Spanje steekt Blauwe Vlag uit

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Strand in Spanje
Strand in Spanje
Langs de kust van Spanje mag dit jaar op liefst 638 plekken een Blauwe Vlag worden gehesen. Nooit eerder werd het internationale keurmerk voor stranden en jachthavens zo vaak aan één land toegekend. Daarnaast is Spanje op het noordelijk halfrond een trotse koploper: Griekenland en Frankrijk volgen als de nummers twee en drie op gepaste afstand met respectievelijk 394 en 358 vlaggen.


Blauwe Vlaggen worden sinds 1987 afgegeven aan stranden of jachthavens die voldoen aan een aantal vastgestelde eisen, waaronder de toegankelijkheid, de kwaliteit van het water, de wetgeving en de informatie die wordt verstrekt aan de gebruikers. Volgens de organisatie achter het ecolabel voldeden dit jaar in Spanje 540 stranden en 98 jachthavens aan de gestelde criteria.

Balearen in de min

De recordscore van Spanje ligt 35 vlaggen hoger dan in 2011. Vooral in de regio’s Murcia (+14), Galicië (+13) en Andalusië (+12) en op de Canarische Eilanden (+7) werden stranden en jachthavens onderscheiden. Daarentegen moeten op de Balearen – de eilandengroep in de Middellandse Zee met als bekendste namen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera -  17 Blauwe Vlaggen worden gestreken. De reden hiervoor is niet de waterkwaliteit, maar het feit dat de eilanden niet konden voldoen aan de eis om minimaal twee strandwachten per strand te hebben, ongeacht de grootte van het betreffende strandgedeelte.

Valencia gaat nog verder

Onafhankelijk van de toekenning van de Blauwe Vlaggen heeft de regio Valencia zelf een plan opgesteld voor de verbetering van haar stranden. Het plan heeft betrekking op de service en dienstverlening op het gebied van bewaking, bescherming en redding. Doel van het initiatief van gemeenten, politie en strandwachten is om de stranden veiliger te maken en de kwaliteit te verbeteren. In principe loopt het plan tot september 2012, maar afhankelijk van het weer kan het worden verlengd.
De 44 agenten en 8 supervisors in de zones La Malvarrosa, El Cabanyal, Las Arenas, Pinedo, L'Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera, La Devesa en El Perellonet gaan werken met de modernste communicatieapparatuur en verschillende soorten voertuigen, waaronder fietsen, om in geval van nood nog adequater te kunnen reageren en sneller ter plaatse te kunnen zijn.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder