Reis in de tijd tijdens Leidens Ontzet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straattheater Leids Ontzet
Puuropreis: straattheater Leids Ontzet
Zoals elk jaar wordt op 2 en 3 oktober het Leidens Ontzet gevierd. Een volksfeest dat bol staat van de activiteiten die een reis terug in de tijd, maar ook een blik op de toekomst bieden. Een greep uit wat je tijdens het Leidens Ontzet zult aantreffen: de uitreiking van Haring en wittebrood, de taptoe, de 3-October optocht en de kermis. Daarnaast feestende mensen, overal muziek, optochten, een grote kermis en ontelbare gezellige kramen. Dit moet je meemaken en vooral meevieren.
Leidens Ontzet
Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leids Ontzet of Leidens Ontzet wordt al vanaf 1886 jaarlijks gevierd ter herdenking van de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en het ontzet op 3 oktober 1574.  De op 3 mei 1886 in het leven geroepen 3 October Vereeniging draagt sindsdien zorg voor de organisatie van alle officiële evenementen op 3 oktober.
Uitreiking Haring en wittebrood
Heel bijzonder is de traditie van de uitreiking van haring en wittebrood in de Waag. De uitreiking verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren.
Als je Leidenaar van geboorte bent of inwoner van Leiden, kun je je de derde donderdag van september inschrijven voor deze bijzondere gebeurtenis. Op 3 oktober vanaf 07.30 uur gaan de deuren van de Waag open, maar de echte fanatiekelingen staan al vanaf 05.00 uur in de rij. De mensen van buiten Leiden kunnen zich tijdens dit feest op diverse plekken in de stad tegoed doen aan een ander traditioneel gerecht ‘hutspot’.
Volksfeest
Een van de drukst bezochte onderdelen van de 3 oktober feesten is de kermis. Vanaf Leiden Centraal begint de kermis die je helemaal tot de binnenstad voert. Liever de grote drukte even ontvluchten? Op het Pieterskerkplein is een kleinere historische kermis te vinden met attracties uit grootmoeders tijd.
Maar je kunt deze dagen ook heerlijk slenteren over de warenmarkt.
Alle informatie over wat er in Leiden te doen is tijdens 2 en 3 oktober is terug te vinden via de website van Leiden

Hotelletje boeken? Kijk snel voor de leukste aanbiedingen...

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder