Rumoer over toeristenbelasting

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Euromunten
Euromunten
Hoteleigenaren in Haarlem, ondernemers in Lelystad en duizenden recreanten, verdeeld over Nederland. Allemaal protesteren ze op hun eigen wijze tegen de toeristenbelasting, bedoeld om het gebruik van gemeentelijke voorzieningen door toeristen te financieren. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeenten kent de belasting inmiddels, een groot deel hiervan kiest er bovendien bijna jaarlijks voor om het tarief op te schroeven.


Petitie voor afschaffing

Op petitie.nl hebben al meer dan 6200 mensen een oproep ondertekend van ‘verontruste recreanten, van wie ruim 400.000 zijn aangesloten bij de SVR / Kamperen bij de Boer’. De opstellers van de petitie pleiten voor ‘totale afschaffing van de toeristenbelasting, zodat recreanten zich welkom voelen in Nederland en niet als melkkoe’. Ze vinden het innen van deze belasting ‘oneerlijk, omdat tijdens de vakantie thuis de gemeentelijke belastingen gewoon doorgaan. Bovendien wordt de opbrengst van deze toeristenboete slechts zelden gebruikt voor de doelen waarvoor deze belasting is bedoeld’. Bovendien keren in deze tijd van economisch crisis steeds meer recreanten, aldus de opstellers, voor een betaalbare vakantie in eigen land.’Echter, dat betaalbare wordt door de toeristenbelasting ook hier steeds schaarser. Vele miljoenen mensen willen hun vakantie graag in Nederland doorbrengen en zouden een noodzakelijke en welkome oppepper voor de Nederlandse economie kunnen betekenen!’

Enkele opvallende zaken:

  • Meer dan de helft van de 415 Nederlandse gemeenten (209) besloot voor 2012 de toeristenbelasting te verhogen.
  • Lelystad voert in 2014 toeristenbelasting in. De raad ging recentelijk akkoord met een voorstel van VVD en Lelystads Belang om de belasting niet in 2013 in te voeren, zoals het college wilde.
  • Hoteliers in Haarlem zijn ontstemd over de verhoging van de toeristenbelasting voor 2013. Het tarief gaat met 18 procent omhoog: van 2,20 euro per persoon per nacht naar 2,60 euro.
  • Eindhoven kent in 2012 de hoogste toeristenbelasting. De stad in Noord-Brabant heft 3,50 euro per persoon per overnachting. Groningen volgt op de voet met 3,30 euro.
  • Bunschoten (Utrecht) nam voor 2012 als enige Nederlandse gemeente afscheid van de toeristenbelasting.
  • Montferland (Gelderland) houdt het tarief voor 2013 op 1 euro p.p.p.n. De bedoeling was om naar 1,10 euro te gaan, maar gezien ‘de economisch zware tijden’ wil de gemeente een positief signaal afgeven, aangezien de bezettingsgraad van hotels en campings achterblijft. In 2014 gaat de belasting wél omhoog naar 1,10 euro, zo is door burgemeester en wethouders besloten.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder