Grootse plannen met Dode Zee

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dode Zee Jordanië
Dode Zee Jordanië
De Dode Zee staat te boek als ’s werelds eerste spa. Volgens overlevering wist Cleopatra, de bekende Egyptische vorstin, al zo’n 2000 jaar geleden de helende werking van het mineraalrijke water en de warme modder te waarderen. Twintig eeuwen later is de Dode Zee uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, die Jordanië jaarlijks de nodige binnen- en buitenlandse valuta oplevert. De overheid heeft echter grootse plannen om het toerisme naar de grootste natuurlijke spa ter wereld nog verder op te schroeven.

Dit jaar is al ruim 180 miljoen Jordaanse dinar - ruim 200 miljoen euro – gestoken in het toerisme aan de Dode Zee. De Development Zones Commission (DZC) voorspelt dat dit bedrag nog oploopt tot 300 miljoen dinar, zo’n 340 miljoen euro. Deze investering zorgt voor 1500 extra banen in de regio, met name in de toeristische sector.

Heilzame werking

Volgens velen heeft de hyperzoute bodemmodder van de Dode Zee een heilzame werking, zijn de luchtdruk en het zuurstofgehalte in het gebied hoger dan op zeeniveau en is de UV-straling er bijzonder laag. Deze combinatie maakt de zee extra aantrekkelijk als natuurlijk kuuroord bij zowel binnen- en buitenlandse toeristen. Zij kunnen inmiddels kiezen uit grote, luxe hotels met uitgebreide wellness-mogelijkheden, zoals het prestigieuze Kempinski Hotel. Een andere populaire plek voor bezoekers is de ‘it-spot’ O Beach.

Rond de Dode Zee is er helaas niet alleen sprake van voorspoed en vooruitgang. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks zoveel water uit de zee verdwijnt dat er over 30 jaar slechts een kale vlakte overblijft. De Jordaanse overheid luidde in 2004 al de noodklok. Inmiddels is er een reddingsplan dat voorziet in de aanleg van een 180 kilometer lange pijpleiding die zorgt dat water in de Dode Zee wordt gepompt. Onderzocht wordt nog of dat verse water invloed heeft op de chemische samenstelling van het meer.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder