Een reis naar bestemming onbekend

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

WolkenReizen. Ik reis graag. Heb er plezier in. Plezier in het ontdekken van andere mensen, culturen en gewoonten. Om mooie berichten en reportages te schrijven. Om prachtige foto’s te maken. Om koffers in te pakken en te vertrekken. Om terug te gaan en de koffers uit te pakken. Om thuis te komen met verhalen. Ik neem altijd retourtjes, want het fijne van reizen is toch ook het weer thuiskomen.

 

Aan die laatste reis ben ik dus nog lang niet toe. Maar soms ligt die enkele reis dichterbij dan je je realiseert. Onlangs maakte een dierbaar iemand die laatste reis. Een enkeltje naar onbekende bestemming. Een keus om zonder koffers en bagage te vertrekken. Alleen met lijf en ziel. Een lijf dat werd gesloopt door een ongeneeslijke ziekte, een ziekte die alleen maar zou leiden tot heel veel lijden.  

Ik vond de keus zo stoer. Want hoe vaak roepen we ‘als ik dit of dat krijg, dan hoeft het voor mij niet meer’. Maar om het dan ook echt te doen?

Reizen is regisseren

Wie reizen maakt regisseert. Je plant doel, vervoer, tijd, bagage, geld. Je regelt wat je moet regelen om goed en zonder problemen te vertrekken. Of je nu met een rugzakje de wijde wereld intrekt, of een pasklare, geheel verzorgde trip onderneemt…je zult in ieder geval dingen moeten plannen. En het belangrijkste is de datum van vertrek. Daar leef je naartoe. Daar kijk je naar uit.

Laatste reis

Bij het plannen van zo'n laatste reis kies je ook een datum. Je regisseert je eigen vertrek, en hoe fijn is het dat je dat in Nederland zelf kunt besluiten. Ongeacht of je het daar mee eens bent of niet, het is geweldig dat we de regie over ons eigen leven kunnen hebben. Dus ook voor die laatste reis. Waar je een datum voor plant. Waarvoor je alles moet regelen, zonder ooit te weten of het goed was. En met de wetenschap dat je niet meer terugkomt. Geen bagage meer hoeft uit te pakken. Geen koffer op te ruimen. Geen foto’s, geen verhalen, reportages. Alleen een afscheid. Een gedag. Een ‘tot ziens’ zonder te weten of, en wanneer dat ooit gebeurt. Ik heb de voorbereidingen een beetje gevolgd. Het resultaat gezien. Goeie reis, lieve dierbare. Je hebt het dan toch maar gedaan. Ik was er stil van toen ik van jouw plannen voor je laatste reis hoorde, ik ben stil nu je die laatste reis gemaakt hebt.

Reacties

 
#1 Jens 15-10-2014 10:58
Zo, dit is, in al zijn gruwelijkheid, wel heel mooi.
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder