Beleven in de dierentuinen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

aapje
aapje
De Nederlandse (en internationale) dierentuinen moeten meer inspelen op, en bewuster omgaan met ‘belevingservaringen’, zo blijkt een onderzoek van NHTV-docent Goof Lukken.  Dierentuinen die zich duidelijk onderscheiden, zoals Safaripark Beekse Bergen of zich specialiseren, zoals Apenheul en Dolfinarium hebben de meeste toekomstkansen.

De Nederlandse dierentuinen staan aan top in de wereld. Om die toppositie te behouden moeten ze de bezoekers nog meer betekenisvolle belevingservaringen bieden. Ook moeten ze duidelijk kiezen voor de regionale of (inter)nationale markt, aldus Lukken. Nederland heeft 16 erkende dierentuinen en staat wereldwijd op de eerste plaats als het gaat om het aantal dierentuinen per inwoner. Internationaal bezoeken meer dan 700 miljoen mensen jaarlijks een erkende dierentuin. Ruim 10 miljoen bezoeken vinden plaats in Nederland.

Grenzen verdwijnen
De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek: de betekenisvolle beleving die bezoekers meekrijgen moet leidend zijn voor het management van de dierentuinen. Dierentuinen kunnen door hun rol in zowel natuurbescherming als in natuureducatie ook nog een betekenis aan die beleving meegeven. Ervaringen en belevingen zullen voor bezoekers steeds belangrijker worden. Volgens Lukken zullen de grenzen tussen attractieparken, musea en dierentuinen in de toekomst dan ook verdwijnen.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder