Op ontdekkingsreis naar Timimoun

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
sahara Algerije @puuropreis

‘Kamer met zeezicht?’ De receptionist is er één van het grappige soort, want hemelsbreed is in een straal van 875 kilometer geen strand te bekennen. De komiek werkt in hotel Ksar Massine in Timimoun, een oase in het hart van de Algerijnse Sahara. Het wordt kamer 28, op de eerste verdieping. Als we de luiken voor het smalle raam wegduwen, zijn we nauwelijks verrast door het uitzicht. Een verdrietige palmboom, een autowrak, wat woningen en verder zand tot zo ver het oog reikt. In grote lijnen het landschap dat we de afgelopen uren hebben gezien tijdens de busrit vanuit Adrar, waar we eerder op de dag zijn geland.

Onze reis wijkt behoorlijk af van die van de massatoerist: geen directe vlucht naar de vakantiebestemming, een korte bustransfer en dan zorgeloos eten, drinken en feesten, dagen dan wel weken achtereen. Om Timimoun te bereiken, vliegen we eerst met Alitalia van Amsterdam via Rome naar Algiers. Na een nachtje Hilton in de hoofdstad pakken we een binnenlandse vlucht met Air Algérie naar Adrar, waar de bus klaar staat voor de laatste etappe. We zitten al snel op de N5, een tweebaansweg met aan weerszijden leegte, die we na een klein uurtje verruilen voor de N51, een vergelijkbare strook asfalt. Het is op deze weg dat iemand, letterlijk in the middle of nowhere, een bord in de rechterberm heeft neergezet met daarop in schilderachtige letters ‘Ghardaïa 780’.

Betoverend decor

Timimoun ligt gelukkig veel dichterbij. Al bij het binnenrijden, voel je dat dit een bijzondere bestemming is. De roodgekleurde huizen, de palmbomen, de hoofdstraat vol handelsgeest en andere hectiek; dat alles in een decor met gigantische zandduinen. We kijken uit op de Grand Erg Occidental, de westerse zandzee, na de Grand Erg Oriental de grootste van Algerije. In dit meest onbewoonbare deel van de Sahara valt jaarlijks niet meer dan 25 centimeter regen, hier vind je geen nederzettingen of doorgaande wegen. Om een indruk te geven van de grootte: de Grand Erg Oriental, de oosterse woestijn met zandduinen tegen de grens met Tunesië, is zo’n 600 kilometer breed en beslaat van noord naar zuid ongeveer 200 kilometer.

Man in Timimoun Algerije

Timimoun

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingenieuze irrigatie

In zo’n gortdroge omgeving weet Timimoun te overleven, met gratie. Een belangrijk onderdeel van het bestaan is de foggara: een ingenieus bevloeiingssysteem met ondergrondse kanalen, dat water uit hoger gelegen gebieden aanvoert. Waar het water aan de oppervlakte komt, wordt het land bevloeid. Om die reden vind je in deze oase ook een Palmeraie, een palmbos van behoorlijke afmetingen. Het groengebied met naar schatting 400.000 palmen ligt even buiten het centrum, je hoeft door de oude stad alleen maar de bordjes in de richting van de camping te volgen… De beloning is een koel, schaduwrijk bos, waarin de woongedeelten van elkaar worden gescheiden door hoge lemen muren.

Handjevol buitenlanders

Nu is koel in dit deel van de wereld natuurlijk betrekkelijk. De gemiddelde temperatuur in Timimoun is overdag 31,8 graden Celsius, ’s nachts 16,3. In het algemeen moet je er in de maanden april, mei, september en oktober rekening houden met 30+, in de zomermaanden met 40+, waarbij augustus met gemiddeld 45 graden Celsius de uitschieter is. In december is een trui aan te bevelen, want dan kan het ’s nachts wel eens 6 graden worden.
Het laat zich raden, dat weinigen zich geroepen voelen om hoogzomer naar dit deel van Algerije te gaan. Nu is het sowieso met het toerisme in Timimoun een beetje stilstaan: vorig jaar kwamen er zo’n 15.000 Algerijnen, die gezelschap kregen van amper 4000 reizigers uit het buitenland.

Avontuur in Algerije
Die bijna 20.000 bezoekers hebben één ding gemeen, als we de eigenaar van ons hotel mogen geloven. Ze worden als door een magneet naar de Grand Erg Occidental getrokken; voor een georganiseerde wandeltocht van enkele dagen, een foto-excursie van een dag naar het nabijgelegen zoutmeer of gewoon, om met een 4x4 even avontuurlijk over zo’n zandduin te rossen. Neen, dat laatste kan helemaal geen kwaad, de volgende morgen blijkt de wind alle diepe sporen te hebben uitgewist en ligt het duin er weer net zo smetteloos bij als de dag ervoor.

Maar je doet het stadje tekort, als je ook niet wat tijd stopt in het ontdekken ervan. Timimoun bestaat in feite uit twee gedeelten, die je het beste ’s morgens vroeg of tegen de avond (temperatuur!) kunt bezoeken. Het oude gedeelte, de Ksour, is vooral interessant vanwege de bebouwing: huizen in rode steen, in een vorm die bekendstaat als ‘Soedanese architectuur’. Het nieuwere gedeelte is opgezet door de Fransen, in de tijd dat Algerije nog een kolonie van Frankrijk was.

Kamelenkoppen bij de slager

Een aanrader is de dagmarkt, langs de hoofdstraat. Je komt langs slagerijen, waar kamelenkoppen en –poten als een soort garantiecertificaten op de grond liggen; stalletjes met groenten, fruit, zonnebrillen, toiletartikelen, kleding en nog veel meer en niet te vergeten langs barretjes en terrasjes, waar het leven wordt geleefd met koffie, thee of frisdrank. Het is op al deze plekken dat je kunt kennismaken met een vriendelijke bevolking, die ook geen schrik heeft voor een westerse fotocamera, uitzonderingen daargelaten.
Over dergelijke herinneringen praten we, kort na de adembenemende zonsondergang, in het zwembad van ons hotel. Achter de balie staat opnieuw onze grappige vriend. “Biertje?” klinkt het opgewekt als we later langskomen. Want hij weet net zo goed als wij dat die drank in deze moslimomgeving niet of nauwelijks te krijgen valt. “Neen, doe maar water. Dat lijkt ons hier heel toepasselijk….”

Muziek in Timimoun

Café Timimoun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouw Timimoun Hotel Ksar Massine Timimoun Meisje Timimoun
 

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder