Spanje steekt Blauwe Vlag uit

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Strand in Spanje
Strand in Spanje
Langs de kust van Spanje mag dit jaar op liefst 638 plekken een Blauwe Vlag worden gehesen. Nooit eerder werd het internationale keurmerk voor stranden en jachthavens zo vaak aan één land toegekend. Daarnaast is Spanje op het noordelijk halfrond een trotse koploper: Griekenland en Frankrijk volgen als de nummers twee en drie op gepaste afstand met respectievelijk 394 en 358 vlaggen.


Blauwe Vlaggen worden sinds 1987 afgegeven aan stranden of jachthavens die voldoen aan een aantal vastgestelde eisen, waaronder de toegankelijkheid, de kwaliteit van het water, de wetgeving en de informatie die wordt verstrekt aan de gebruikers. Volgens de organisatie achter het ecolabel voldeden dit jaar in Spanje 540 stranden en 98 jachthavens aan de gestelde criteria.

Balearen in de min

De recordscore van Spanje ligt 35 vlaggen hoger dan in 2011. Vooral in de regio’s Murcia (+14), Galicië (+13) en Andalusië (+12) en op de Canarische Eilanden (+7) werden stranden en jachthavens onderscheiden. Daarentegen moeten op de Balearen – de eilandengroep in de Middellandse Zee met als bekendste namen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera -  17 Blauwe Vlaggen worden gestreken. De reden hiervoor is niet de waterkwaliteit, maar het feit dat de eilanden niet konden voldoen aan de eis om minimaal twee strandwachten per strand te hebben, ongeacht de grootte van het betreffende strandgedeelte.

Valencia gaat nog verder

Onafhankelijk van de toekenning van de Blauwe Vlaggen heeft de regio Valencia zelf een plan opgesteld voor de verbetering van haar stranden. Het plan heeft betrekking op de service en dienstverlening op het gebied van bewaking, bescherming en redding. Doel van het initiatief van gemeenten, politie en strandwachten is om de stranden veiliger te maken en de kwaliteit te verbeteren. In principe loopt het plan tot september 2012, maar afhankelijk van het weer kan het worden verlengd.
De 44 agenten en 8 supervisors in de zones La Malvarrosa, El Cabanyal, Las Arenas, Pinedo, L'Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera, La Devesa en El Perellonet gaan werken met de modernste communicatieapparatuur en verschillende soorten voertuigen, waaronder fietsen, om in geval van nood nog adequater te kunnen reageren en sneller ter plaatse te kunnen zijn.

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder