Spanje steekt Blauwe Vlag uit

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Strand in Spanje
Strand in Spanje
Langs de kust van Spanje mag dit jaar op liefst 638 plekken een Blauwe Vlag worden gehesen. Nooit eerder werd het internationale keurmerk voor stranden en jachthavens zo vaak aan één land toegekend. Daarnaast is Spanje op het noordelijk halfrond een trotse koploper: Griekenland en Frankrijk volgen als de nummers twee en drie op gepaste afstand met respectievelijk 394 en 358 vlaggen.


Blauwe Vlaggen worden sinds 1987 afgegeven aan stranden of jachthavens die voldoen aan een aantal vastgestelde eisen, waaronder de toegankelijkheid, de kwaliteit van het water, de wetgeving en de informatie die wordt verstrekt aan de gebruikers. Volgens de organisatie achter het ecolabel voldeden dit jaar in Spanje 540 stranden en 98 jachthavens aan de gestelde criteria.

Balearen in de min

De recordscore van Spanje ligt 35 vlaggen hoger dan in 2011. Vooral in de regio’s Murcia (+14), Galicië (+13) en Andalusië (+12) en op de Canarische Eilanden (+7) werden stranden en jachthavens onderscheiden. Daarentegen moeten op de Balearen – de eilandengroep in de Middellandse Zee met als bekendste namen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera -  17 Blauwe Vlaggen worden gestreken. De reden hiervoor is niet de waterkwaliteit, maar het feit dat de eilanden niet konden voldoen aan de eis om minimaal twee strandwachten per strand te hebben, ongeacht de grootte van het betreffende strandgedeelte.

Valencia gaat nog verder

Onafhankelijk van de toekenning van de Blauwe Vlaggen heeft de regio Valencia zelf een plan opgesteld voor de verbetering van haar stranden. Het plan heeft betrekking op de service en dienstverlening op het gebied van bewaking, bescherming en redding. Doel van het initiatief van gemeenten, politie en strandwachten is om de stranden veiliger te maken en de kwaliteit te verbeteren. In principe loopt het plan tot september 2012, maar afhankelijk van het weer kan het worden verlengd.
De 44 agenten en 8 supervisors in de zones La Malvarrosa, El Cabanyal, Las Arenas, Pinedo, L'Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera, La Devesa en El Perellonet gaan werken met de modernste communicatieapparatuur en verschillende soorten voertuigen, waaronder fietsen, om in geval van nood nog adequater te kunnen reageren en sneller ter plaatse te kunnen zijn.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder