Catalonië belast toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bezoek aan Barcelona duurder
Bezoek aan Barcelona duurder
Zo’n 50 miljoen euro per jaar. Dat bedrag denkt de regering van Catalonië, de populaire regio in het noordoosten van Spanje, binnen te halen door het invoeren van toeristenbelasting. Iedere toerist uit binnen- en buitenland moet sinds 1 november een toeslag betalen voor het verblijf in een accommodatie, zoals hotel, appartement, hostel of camping. De prijzen per persoon per nacht variëren van 0,50 tot 2,50 euro. Voor jongeren onder de 16 jaar hoeft geen belasting te worden betaald.

  • De meeste belasting moet worden betaald in vijfsterrenhotels of aan boord van cruiseschepen: 2,50 euro per persoon per nacht.
  • Viersterrenhotels brengen in Barcelona 1,25 euro p.p.p.n. in rekening, en 1 euro in de rest van Catalonië.
  • In alle overige accommodaties – hotels met drie sterren of minder, appartementen, hostels en campings – betaal je als toerist 0,75 euro in Barcelona en 0,50 euro elders.

Protest

De nieuwe belasting in  Catalonië is er niet zonder slag of stoot gekomen. Eigenaren van accommodaties zijn fel tegen en ook binnen de regering is er de nodige tegenstand. Het wetsvoorstel heeft het uiteindelijk gehaald met 61 stemmen voor, 52 tegen en 17 onthoudingen.

Toeristische magneet

De regering van Catalonië durft de jaarlijkse belastingopbrengst van 50 miljoen euro in te plannen aangezien vanwege de aanhoudende belangstelling voor de regio. Naast Barcelona is ook de strook van bijna 600 kilometer langs de Middellandse Zee – met Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en Costa Daurada - een toeristische magneet, vooral in de zomermaanden. Vooral gemeenten als Blanes, LLoret de Mar, Palamós, Tossa de Mar en Cadaqués aan de Costa Brava zijn populair, ook onder Nederlanders.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder