'Ja, volgend jaar weer!'

3.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De Arabische lente, vertaald in een kil cijfer. Als winterzonbestemming is Egypte 20% aan Nederlandse vakantiegangers kwijtgeraakt, zo staat in de ANVR GfK Travelscan 2012. Een gevoelig verlies, daar niet van, maar de Nederlander heeft het land tijdens de politieke verwikkelingen nooit helemaal de rug toegekeerd. Sterker nog, sommigen kunnen gewoonweg niet buiten de Egyptische winterzon.

Hebben we het over een bepaald slag avonturiers? Neen. Zijn deze Nederlandse toeristen dan levensmoe? Ook niet. Een voorbeeld? De man en vrouw uit Den Haag, die wij in Egypte tegen het lijf lopen, zoeken de brandhaarden alleen niet op en hebben in het zuiden van de Sinaï, ver weg van de hoofdstad Caïro, al jaren achtereen de vakantie van hun leven. We treffen hen in de Orangerie van het luxe Maritim Jolie Ville Resort & Casino in  Sharm-el-Sheik, waar ze een keuze proberen te maken uit de ontbijtlekkernijen. ‘Ik hoorde Nederlands praten’, is zijn verklaring om een gesprek aan te knopen.

Overwinteren

Het echtpaar blijkt model te staan voor de duizenden Nederlanders, die jaarlijks naar Egypte gaan om een poosje te overwinteren in badplaatsen als Hurghada en Sharm el-Sheikh. De Hagenaars hebben een heus jubileum te vieren, ze zijn voor het tiende achtereenvolgende jaar in ‘Sharm’. “En voor de zesde keer in dit hotel.” De combinatie is voor hen een garantie voor een geslaagde vakantie. “We gaan altijd in de Nederlandse winterperiode, voor twee weken. Het is hier namelijk altijd mooi weer, nooit te warm of te koud. Bovendien ligt het hotel direct aan het strand, je wandelt zo met je snorkelspullen de zee in.”

Betaalbaar

Het is gewoon vakantie zoals vakantie moet zijn, concluderen de gebruinde zestigers. “Goed betaalbaar, vooral met Corendon. Verder alles erop en eraan: een heerlijke accommodatie op basis van halfpension, met ’s morgens een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een internationaal diner. Gisteren was het bijvoorbeeld Oosters, eergisteren Europees: het blijft een verrassing, zelfs na zes jaar… We voelen ons soms wel een beetje wereldsterren, met zoveel persoonlijke aandacht van het bedienend personeel.”

Vertrouwd

In de eerste jaren hebben ze vanuit Sharm el-Sheik de nodige excursies gemaakt, zoals naar Mount Sinaï, de Coloured Canyon en een bedoeïnendorp, maar de laatste tijd doen de twee het de hele dag rustig aan. Eten, drinken, zonnen, zwemmen en winkelen in het uitgaansgebied Naama Bay, dat is het wel zo’n beetje. “Neen, van de politieke onrust merken we hier helemaal niks. Het is gewoon zoals altijd: heerlijk vertrouwd. En dus zie je ons hier volgend jaar wel weer terug!”

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder