Grootse plannen met Dode Zee

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Dode Zee Jordanië
Dode Zee Jordanië
De Dode Zee staat te boek als ’s werelds eerste spa. Volgens overlevering wist Cleopatra, de bekende Egyptische vorstin, al zo’n 2000 jaar geleden de helende werking van het mineraalrijke water en de warme modder te waarderen. Twintig eeuwen later is de Dode Zee uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, die Jordanië jaarlijks de nodige binnen- en buitenlandse valuta oplevert. De overheid heeft echter grootse plannen om het toerisme naar de grootste natuurlijke spa ter wereld nog verder op te schroeven.

Dit jaar is al ruim 180 miljoen Jordaanse dinar - ruim 200 miljoen euro – gestoken in het toerisme aan de Dode Zee. De Development Zones Commission (DZC) voorspelt dat dit bedrag nog oploopt tot 300 miljoen dinar, zo’n 340 miljoen euro. Deze investering zorgt voor 1500 extra banen in de regio, met name in de toeristische sector.

Heilzame werking

Volgens velen heeft de hyperzoute bodemmodder van de Dode Zee een heilzame werking, zijn de luchtdruk en het zuurstofgehalte in het gebied hoger dan op zeeniveau en is de UV-straling er bijzonder laag. Deze combinatie maakt de zee extra aantrekkelijk als natuurlijk kuuroord bij zowel binnen- en buitenlandse toeristen. Zij kunnen inmiddels kiezen uit grote, luxe hotels met uitgebreide wellness-mogelijkheden, zoals het prestigieuze Kempinski Hotel. Een andere populaire plek voor bezoekers is de ‘it-spot’ O Beach.

Rond de Dode Zee is er helaas niet alleen sprake van voorspoed en vooruitgang. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks zoveel water uit de zee verdwijnt dat er over 30 jaar slechts een kale vlakte overblijft. De Jordaanse overheid luidde in 2004 al de noodklok. Inmiddels is er een reddingsplan dat voorziet in de aanleg van een 180 kilometer lange pijpleiding die zorgt dat water in de Dode Zee wordt gepompt. Onderzocht wordt nog of dat verse water invloed heeft op de chemische samenstelling van het meer.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder