Reis in de tijd tijdens Leidens Ontzet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straattheater Leids Ontzet
Puuropreis: straattheater Leids Ontzet
Zoals elk jaar wordt op 2 en 3 oktober het Leidens Ontzet gevierd. Een volksfeest dat bol staat van de activiteiten die een reis terug in de tijd, maar ook een blik op de toekomst bieden. Een greep uit wat je tijdens het Leidens Ontzet zult aantreffen: de uitreiking van Haring en wittebrood, de taptoe, de 3-October optocht en de kermis. Daarnaast feestende mensen, overal muziek, optochten, een grote kermis en ontelbare gezellige kramen. Dit moet je meemaken en vooral meevieren.
Leidens Ontzet
Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leids Ontzet of Leidens Ontzet wordt al vanaf 1886 jaarlijks gevierd ter herdenking van de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en het ontzet op 3 oktober 1574.  De op 3 mei 1886 in het leven geroepen 3 October Vereeniging draagt sindsdien zorg voor de organisatie van alle officiële evenementen op 3 oktober.
Uitreiking Haring en wittebrood
Heel bijzonder is de traditie van de uitreiking van haring en wittebrood in de Waag. De uitreiking verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren.
Als je Leidenaar van geboorte bent of inwoner van Leiden, kun je je de derde donderdag van september inschrijven voor deze bijzondere gebeurtenis. Op 3 oktober vanaf 07.30 uur gaan de deuren van de Waag open, maar de echte fanatiekelingen staan al vanaf 05.00 uur in de rij. De mensen van buiten Leiden kunnen zich tijdens dit feest op diverse plekken in de stad tegoed doen aan een ander traditioneel gerecht ‘hutspot’.
Volksfeest
Een van de drukst bezochte onderdelen van de 3 oktober feesten is de kermis. Vanaf Leiden Centraal begint de kermis die je helemaal tot de binnenstad voert. Liever de grote drukte even ontvluchten? Op het Pieterskerkplein is een kleinere historische kermis te vinden met attracties uit grootmoeders tijd.
Maar je kunt deze dagen ook heerlijk slenteren over de warenmarkt.
Alle informatie over wat er in Leiden te doen is tijdens 2 en 3 oktober is terug te vinden via de website van Leiden

Hotelletje boeken? Kijk snel voor de leukste aanbiedingen...

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder