Ruimtereis niet zonder gevaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Raket
Raket
De eerste ruimtereis vanaf het vliegveld Hato op Curaçao staat gepland vanaf 2014. De animo voor deze 40 veertig minuten durende reis met een supersonisch Lynx-toestel is groot en er zijn al veel aanmeldingen. Zo’n 10 minuten lang ervaar je hoe het is om gewichtloos te zijn. Doordat de reis zo kort is levert deze geen gevaar op voor je gezondheid. Dat is anders met lange ruimtereizen, zo blijkt uit een recente Amerikaanse studie.

Wanneer astronauten langer in de ruimte zijn, bijvoorbeeld op missie naar Mars, worden ze blootgesteld aan een erg ongezonde hoeveelheid kosmische straling. Het gevolg kan zijn een versnelling van de ziekte van Alzheimer.
Deze conclusie wordt getrokken door wetenschappers van de University of Rochester. Ze stelden in een door ruimtevaartorganisatie NASA gefinancierd onderzoek muizen bloot aan verschillende doses straling. Vervolgens moesten de muizen diverse puzzels oplossen en proberen dingen te onthouden. Na grote hoeveelheden straling bleken de opdrachten voor de muizen lastiger te zijn dan vooraf. Ook bleek dat in de hersenen van de dieren eiwit aan het samenklonteren was. Deze 'plaque' is een typisch symptoom van Alzheimer.

Al eerder bleek uit studies dat straling onder meer kanker kan versnellen. Het magnetisch veld rond de aarde beschermt de mensheid tegen de kosmische straling. Een raket kan die bescherming niet bieden.

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder