Catalonië belast toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bezoek aan Barcelona duurder
Bezoek aan Barcelona duurder
Zo’n 50 miljoen euro per jaar. Dat bedrag denkt de regering van Catalonië, de populaire regio in het noordoosten van Spanje, binnen te halen door het invoeren van toeristenbelasting. Iedere toerist uit binnen- en buitenland moet sinds 1 november een toeslag betalen voor het verblijf in een accommodatie, zoals hotel, appartement, hostel of camping. De prijzen per persoon per nacht variëren van 0,50 tot 2,50 euro. Voor jongeren onder de 16 jaar hoeft geen belasting te worden betaald.

  • De meeste belasting moet worden betaald in vijfsterrenhotels of aan boord van cruiseschepen: 2,50 euro per persoon per nacht.
  • Viersterrenhotels brengen in Barcelona 1,25 euro p.p.p.n. in rekening, en 1 euro in de rest van Catalonië.
  • In alle overige accommodaties – hotels met drie sterren of minder, appartementen, hostels en campings – betaal je als toerist 0,75 euro in Barcelona en 0,50 euro elders.

Protest

De nieuwe belasting in  Catalonië is er niet zonder slag of stoot gekomen. Eigenaren van accommodaties zijn fel tegen en ook binnen de regering is er de nodige tegenstand. Het wetsvoorstel heeft het uiteindelijk gehaald met 61 stemmen voor, 52 tegen en 17 onthoudingen.

Toeristische magneet

De regering van Catalonië durft de jaarlijkse belastingopbrengst van 50 miljoen euro in te plannen aangezien vanwege de aanhoudende belangstelling voor de regio. Naast Barcelona is ook de strook van bijna 600 kilometer langs de Middellandse Zee – met Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en Costa Daurada - een toeristische magneet, vooral in de zomermaanden. Vooral gemeenten als Blanes, LLoret de Mar, Palamós, Tossa de Mar en Cadaqués aan de Costa Brava zijn populair, ook onder Nederlanders.

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder