Noorwegen laat je schreeuwen!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De Schreeuw van Edvard MunchNoorwegen gaat zich inspannen om de langste schreeuw ter wereld te creëren. Op die manier staat het land stil bij de 150ste geboortedag van Edvard Munch, de Noor die wereldberoemd is geworden door zijn schilderij De Schreeuw. Toeristenbureau Visitnorway heeft een korte film gemaakt, die is geïnspireerd op moderne schreeuwervaringen in Noorwegen. Iedereen kan hieraan zijn of haar eigen schreeuw toevoegen.

“We nodigen mensen uit om mee te doen aan het creëren van de langste schreeuw ter wereld”, aldus toerismedirecteur Per-Arne Tuftin. Door aan het project deel te nemen, maak je bovendien kans op een reis naar Noorwegen. Uit alle inzendingen wordt wekelijks een winnaar gekozen, voor een echte schreeuwervaring in Noorwegen.

Het werk van Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) maakte 1008 schilderijen, 15.391 afdrukken van 741 grafische werken, 4443 aquarellen en tekeningen en 6 beeldhouwwerken. Dit hele oeuvre schonk hij in 1940 aan de stad Oslo, dat de werken heeft ondergebracht in het Munch Museum.
Uit dit museum werden op 22 augustus 2004 op klaarlichte dag twee werken gestolen: een versie van De Schreeuw en de Madonna. Beide werken werden op op 31 augustus 2006 door de Noorse politie teruggevonden.

De Schreeuw

Over De Schreeuw bestaat overigens een groot misverstand. Velen denken dat de persoon op de voorgrond schreeuwt, maar het is de natuur die ‘schreeuwt’. Vandaar ook dat de afgebeelde persoon zijn oren dicht houdt.
Op 3 mei 2012 werd bekend dat de enige versie van De Schreeuw, die in particuliere handen was, bij een veiling 119,5 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) had opgebracht.


Stedentrips Oslo

Parken, pleinen, galerieën, musea, paleizen, winkelstraten; de Noorse hoofdstad heeft het allemaal. Vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n anderhalf uur naar Oslo, waar je bijzondere stedentrip onmiddellijk kan beginnen. Een tip: bezoek het Vikingschipmuseum, waar je de overblijfselen van drie schepen kunt zien, die werden gevonden bij grote grafheuvels in de buurt van de fjorden van Oslo. Boek je stedentrip of vliegtickets naar de Noorse hoofdstad bij Expedia, D-reizen, World Ticket Center of Vliegwinkel.nl!

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder