het lijf lopen, zoeken de brandhaarden alleen niet op en hebben in het zuiden van de Sinaï, ver weg van de hoofdstad Caïro, al jaren achtereen de vakantie van hun leven. We treffen hen in de Orangerie van het luxe Maritim Jolie Ville Resort & Casino in  Sharm-el-Sheik, waar ze een keuze proberen te maken uit de ontbijtlekkernijen. ‘Ik hoorde Nederlands praten’, is zijn verklaring om een gesprek aan te knopen.

Overwinteren

Het echtpaar blijkt model te staan voor de duizenden Nederlanders, die jaarlijks naar Egypte gaan om een poosje te overwinteren in badplaatsen als Hurghada en Sharm el-Sheikh. De Hagenaars hebben een heus jubileum te vieren, ze zijn voor het tiende achtereenvolgende jaar in ‘Sharm’. “En voor de zesde keer in dit hotel.” De combinatie is voor hen een garantie voor een geslaagde vakantie. “We gaan altijd in de Nederlandse winterperiode, voor twee weken. Het is hier namelijk altijd mooi weer, nooit te warm of te koud. Bovendien ligt het hotel direct aan het strand, je wandelt zo met je snorkelspullen de zee in.”

Betaalbaar

Het is gewoon vakantie zoals vakantie moet zijn, concluderen de gebruinde zestigers. “Goed betaalbaar, vooral met Corendon. Verder alles erop en eraan: een heerlijke accommodatie op basis van halfpension, met ’s morgens een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een internationaal diner. Gisteren was het bijvoorbeeld Oosters, eergisteren Europees: het blijft een verrassing, zelfs na zes jaar… We voelen ons soms wel een beetje wereldsterren, met zoveel persoonlijke aandacht van het bedienend personeel.”

Vertrouwd

In de eerste jaren hebben ze vanuit Sharm el-Sheik de nodige excursies gemaakt, zoals naar Mount Sinaï, de Coloured Canyon en een bedoeïnendorp, maar de laatste tijd doen de twee het de hele dag rustig aan. Eten, drinken, zonnen, zwemmen en winkelen in het uitgaansgebied Naama Bay, dat is het wel zo’n beetje. “Neen, van de politieke onrust merken we hier helemaal niks. Het is gewoon zoals altijd: heerlijk vertrouwd. En dus zie je ons hier volgend jaar wel weer terug!”

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder