Rumoer over toeristenbelasting

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Euromunten
Euromunten
Hoteleigenaren in Haarlem, ondernemers in Lelystad en duizenden recreanten, verdeeld over Nederland. Allemaal protesteren ze op hun eigen wijze tegen de toeristenbelasting, bedoeld om het gebruik van gemeentelijke voorzieningen door toeristen te financieren. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten kent de belasting inmiddels, een groot deel hiervan kiest er bovendien bijna jaarlijks voor om het tarief op te schroeven.


Petitie voor afschaffing

Op petitie.nl hebben al meer dan 6200 mensen een oproep ondertekend van ‘verontruste recreanten, van wie ruim 400.000 zijn aangesloten bij de SVR / Kamperen bij de Boer’. De opstellers van de petitie pleiten voor ‘totale afschaffing van de toeristenbelasting, zodat recreanten zich welkom voelen in Nederland en niet als melkkoe’. Ze vinden het innen van deze belasting ‘oneerlijk, omdat tijdens de vakantie thuis de gemeentelijke belastingen gewoon doorgaan. Bovendien wordt de opbrengst van deze toeristenboete slechts zelden gebruikt voor de doelen waarvoor deze belasting is bedoeld’. Bovendien keren in deze tijd van economisch crisis steeds meer recreanten, aldus de opstellers, voor een betaalbare vakantie in eigen land.’Echter, dat betaalbare wordt door de toeristenbelasting ook hier steeds schaarser. Vele miljoenen mensen willen hun vakantie graag in Nederland doorbrengen en zouden een noodzakelijke en welkome oppepper voor de Nederlandse economie kunnen betekenen!’

Enkele opvallende zaken:

  • Meer dan de helft van de 415 Nederlandse gemeenten (209) besloot voor 2012 de toeristenbelasting te verhogen.
  • Lelystad voert in 2014 toeristenbelasting in. De raad ging recentelijk akkoord met een voorstel van VVD en Lelystads Belang om de belasting niet in 2013 in te voeren, zoals het college wilde.
  • Hoteliers in Haarlem zijn ontstemd over de verhoging van de toeristenbelasting voor 2013. Het tarief gaat met 18 procent omhoog: van 2,20 euro per persoon per nacht naar 2,60 euro.
  • Eindhoven kent in 2012 de hoogste toeristenbelasting. De stad in Noord-Brabant heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt op de voet met 3,30 euro.
  • Bunschoten (Utrecht) nam voor 2012 als enige Nederlandse gemeente afscheid van de toeristenbelasting.
  • Montferland (Gelderland) houdt het tarief voor 2013 op 1 euro p.p.p.n. De bedoeling was om naar 1,10 euro te gaan, maar gezien ‘de economisch zware tijden’ wil de gemeente een positief signaal afgeven, aangezien de bezettingsgraad van hotels en campings achterblijft. In 2014 gaat de belasting wél omhoog naar 1,10 euro, zo is door burgemeester en wethouders besloten.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder