Beleven in de dierentuinen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

aapje
aapje
De Nederlandse (en internationale) dierentuinen moeten meer inspelen op, en bewuster omgaan met ‘belevingservaringen’, zo blijkt een onderzoek van NHTV-docent Goof Lukken.  Dierentuinen die zich duidelijk onderscheiden, zoals Safaripark Beekse Bergen of zich specialiseren, zoals Apenheul en Dolfinarium hebben de meeste toekomstkansen.

De Nederlandse dierentuinen staan aan top in de wereld. Om die toppositie te behouden moeten ze de bezoekers nog meer betekenisvolle belevingservaringen bieden. Ook moeten ze duidelijk kiezen voor de regionale of (inter)nationale markt, aldus Lukken. Nederland heeft 16 erkende dierentuinen en staat wereldwijd op de eerste plaats als het gaat om het aantal dierentuinen per inwoner. Internationaal bezoeken meer dan 700 miljoen mensen jaarlijks een erkende dierentuin. Ruim 10 miljoen bezoeken vinden plaats in Nederland.

Grenzen verdwijnen
De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek: de betekenisvolle beleving die bezoekers meekrijgen moet leidend zijn voor het management van de dierentuinen. Dierentuinen kunnen door hun rol in zowel natuurbescherming als in natuureducatie ook nog een betekenis aan die beleving meegeven. Ervaringen en belevingen zullen voor bezoekers steeds belangrijker worden. Volgens Lukken zullen de grenzen tussen attractieparken, musea en dierentuinen in de toekomst dan ook verdwijnen.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder