Servië trekt meer en meer toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dorp in nationaal park Fruska Gora in ServiëServië komt bij Nederlanders steeds meer in beeld als toeristische bestemming. In de eerste tien maanden van 2012 steeg het aantal bezoekers en overnachtingen vanuit Nederland beide met 10 procent. Die cijfers liggen behoorlijk boven de internationale trend, die een bezoekersgroei van 6 procent en een toename van 8 procent in het aantal overnachtingen laat zien.


De groei naar de relatief nieuwe bestemming laat zich deels verklaren door het gunstige prijsniveau in Servië, zeker in vergelijking met veel andere Europese bestemmingen. Daarnaast wordt stevig geïnvesteerd in de (toeristische) infrastructuur, wat het land interessanter maakt voor zowel binnen- als buitenlandse bezoekers.
In de hoofdstad Belgrado zijn bijvoorbeeld recentelijk weer nieuwe hotels geopend, waaronder het vijfsterren Metropol Palace en een accommodatie uit de Falkensteiner-keten. Buiten de hoofdstad kwamen er onder meer hotels bij in het nationaal park Fruska Gora (Premier Aqua) en in Arandjelovac (hotel Izvor). Beide hebben uitgebreide spa- en wellnessfaciliteiten. In Fruska Gora wordt binnenkort ook de eerste ecocamping van het land geopend.

Individuele reiziger

Servië richt zich ook meer en meer op de individuele reiziger. Naast het 700 kilometer lange traject langs de Donau, al onderdeel van de volledige bewegwijzerde Donau Radweg, kent het westen van het land sinds dit jaar een netwerk van 400 kilometer aan fiets- en mountainbikeroutes. Deze routes worden uiteindelijk aangesloten op een netwerk van minicampings en plattelandsaccommodaties.
Maar ook in de hoofdstad kun je fietsen. Onder de naam ‘I Bike Belgrade’ verzorgt de Nederlander Ralph van der Zijden er fietstochten. Een ander opmerkelijk product is de ‘Belgrade Underground Tour’, waarbij je overblijfselen uit de Romeinse Tijd tot bunkers uit de tijd van de Koude Oorlog kunt zien.

Reportages lezen over Servië en de hoofdstad Belgrado?

Naar Servië? Bekijk dan het aanbod van Zoover.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder