Spanje steekt Blauwe Vlag uit

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Strand in Spanje
Strand in Spanje
Langs de kust van Spanje mag dit jaar op liefst 638 plekken een Blauwe Vlag worden gehesen. Nooit eerder werd het internationale keurmerk voor stranden en jachthavens zo vaak aan één land toegekend. Daarnaast is Spanje op het noordelijk halfrond een trotse koploper: Griekenland en Frankrijk volgen als de nummers twee en drie op gepaste afstand met respectievelijk 394 en 358 vlaggen.


Blauwe Vlaggen worden sinds 1987 afgegeven aan stranden of jachthavens die voldoen aan een aantal vastgestelde eisen, waaronder de toegankelijkheid, de kwaliteit van het water, de wetgeving en de informatie die wordt verstrekt aan de gebruikers. Volgens de organisatie achter het ecolabel voldeden dit jaar in Spanje 540 stranden en 98 jachthavens aan de gestelde criteria.

Balearen in de min

De recordscore van Spanje ligt 35 vlaggen hoger dan in 2011. Vooral in de regio’s Murcia (+14), Galicië (+13) en Andalusië (+12) en op de Canarische Eilanden (+7) werden stranden en jachthavens onderscheiden. Daarentegen moeten op de Balearen – de eilandengroep in de Middellandse Zee met als bekendste namen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera -  17 Blauwe Vlaggen worden gestreken. De reden hiervoor is niet de waterkwaliteit, maar het feit dat de eilanden niet konden voldoen aan de eis om minimaal twee strandwachten per strand te hebben, ongeacht de grootte van het betreffende strandgedeelte.

Valencia gaat nog verder

Onafhankelijk van de toekenning van de Blauwe Vlaggen heeft de regio Valencia zelf een plan opgesteld voor de verbetering van haar stranden. Het plan heeft betrekking op de service en dienstverlening op het gebied van bewaking, bescherming en redding. Doel van het initiatief van gemeenten, politie en strandwachten is om de stranden veiliger te maken en de kwaliteit te verbeteren. In principe loopt het plan tot september 2012, maar afhankelijk van het weer kan het worden verlengd.
De 44 agenten en 8 supervisors in de zones La Malvarrosa, El Cabanyal, Las Arenas, Pinedo, L'Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera, La Devesa en El Perellonet gaan werken met de modernste communicatieapparatuur en verschillende soorten voertuigen, waaronder fietsen, om in geval van nood nog adequater te kunnen reageren en sneller ter plaatse te kunnen zijn.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder