Toeristenverbod bij Jarawa’s

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Leden van de Jarawa
Jarawa
Het hooggerechtshof in India heeft het leefgebied van een oude stam afgesloten voor toeristen. Het hof probeert hiermee de leden van de Jarawa-stam te beschermen tegen de groeiende druk van het commerciële toerisme. De Jarawa’s verhuisden duizenden jaren geleden als eersten van Afrika naar Azië om zich te vestigen op de Andamanen, een eilandengroep in de Golf van Bengalen.


De afgelopen jaren kwamen steeds meer groepen toeristen naar de oude stam, die sinds de migratie eeuwen geleden nauwelijks tot geen contact met de buitenwereld had. Hierdoor zijn de stamleden bijzonder kwetsbaar voor westerse ziekten, waartegen ze geen immuniteit hebben opgebouwd.
De Indiase regering heeft lang geprobeerd de Jarawa’s op andere manieren te beschermen, maar dat werd in de praktijk steeds lastiger door de toenemende druk van het toerisme. Ook zouden de stamleden seksueel worden misbruikt in ruil voor geld. Zo verschenen er vorig jaar beelden van een halfnaakte vrouw uit de stam, die onder druk van de politie moest dansen voor toeristen in ruil voor voedsel.

Tegenstanders

Een groep inwoners van India heeft overigens moeite met de controversiële uitspraak van het hof. Zij wil dat het land zich verder ontwikkeld en het toerisme naar India is hierin een belangrijke factor. De tegenstanders zien de preventieve en conservatieve voorstellen als een belemmering voor de ontwikkeling van India.
Het hooggerechtshof heeft echter alle commerciële activiteiten in het gebied verboden; al mogen er nog wel bussen rijden over de weg tussen het noorden en zuiden van het eiland, die door het leefgebied van de Jarawa’s loopt.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder