Spanje steekt Blauwe Vlag uit

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Strand in Spanje
Strand in Spanje
Langs de kust van Spanje mag dit jaar op liefst 638 plekken een Blauwe Vlag worden gehesen. Nooit eerder werd het internationale keurmerk voor stranden en jachthavens zo vaak aan één land toegekend. Daarnaast is Spanje op het noordelijk halfrond een trotse koploper: Griekenland en Frankrijk volgen als de nummers twee en drie op gepaste afstand met respectievelijk 394 en 358 vlaggen.


Blauwe Vlaggen worden sinds 1987 afgegeven aan stranden of jachthavens die voldoen aan een aantal vastgestelde eisen, waaronder de toegankelijkheid, de kwaliteit van het water, de wetgeving en de informatie die wordt verstrekt aan de gebruikers. Volgens de organisatie achter het ecolabel voldeden dit jaar in Spanje 540 stranden en 98 jachthavens aan de gestelde criteria.

Balearen in de min

De recordscore van Spanje ligt 35 vlaggen hoger dan in 2011. Vooral in de regio’s Murcia (+14), Galicië (+13) en Andalusië (+12) en op de Canarische Eilanden (+7) werden stranden en jachthavens onderscheiden. Daarentegen moeten op de Balearen – de eilandengroep in de Middellandse Zee met als bekendste namen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera -  17 Blauwe Vlaggen worden gestreken. De reden hiervoor is niet de waterkwaliteit, maar het feit dat de eilanden niet konden voldoen aan de eis om minimaal twee strandwachten per strand te hebben, ongeacht de grootte van het betreffende strandgedeelte.

Valencia gaat nog verder

Onafhankelijk van de toekenning van de Blauwe Vlaggen heeft de regio Valencia zelf een plan opgesteld voor de verbetering van haar stranden. Het plan heeft betrekking op de service en dienstverlening op het gebied van bewaking, bescherming en redding. Doel van het initiatief van gemeenten, politie en strandwachten is om de stranden veiliger te maken en de kwaliteit te verbeteren. In principe loopt het plan tot september 2012, maar afhankelijk van het weer kan het worden verlengd.
De 44 agenten en 8 supervisors in de zones La Malvarrosa, El Cabanyal, Las Arenas, Pinedo, L'Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera, La Devesa en El Perellonet gaan werken met de modernste communicatieapparatuur en verschillende soorten voertuigen, waaronder fietsen, om in geval van nood nog adequater te kunnen reageren en sneller ter plaatse te kunnen zijn.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder