Op de landkaart oogt de Franse Atlantische kust als een enorme boemerang, gereed om als speeltje te dienen voor liefhebbers van zon, zee, strand. In de kromming liggen Loire-Atlantique en Vendée, belangrijke toeristische departementen van deze westgrens van Frankrijk. Fietsend, lopend en varend heeft Puur op reis de kuststreek eens onder de loep genomen. De conclusie: hier is Frankrijk op z’n lekkerst.
De vrij harde landing van het vliegtuig op koude Sloveense bodem is absoluut geen voorbode van de zachte en warme ontvangst die zal volgen. Wat ga ik doen in Slovenië? Heeft het land fantastische wellnesscentra en mooie natuur? Kun je er geweldig lekker (en gezond) eten? Kun je er ook terecht voor een actieve vakantie? Tijdens een korte, maar zeer intensieve ontdekkingsreis kreeg ik de antwoorden op deze vragen!
Rustig vissen vanuit een houten hut op hoge palen en tegelijkertijd bijdragen aan het behoud van nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Het kan in Frankrijk, langs een dromerig deel van de Atlantische kust, zeg maar tussen de mondingen van Loire en Gironde. Puur op reis laat zich tot deze vorm van vrijetijdsbesteding verleiden aan de Côte de Jade, in het bijzondere buitenverblijf van Jack-Alain Guiho.
Over wandelen met stokken wordt nogal eens lacherig gedaan. Maar nordic walking is echt geen eigentijdse vorm van bejaardengym, zo leert een training langs de Atlantische kust van Frankrijk. Sterker nog, het is een heel sportieve, gezonde activiteit.
Wie Malta doet, doet een dagje Gozo. Een halfuurtje overvaren, vervoer regelen en hupsakee, weer wat instagrammable momenten. Maar het kleine eiland in de Middellandse Zee verdient meer dan jachtigheid en kiekjesgekte. Een verhaal over een lustoord in de luwte.
Sebastian Kneipp zou zijn ogen niet geloven. In Bad Wörishofen, de vlek in het zuiden van Duitsland waar hij in 1897 stierf en begraven ligt, leeft de priester/natuurgenezer voort. Tientallen kuurhotels bieden behandelingen naar zijn inzichten, maar ook in de buitenlucht is hij nog alom aanwezig. Zoals op het blotevoetenpad in het Kurpark. Puur op reis ging de uitdaging aan. Schoenen en sokken in de locker en gaan!
Dankzij Duitse pioniers kennen we de waarde van de natuurgeneeskunde. Johann Hahn schreef al in 1743 over watertherapie, onwetend dat zijn boek een eeuw later de basis zou zijn van de kuren van Sebastian Kneipp. Met hem hebben Vincent Preissnitz en Johann Schroth de hedendaagse hydrotherapie op de kaart gezet. Op het gebied van de homeopathie geldt dit voor dr. Samuel Hahnemann, terwijl ‘leemprofessor’ Emanuel Felke het gezonde buitenleven tot leer wist om te bouwen. Al deze kuren en therapieën, maar ook nog vele andere, kun je in Duitsland beleven.
Op een druilerige regendag gaan we op pad met Pat Smith, sinds 2020 de nachtburgemeester van Den Haag/Scheveningen. “Het regent hier echt niet heel vaak”, benadrukt hij. “Maar vandaag dus wel." Je kunt maar pech hebben. Ja, wil je naar het strand dan is een zonnetje en lekkere temperatuur uiteraard wenselijk. Maar ook op minder mooie dagen als deze blijkt Scheveningen gewoon heel erg de moeite waard.
Mondkapje af, wandelschoenen aan! Als ik uit de taxi stap bij station La Cabanasse, een verstilde plek in het departement Pyrénées-Orientales, ontstaat even een zekere baldadigheid. Weg met die corona-verdediging, ik ga in Zuid-Frankrijk urenlang frisse lucht opsnuiven tijdens een randonnée pédestre door de beboste rivierdalen van El Jardó en La Têt.
“Zeg, ken jij de mosselman”. Het liedje schiet spontaan in mijn hoofd als ik Bruinisse binnenrijd. Nou, die mosselman woont helemaal niet in Scheveningen, hij woont in Bru, zoals Bruinisse in Bruinisse heet. Alles, maar dan ook alles in het Zeeuwse dorp ademt mosselen. Jaren woonde ik in Zeeland en reed ik er vaak langs, maar nog niet eerder was ik in het dorp zelf. Fijn dat daar nu verandering in komt op deze prachtige dag in september.
Ze rijden allebei op rails en zijn elektrisch aangedreven, maar verder verschillen de TGV en Le Train Jaune net zoveel van elkaar als de iconische Franse automobielen Bugatti en Citroën. Maar dat zegt niks over beleving, zo leert boemelen in de Gele Trein langs 22 stations door het departement Pyrénées-Orientales. Sterker nog, met een gemiddelde snelheid van zo’n 30 km/uur valt vanuit een open wagon het zuidelijkste deel van het vasteland van Frankrijk het beste te ontdekken.
Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.
Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!
Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.
Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.
Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.
Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.