Zo mooi? Ja, dat is verrassend Waterland

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

MonnickendamIk ga een weekendje proeven van het Hollandse landschap. Van water, van cultuur, van culinaire hoogstandjes en van geschiedenis. Net boven Amsterdam ligt Waterland. Een gemeente zo verrassend, dat ik er al snel achter kom dat een weekend simpelweg niet genoeg is. Hoe mooi kan Nederland zijn...

 

 

 

 

 

Carillon MonnickendamWaterland bestaat uit een aantal kernen, waaronder Monnickendam, Broek in Waterland en het voormalige eiland Marken, dat sinds 1957 via een dijk verbonden is aan het vasteland.
Mijn ontdekkingsreis door Waterland begint in Monnickendam. Hoog boven de huizen uit torent de Sint Nicolaaskerk. Een tweede niet te missen markeringspunt is de Speeltoren, de eerste verrassing tijdens deze trip. Want in de Speeltoren bevindt zich, naast het Waterlandmuseum, namelijk het oudste nog bespeelbare carillon van Nederland. Op gezette tijden klinken de klanken door de historische straten van Monnickendam. Maar nu even niet, want het carillon is stuk en wordt gerepareerd. Geen nood, op een televisiescherm kunnen we de schitterend valse klanken prima horen. "Dat het carillon vals is komt omdat men in 1596, toen de klokken werden gemaakt, deze na het gieten nog niet konden stemmen.In 1643 werd een methode gevonden om dit wel te doen, maar toen had Monnickendam geen geld om de klokken eruit te halen en om te smelten. Dus hangt het hier nog steeds werkend en vals te zijn",legt Frans, vrijwilliger van het museum en voorheen conservator van het Tropenmuseum, uit.

Van hoogtepunt naar theetuin

WaegNatuurlijk is het carillon een letterlijk hoogtepunt, maar ook de verschillende, deels interactieve, exposities in het museum mag je zeker niet overslaan. Je leert en ziet hoe Waterland en de dorpen zich in de loop van de eeuwen ontwikkelde. Verrassend: het museum wordt helemaal gerund door vrijwilligers die op professionele wijze de tentoonstellingen hebben opgebouwd. Gewapend met kennis verlaten we het museum voor onze afspraak met Koert Kraak, de gids die ons door de binnenstad van Monnickendam zal loodsen. Hij vergast ons op feitjes en verhalen over het Waeggebouw, de nog in gebruik zijnde palingrokerij, de sluizen en de vroegere Joodse synagoge. Deze gids van het Stadsgilde blijkt een wandelende bron van weetjes over historische gebeurtenissen. Verrassing: op het moment dat ik me afvraag hoe de huizen er áchter de gevels uitzien gaat een deur open. Gids en bewoner begroeten elkaar (in Monnickendam lijkt iedereen elkaar te kennen) en vervolgens wordt ons hele groepje uitgenodigd om dat kijkje achter de gevel te nemen en hebben we vanuit de tuin een andere blik op de Speeltoren.Tot slot brengt Koert ons naar Het Weeshuis, waar nu geen wezen meer wonen. Nu zijn hier dagelijks mensen met een beperking  druk bezig om de leukste dingen te maken in het glasatelier,  of de lekkerste hapjes te bereiden in de keuken van het restaurant. We duiken de tuin in en genieten aan het water van een prima verzorgde High Tea, waarbij ook met mijn glutenvrije dieet rekening is gehouden.

Over het water naar Marken

MarkenAl is Marken met een dijk verbonden met het vasteland, de leukste manier om dit historische dorp te bezoeken is over het water, op een net zo historisch zeilschip. We stappen dan ook aan boord van de Zuiderzee. Links van ons zien we Volendam, maar 'Volendam' zeggen in Waterland is een beetje als vloeken in de kerk. Dat begrepen we al een beetje tijdens de rondwandeling en zullen het later ook merken als we de molen bezoeken, die op de grens met Volendam ligt. Maar nu eerst Marken. Waar we aanmeren, afscheid nemen van Pilou en Arnold, eigenaren van de 'Zuiderzee' en kennismaken met Trijntje. Deze rasechte Markense is  geboren bij 'Het Paard', zoals de vuurtoren van Marken genoemd wordt en wacht ons op op de kade, gekleed in Markerklederdracht. Toeristen die maar al te graag een foto van haar maken zwermen om haar heen. Wandelend door de steegjes en straatjes, met de huizen op palen en waar kleur en sfeer van vroeger voor het oprapen liggen, bereiken we onze eerste stop, het Marker Museum. Een film leert ons hier alles over de geschiedenis, de watersnoodramp en de zo typische klederdracht. Verrassing: het museum, gehuisvest in een aantal met elkaar verbonden woningen, heeft elk jaar een andere collectie. Voor we via het asfalt Marken verlaten, strijken we nog even neer bij Hotel & Restaurant Hof van Marken voor verrassende hapjes en drankjes.

beroemdehuis2
broek2
bruggetje
eten
grotekerk
huisbroek
kathammermolen3
klokkenspel
klompen
koeien2
mannenmonnickendam
marken
sluis1
01/13 
start stop bwd fwd

Op een houtje? Ja en nee.

Wijn op een houtjeOf je nu van wijn houdt of niet (ik) een wijnproeverij bij Suyderwou’s  wijnloods in Zuiderwoude is verrassend leuk en interessant. Ook al neem je geen slok (wat ik overigens toch deed), het is boeiend om op 'eigen houtje' wijn te proeven of uitleg te krijgen van eigenaar Ben van Leeuwen. En op een zonnige dag als deze is het ook met een glaasje druivensap heerlijk relaxen op het terras achter de proeverij. Dat eigen houtje is overigens letterlijk: de proeverij van vijf glaasjes wijn worden op een houten plankje geserveerd. 'Wel links beginnen', bezweert Van Leeuwen.
Deze verrassende dag afsluiten kan natuurlijk het best op de plek waar we vanmorgen begonnen: Monnickendam. Bij Restaurant de Roef hoef je absoluut niet op een houtje te bijten en ook hier weer is prima rekening gehouden met mijn dieet. Na lang tafelen gaan we naar hotel Volendam (nee, ligt niet in Volendam), voor een Waterlands nachtje.

Reacties  

 
#1 Rini de Weijze 05-08-2014 20:13
Ja zeker Waterland , slechts 10 k.m. boven Amsterdam,is een bezoek meer dan waard. Als je er geweest bent kom je in een ander jaargetijde weer terug.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder