Rumoer over toeristenbelasting
Hoteleigenaren in Haarlem, ondernemers in Lelystad en duizenden recreanten, verdeeld over Nederland. Allemaal protesteren ze op hun eigen wijze tegen de toeristenbelasting, bedoeld om het gebruik van gemeentelijke voorzieningen door toeristen te financieren. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten kent de belasting inmiddels, een groot deel hiervan kiest er bovendien bijna jaarlijks voor om het tarief op te schroeven.
Petitie voor afschaffing
Op petitie.nl hebben al meer dan 6200 mensen een oproep ondertekend van ‘verontruste recreanten, van wie ruim 400.000 zijn aangesloten bij de SVR / Kamperen bij de Boer’. De opstellers van de petitie pleiten voor ‘totale afschaffing van de toeristenbelasting, zodat recreanten zich welkom voelen in Nederland en niet als melkkoe’. Ze vinden het innen van deze belasting ‘oneerlijk, omdat tijdens de vakantie thuis de gemeentelijke belastingen gewoon doorgaan. Bovendien wordt de opbrengst van deze toeristenboete slechts zelden gebruikt voor de doelen waarvoor deze belasting is bedoeld’. Bovendien keren in deze tijd van economisch crisis steeds meer recreanten, aldus de opstellers, voor een betaalbare vakantie in eigen land.’Echter, dat betaalbare wordt door de toeristenbelasting ook hier steeds schaarser. Vele miljoenen mensen willen hun vakantie graag in Nederland doorbrengen en zouden een noodzakelijke en welkome oppepper voor de Nederlandse economie kunnen betekenen!’
Enkele opvallende zaken:
- Meer dan de helft van de 415 Nederlandse gemeenten (209) besloot voor 2012 de toeristenbelasting te verhogen.
- Lelystad voert in 2014 toeristenbelasting in. De raad ging recentelijk akkoord met een voorstel van VVD en Lelystads Belang om de belasting niet in 2013 in te voeren, zoals het college wilde.
- Hoteliers in Haarlem zijn ontstemd over de verhoging van de toeristenbelasting voor 2013. Het tarief gaat met 18 procent omhoog: van 2,20 euro per persoon per nacht naar 2,60 euro.
- Eindhoven kent in 2012 de hoogste toeristenbelasting. De stad in Noord-Brabant heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt op de voet met 3,30 euro.
- Bunschoten (Utrecht) nam voor 2012 als enige Nederlandse gemeente afscheid van de toeristenbelasting.
- Montferland (Gelderland) houdt het tarief voor 2013 op 1 euro p.p.p.n. De bedoeling was om naar 1,10 euro te gaan, maar gezien ‘de economisch zware tijden’ wil de gemeente een positief signaal afgeven, aangezien de bezettingsgraad van hotels en campings achterblijft. In 2014 gaat de belasting wél omhoog naar 1,10 euro, zo is door burgemeester en wethouders besloten.