Rumoer over toeristenbelasting

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Euromunten
Euromunten
Hoteleigenaren in Haarlem, ondernemers in Lelystad en duizenden recreanten, verdeeld over Nederland. Allemaal protesteren ze op hun eigen wijze tegen de toeristenbelasting, bedoeld om het gebruik van gemeentelijke voorzieningen door toeristen te financieren. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten kent de belasting inmiddels, een groot deel hiervan kiest er bovendien bijna jaarlijks voor om het tarief op te schroeven.


Petitie voor afschaffing

Op petitie.nl hebben al meer dan 6200 mensen een oproep ondertekend van ‘verontruste recreanten, van wie ruim 400.000 zijn aangesloten bij de SVR / Kamperen bij de Boer’. De opstellers van de petitie pleiten voor ‘totale afschaffing van de toeristenbelasting, zodat recreanten zich welkom voelen in Nederland en niet als melkkoe’. Ze vinden het innen van deze belasting ‘oneerlijk, omdat tijdens de vakantie thuis de gemeentelijke belastingen gewoon doorgaan. Bovendien wordt de opbrengst van deze toeristenboete slechts zelden gebruikt voor de doelen waarvoor deze belasting is bedoeld’. Bovendien keren in deze tijd van economisch crisis steeds meer recreanten, aldus de opstellers, voor een betaalbare vakantie in eigen land.’Echter, dat betaalbare wordt door de toeristenbelasting ook hier steeds schaarser. Vele miljoenen mensen willen hun vakantie graag in Nederland doorbrengen en zouden een noodzakelijke en welkome oppepper voor de Nederlandse economie kunnen betekenen!’

Enkele opvallende zaken:

  • Meer dan de helft van de 415 Nederlandse gemeenten (209) besloot voor 2012 de toeristenbelasting te verhogen.
  • Lelystad voert in 2014 toeristenbelasting in. De raad ging recentelijk akkoord met een voorstel van VVD en Lelystads Belang om de belasting niet in 2013 in te voeren, zoals het college wilde.
  • Hoteliers in Haarlem zijn ontstemd over de verhoging van de toeristenbelasting voor 2013. Het tarief gaat met 18 procent omhoog: van 2,20 euro per persoon per nacht naar 2,60 euro.
  • Eindhoven kent in 2012 de hoogste toeristenbelasting. De stad in Noord-Brabant heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt op de voet met 3,30 euro.
  • Bunschoten (Utrecht) nam voor 2012 als enige Nederlandse gemeente afscheid van de toeristenbelasting.
  • Montferland (Gelderland) houdt het tarief voor 2013 op 1 euro p.p.p.n. De bedoeling was om naar 1,10 euro te gaan, maar gezien ‘de economisch zware tijden’ wil de gemeente een positief signaal afgeven, aangezien de bezettingsgraad van hotels en campings achterblijft. In 2014 gaat de belasting wél omhoog naar 1,10 euro, zo is door burgemeester en wethouders besloten.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder