Reis in de tijd tijdens Leidens Ontzet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straattheater Leids Ontzet
Puuropreis: straattheater Leids Ontzet
Zoals elk jaar wordt op 2 en 3 oktober het Leidens Ontzet gevierd. Een volksfeest dat bol staat van de activiteiten die een reis terug in de tijd, maar ook een blik op de toekomst bieden. Een greep uit wat je tijdens het Leidens Ontzet zult aantreffen: de uitreiking van Haring en wittebrood, de taptoe, de 3-October optocht en de kermis. Daarnaast feestende mensen, overal muziek, optochten, een grote kermis en ontelbare gezellige kramen. Dit moet je meemaken en vooral meevieren.
Leidens Ontzet
Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leids Ontzet of Leidens Ontzet wordt al vanaf 1886 jaarlijks gevierd ter herdenking van de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en het ontzet op 3 oktober 1574.  De op 3 mei 1886 in het leven geroepen 3 October Vereeniging draagt sindsdien zorg voor de organisatie van alle officiële evenementen op 3 oktober.
Uitreiking Haring en wittebrood
Heel bijzonder is de traditie van de uitreiking van haring en wittebrood in de Waag. De uitreiking verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren.
Als je Leidenaar van geboorte bent of inwoner van Leiden, kun je je de derde donderdag van september inschrijven voor deze bijzondere gebeurtenis. Op 3 oktober vanaf 07.30 uur gaan de deuren van de Waag open, maar de echte fanatiekelingen staan al vanaf 05.00 uur in de rij. De mensen van buiten Leiden kunnen zich tijdens dit feest op diverse plekken in de stad tegoed doen aan een ander traditioneel gerecht ‘hutspot’.
Volksfeest
Een van de drukst bezochte onderdelen van de 3 oktober feesten is de kermis. Vanaf Leiden Centraal begint de kermis die je helemaal tot de binnenstad voert. Liever de grote drukte even ontvluchten? Op het Pieterskerkplein is een kleinere historische kermis te vinden met attracties uit grootmoeders tijd.
Maar je kunt deze dagen ook heerlijk slenteren over de warenmarkt.
Alle informatie over wat er in Leiden te doen is tijdens 2 en 3 oktober is terug te vinden via de website van Leiden

Hotelletje boeken? Kijk snel voor de leukste aanbiedingen...

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder