Massage met visjes blijft toegestaan

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Spavisjes worden niet verbodenHet gebruik van baden met zogeheten knabbelvisjes wordt niet verboden. Minister Schultz van Haegen (Milieu) gaat wel eisen dat exploitanten van deze massagevoorziening er voor gaan zorgen dat de spavisjes niet sabbelen aan de voeten en handen van diabetici of mensen met wondjes of een kapotte huid, zoals psoriasispatiënten. De minister heeft dit schriftelijk geantwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

 

Schultz van Haegen is het eens met het oordeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het RIVM zijn de gezondheidsrisico’s van het gebruik van baden met de knabbelvisjes acceptabel, zolang er eisen worden gesteld aan de gebruikers en de hygiëneregels (voor en na behandeling lichaamsdelen wassen) worden nageleefd.

De zogeheten garra rufa’s zuigen dode huidcellen en huidschilfers van de opperhuid van voeten, benen en handen. Het gebruik van de visjes, vaak in sauna’s en wellnesscentra, komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Vanwege hun kwaliteiten worden ze ook wel Doctor Fish genoemd.

Volgens het RIVM, dat baden met de kleine, tandeloze karperachtigen had onderzocht, kunnen de visjes infecties overbrengen bij mensen met een verminderde weerstand of een kapotte huid. Exploitanten die de behandeling met de spavisjes aanbieden, zeggen dat de diertjes zorgen voor een zachte en gladde huid en een ontspannende massage.

Op zoek naar een heerlijke wellnessreis?

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder