Ruimtereis niet zonder gevaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Raket
Raket
De eerste ruimtereis vanaf het vliegveld Hato op Curaçao staat gepland vanaf 2014. De animo voor deze 40 veertig minuten durende reis met een supersonisch Lynx-toestel is groot en er zijn al veel aanmeldingen. Zo’n 10 minuten lang ervaar je hoe het is om gewichtloos te zijn. Doordat de reis zo kort is levert deze geen gevaar op voor je gezondheid. Dat is anders met lange ruimtereizen, zo blijkt uit een recente Amerikaanse studie.

Wanneer astronauten langer in de ruimte zijn, bijvoorbeeld op missie naar Mars, worden ze blootgesteld aan een erg ongezonde hoeveelheid kosmische straling. Het gevolg kan zijn een versnelling van de ziekte van Alzheimer.
Deze conclusie wordt getrokken door wetenschappers van de University of Rochester. Ze stelden in een door ruimtevaartorganisatie NASA gefinancierd onderzoek muizen bloot aan verschillende doses straling. Vervolgens moesten de muizen diverse puzzels oplossen en proberen dingen te onthouden. Na grote hoeveelheden straling bleken de opdrachten voor de muizen lastiger te zijn dan vooraf. Ook bleek dat in de hersenen van de dieren eiwit aan het samenklonteren was. Deze 'plaque' is een typisch symptoom van Alzheimer.

Al eerder bleek uit studies dat straling onder meer kanker kan versnellen. Het magnetisch veld rond de aarde beschermt de mensheid tegen de kosmische straling. Een raket kan die bescherming niet bieden.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder