Toeristenverbod bij Jarawa’s

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Leden van de Jarawa
Jarawa
Het hooggerechtshof in India heeft het leefgebied van een oude stam afgesloten voor toeristen. Het hof probeert hiermee de leden van de Jarawa-stam te beschermen tegen de groeiende druk van het commerciële toerisme. De Jarawa’s verhuisden duizenden jaren geleden als eersten van Afrika naar Azië om zich te vestigen op de Andamanen, een eilandengroep in de Golf van Bengalen.


De afgelopen jaren kwamen steeds meer groepen toeristen naar de oude stam, die sinds de migratie eeuwen geleden nauwelijks tot geen contact met de buitenwereld had. Hierdoor zijn de stamleden bijzonder kwetsbaar voor westerse ziekten, waartegen ze geen immuniteit hebben opgebouwd.
De Indiase regering heeft lang geprobeerd de Jarawa’s op andere manieren te beschermen, maar dat werd in de praktijk steeds lastiger door de toenemende druk van het toerisme. Ook zouden de stamleden seksueel worden misbruikt in ruil voor geld. Zo verschenen er vorig jaar beelden van een halfnaakte vrouw uit de stam, die onder druk van de politie moest dansen voor toeristen in ruil voor voedsel.

Tegenstanders

Een groep inwoners van India heeft overigens moeite met de controversiële uitspraak van het hof. Zij wil dat het land zich verder ontwikkeld en het toerisme naar India is hierin een belangrijke factor. De tegenstanders zien de preventieve en conservatieve voorstellen als een belemmering voor de ontwikkeling van India.
Het hooggerechtshof heeft echter alle commerciële activiteiten in het gebied verboden; al mogen er nog wel bussen rijden over de weg tussen het noorden en zuiden van het eiland, die door het leefgebied van de Jarawa’s loopt.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder