Toeristenverbod bij Jarawa’s

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Leden van de Jarawa
Jarawa
Het hooggerechtshof in India heeft het leefgebied van een oude stam afgesloten voor toeristen. Het hof probeert hiermee de leden van de Jarawa-stam te beschermen tegen de groeiende druk van het commerciële toerisme. De Jarawa’s verhuisden duizenden jaren geleden als eersten van Afrika naar Azië om zich te vestigen op de Andamanen, een eilandengroep in de Golf van Bengalen.


De afgelopen jaren kwamen steeds meer groepen toeristen naar de oude stam, die sinds de migratie eeuwen geleden nauwelijks tot geen contact met de buitenwereld had. Hierdoor zijn de stamleden bijzonder kwetsbaar voor westerse ziekten, waartegen ze geen immuniteit hebben opgebouwd.
De Indiase regering heeft lang geprobeerd de Jarawa’s op andere manieren te beschermen, maar dat werd in de praktijk steeds lastiger door de toenemende druk van het toerisme. Ook zouden de stamleden seksueel worden misbruikt in ruil voor geld. Zo verschenen er vorig jaar beelden van een halfnaakte vrouw uit de stam, die onder druk van de politie moest dansen voor toeristen in ruil voor voedsel.

Tegenstanders

Een groep inwoners van India heeft overigens moeite met de controversiële uitspraak van het hof. Zij wil dat het land zich verder ontwikkeld en het toerisme naar India is hierin een belangrijke factor. De tegenstanders zien de preventieve en conservatieve voorstellen als een belemmering voor de ontwikkeling van India.
Het hooggerechtshof heeft echter alle commerciële activiteiten in het gebied verboden; al mogen er nog wel bussen rijden over de weg tussen het noorden en zuiden van het eiland, die door het leefgebied van de Jarawa’s loopt.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder