Grootse plannen met Dode Zee

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dode Zee Jordanië
Dode Zee Jordanië
De Dode Zee staat te boek als ’s werelds eerste spa. Volgens overlevering wist Cleopatra, de bekende Egyptische vorstin, al zo’n 2000 jaar geleden de helende werking van het mineraalrijke water en de warme modder te waarderen. Twintig eeuwen later is de Dode Zee uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, die Jordanië jaarlijks de nodige binnen- en buitenlandse valuta oplevert. De overheid heeft echter grootse plannen om het toerisme naar de grootste natuurlijke spa ter wereld nog verder op te schroeven.

Dit jaar is al ruim 180 miljoen Jordaanse dinar - ruim 200 miljoen euro – gestoken in het toerisme aan de Dode Zee. De Development Zones Commission (DZC) voorspelt dat dit bedrag nog oploopt tot 300 miljoen dinar, zo’n 340 miljoen euro. Deze investering zorgt voor 1500 extra banen in de regio, met name in de toeristische sector.

Heilzame werking

Volgens velen heeft de hyperzoute bodemmodder van de Dode Zee een heilzame werking, zijn de luchtdruk en het zuurstofgehalte in het gebied hoger dan op zeeniveau en is de UV-straling er bijzonder laag. Deze combinatie maakt de zee extra aantrekkelijk als natuurlijk kuuroord bij zowel binnen- en buitenlandse toeristen. Zij kunnen inmiddels kiezen uit grote, luxe hotels met uitgebreide wellness-mogelijkheden, zoals het prestigieuze Kempinski Hotel. Een andere populaire plek voor bezoekers is de ‘it-spot’ O Beach.

Rond de Dode Zee is er helaas niet alleen sprake van voorspoed en vooruitgang. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks zoveel water uit de zee verdwijnt dat er over 30 jaar slechts een kale vlakte overblijft. De Jordaanse overheid luidde in 2004 al de noodklok. Inmiddels is er een reddingsplan dat voorziet in de aanleg van een 180 kilometer lange pijpleiding die zorgt dat water in de Dode Zee wordt gepompt. Onderzocht wordt nog of dat verse water invloed heeft op de chemische samenstelling van het meer.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder