Rumoer over toeristenbelasting

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Euromunten
Euromunten
Hoteleigenaren in Haarlem, ondernemers in Lelystad en duizenden recreanten, verdeeld over Nederland. Allemaal protesteren ze op hun eigen wijze tegen de toeristenbelasting, bedoeld om het gebruik van gemeentelijke voorzieningen door toeristen te financieren. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten kent de belasting inmiddels, een groot deel hiervan kiest er bovendien bijna jaarlijks voor om het tarief op te schroeven.


Petitie voor afschaffing

Op petitie.nl hebben al meer dan 6200 mensen een oproep ondertekend van ‘verontruste recreanten, van wie ruim 400.000 zijn aangesloten bij de SVR / Kamperen bij de Boer’. De opstellers van de petitie pleiten voor ‘totale afschaffing van de toeristenbelasting, zodat recreanten zich welkom voelen in Nederland en niet als melkkoe’. Ze vinden het innen van deze belasting ‘oneerlijk, omdat tijdens de vakantie thuis de gemeentelijke belastingen gewoon doorgaan. Bovendien wordt de opbrengst van deze toeristenboete slechts zelden gebruikt voor de doelen waarvoor deze belasting is bedoeld’. Bovendien keren in deze tijd van economisch crisis steeds meer recreanten, aldus de opstellers, voor een betaalbare vakantie in eigen land.’Echter, dat betaalbare wordt door de toeristenbelasting ook hier steeds schaarser. Vele miljoenen mensen willen hun vakantie graag in Nederland doorbrengen en zouden een noodzakelijke en welkome oppepper voor de Nederlandse economie kunnen betekenen!’

Enkele opvallende zaken:

  • Meer dan de helft van de 415 Nederlandse gemeenten (209) besloot voor 2012 de toeristenbelasting te verhogen.
  • Lelystad voert in 2014 toeristenbelasting in. De raad ging recentelijk akkoord met een voorstel van VVD en Lelystads Belang om de belasting niet in 2013 in te voeren, zoals het college wilde.
  • Hoteliers in Haarlem zijn ontstemd over de verhoging van de toeristenbelasting voor 2013. Het tarief gaat met 18 procent omhoog: van 2,20 euro per persoon per nacht naar 2,60 euro.
  • Eindhoven kent in 2012 de hoogste toeristenbelasting. De stad in Noord-Brabant heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt op de voet met 3,30 euro.
  • Bunschoten (Utrecht) nam voor 2012 als enige Nederlandse gemeente afscheid van de toeristenbelasting.
  • Montferland (Gelderland) houdt het tarief voor 2013 op 1 euro p.p.p.n. De bedoeling was om naar 1,10 euro te gaan, maar gezien ‘de economisch zware tijden’ wil de gemeente een positief signaal afgeven, aangezien de bezettingsgraad van hotels en campings achterblijft. In 2014 gaat de belasting wél omhoog naar 1,10 euro, zo is door burgemeester en wethouders besloten.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder