Toeristenverbod bij Jarawa’s

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Leden van de Jarawa
Jarawa
Het hooggerechtshof in India heeft het leefgebied van een oude stam afgesloten voor toeristen. Het hof probeert hiermee de leden van de Jarawa-stam te beschermen tegen de groeiende druk van het commerciële toerisme. De Jarawa’s verhuisden duizenden jaren geleden als eersten van Afrika naar Azië om zich te vestigen op de Andamanen, een eilandengroep in de Golf van Bengalen.


De afgelopen jaren kwamen steeds meer groepen toeristen naar de oude stam, die sinds de migratie eeuwen geleden nauwelijks tot geen contact met de buitenwereld had. Hierdoor zijn de stamleden bijzonder kwetsbaar voor westerse ziekten, waartegen ze geen immuniteit hebben opgebouwd.
De Indiase regering heeft lang geprobeerd de Jarawa’s op andere manieren te beschermen, maar dat werd in de praktijk steeds lastiger door de toenemende druk van het toerisme. Ook zouden de stamleden seksueel worden misbruikt in ruil voor geld. Zo verschenen er vorig jaar beelden van een halfnaakte vrouw uit de stam, die onder druk van de politie moest dansen voor toeristen in ruil voor voedsel.

Tegenstanders

Een groep inwoners van India heeft overigens moeite met de controversiële uitspraak van het hof. Zij wil dat het land zich verder ontwikkeld en het toerisme naar India is hierin een belangrijke factor. De tegenstanders zien de preventieve en conservatieve voorstellen als een belemmering voor de ontwikkeling van India.
Het hooggerechtshof heeft echter alle commerciële activiteiten in het gebied verboden; al mogen er nog wel bussen rijden over de weg tussen het noorden en zuiden van het eiland, die door het leefgebied van de Jarawa’s loopt.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder