Grootse plannen met Dode Zee

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dode Zee Jordanië
Dode Zee Jordanië
De Dode Zee staat te boek als ’s werelds eerste spa. Volgens overlevering wist Cleopatra, de bekende Egyptische vorstin, al zo’n 2000 jaar geleden de helende werking van het mineraalrijke water en de warme modder te waarderen. Twintig eeuwen later is de Dode Zee uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, die Jordanië jaarlijks de nodige binnen- en buitenlandse valuta oplevert. De overheid heeft echter grootse plannen om het toerisme naar de grootste natuurlijke spa ter wereld nog verder op te schroeven.

Dit jaar is al ruim 180 miljoen Jordaanse dinar - ruim 200 miljoen euro – gestoken in het toerisme aan de Dode Zee. De Development Zones Commission (DZC) voorspelt dat dit bedrag nog oploopt tot 300 miljoen dinar, zo’n 340 miljoen euro. Deze investering zorgt voor 1500 extra banen in de regio, met name in de toeristische sector.

Heilzame werking

Volgens velen heeft de hyperzoute bodemmodder van de Dode Zee een heilzame werking, zijn de luchtdruk en het zuurstofgehalte in het gebied hoger dan op zeeniveau en is de UV-straling er bijzonder laag. Deze combinatie maakt de zee extra aantrekkelijk als natuurlijk kuuroord bij zowel binnen- en buitenlandse toeristen. Zij kunnen inmiddels kiezen uit grote, luxe hotels met uitgebreide wellness-mogelijkheden, zoals het prestigieuze Kempinski Hotel. Een andere populaire plek voor bezoekers is de ‘it-spot’ O Beach.

Rond de Dode Zee is er helaas niet alleen sprake van voorspoed en vooruitgang. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks zoveel water uit de zee verdwijnt dat er over 30 jaar slechts een kale vlakte overblijft. De Jordaanse overheid luidde in 2004 al de noodklok. Inmiddels is er een reddingsplan dat voorziet in de aanleg van een 180 kilometer lange pijpleiding die zorgt dat water in de Dode Zee wordt gepompt. Onderzocht wordt nog of dat verse water invloed heeft op de chemische samenstelling van het meer.

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder