Noorwegen laat je schreeuwen!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De Schreeuw van Edvard MunchNoorwegen gaat zich inspannen om de langste schreeuw ter wereld te creëren. Op die manier staat het land stil bij de 150ste geboortedag van Edvard Munch, de Noor die wereldberoemd is geworden door zijn schilderij De Schreeuw. Toeristenbureau Visitnorway heeft een korte film gemaakt, die is geïnspireerd op moderne schreeuwervaringen in Noorwegen. Iedereen kan hieraan zijn of haar eigen schreeuw toevoegen.

“We nodigen mensen uit om mee te doen aan het creëren van de langste schreeuw ter wereld”, aldus toerismedirecteur Per-Arne Tuftin. Door aan het project deel te nemen, maak je bovendien kans op een reis naar Noorwegen. Uit alle inzendingen wordt wekelijks een winnaar gekozen, voor een echte schreeuwervaring in Noorwegen.

Het werk van Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) maakte 1008 schilderijen, 15.391 afdrukken van 741 grafische werken, 4443 aquarellen en tekeningen en 6 beeldhouwwerken. Dit hele oeuvre schonk hij in 1940 aan de stad Oslo, dat de werken heeft ondergebracht in het Munch Museum.
Uit dit museum werden op 22 augustus 2004 op klaarlichte dag twee werken gestolen: een versie van De Schreeuw en de Madonna. Beide werken werden op op 31 augustus 2006 door de Noorse politie teruggevonden.

De Schreeuw

Over De Schreeuw bestaat overigens een groot misverstand. Velen denken dat de persoon op de voorgrond schreeuwt, maar het is de natuur die ‘schreeuwt’. Vandaar ook dat de afgebeelde persoon zijn oren dicht houdt.
Op 3 mei 2012 werd bekend dat de enige versie van De Schreeuw, die in particuliere handen was, bij een veiling 119,5 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) had opgebracht.


Stedentrips Oslo

Parken, pleinen, galerieën, musea, paleizen, winkelstraten; de Noorse hoofdstad heeft het allemaal. Vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n anderhalf uur naar Oslo, waar je bijzondere stedentrip onmiddellijk kan beginnen. Een tip: bezoek het Vikingschipmuseum, waar je de overblijfselen van drie schepen kunt zien, die werden gevonden bij grote grafheuvels in de buurt van de fjorden van Oslo. Boek je stedentrip of vliegtickets naar de Noorse hoofdstad bij Expedia, D-reizen, World Ticket Center of Vliegwinkel.nl!

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder