Reis in de tijd tijdens Leidens Ontzet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straattheater Leids Ontzet
Puuropreis: straattheater Leids Ontzet
Zoals elk jaar wordt op 2 en 3 oktober het Leidens Ontzet gevierd. Een volksfeest dat bol staat van de activiteiten die een reis terug in de tijd, maar ook een blik op de toekomst bieden. Een greep uit wat je tijdens het Leidens Ontzet zult aantreffen: de uitreiking van Haring en wittebrood, de taptoe, de 3-October optocht en de kermis. Daarnaast feestende mensen, overal muziek, optochten, een grote kermis en ontelbare gezellige kramen. Dit moet je meemaken en vooral meevieren.
Leidens Ontzet
Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leids Ontzet of Leidens Ontzet wordt al vanaf 1886 jaarlijks gevierd ter herdenking van de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en het ontzet op 3 oktober 1574.  De op 3 mei 1886 in het leven geroepen 3 October Vereeniging draagt sindsdien zorg voor de organisatie van alle officiële evenementen op 3 oktober.
Uitreiking Haring en wittebrood
Heel bijzonder is de traditie van de uitreiking van haring en wittebrood in de Waag. De uitreiking verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren.
Als je Leidenaar van geboorte bent of inwoner van Leiden, kun je je de derde donderdag van september inschrijven voor deze bijzondere gebeurtenis. Op 3 oktober vanaf 07.30 uur gaan de deuren van de Waag open, maar de echte fanatiekelingen staan al vanaf 05.00 uur in de rij. De mensen van buiten Leiden kunnen zich tijdens dit feest op diverse plekken in de stad tegoed doen aan een ander traditioneel gerecht ‘hutspot’.
Volksfeest
Een van de drukst bezochte onderdelen van de 3 oktober feesten is de kermis. Vanaf Leiden Centraal begint de kermis die je helemaal tot de binnenstad voert. Liever de grote drukte even ontvluchten? Op het Pieterskerkplein is een kleinere historische kermis te vinden met attracties uit grootmoeders tijd.
Maar je kunt deze dagen ook heerlijk slenteren over de warenmarkt.
Alle informatie over wat er in Leiden te doen is tijdens 2 en 3 oktober is terug te vinden via de website van Leiden

Hotelletje boeken? Kijk snel voor de leukste aanbiedingen...

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder