Greenway prikkelt Ierse economie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen over The Greenway
Fietsen over The Greenway
The Greenway, het jonge fiets- en wandelpad aan de westkust van Ierland, geeft de  economie van het land een behoorlijke impuls. De 42 kilometer lange route tussen Westport en Achill ging in juni 2011 open, maar heeft inmiddels al meer dan een miljoen euro in het laatje gebracht. Door het toeristische initiatief hebben bovendien liefst 130 mensen een baan gevonden.


De route volgt het traject van een meer dan honderd jaar oude spoorlijn. Als fietser of wandelaar geniet je langs The Greenway niet alleen van het landschap, maar kun je ook kennis maken met de beste Ierse streekproducten van land en zee.

Nephin Mountains en Clew Baai 

Volgens velen is The Greenway een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis door het westen van Ierland. Aangezien het parcours op de vlakke bedding van een oude spoorlijn ligt, is de route voor iedereen goed te doen. Zo kun je maximaal genieten van de spectaculaire Nephin Mountains of van de panoramische vergezichten over de Clew Baai. Langs het fiets- of wandeltraject vind je diverse cultuurhistorische bezienswaardigheden en sfeervolle stadjes, zoals de zeven bogen brug over de Black Oak rivier, het kasteel van Rockfleet of de Dominicaanse abdij uit de 17de eeuw. Sommige plaatsen langs het traject, zoals Mulranny, zijn vanwege hun toeristisch aanbod door de Europese Unie uitgeroepen tot Destination of Excellence. Als je 42 kilometer fietsen in één keer te veel vindt, kun je de route in kleinere stukken opdelen. Huurfietsen kunnen op diverse plaatsen worden opgehaald of ingeleverd.

Gourmet Greenway

Zoals gezegd kun je langs The Greenway fietsen en wandelen combineren met een heel aantrekkelijk extraatje, namelijk met de ambachtelijke streekproducten die in plaatsen als Mulranny, Newport, Westport en Achill op de menukaart staan of in winkels en boerderijen worden verkocht. The Greenway wordt op die manier de Gourmet Greenway.
In Newport is het moeilijk om niet te stoppen bij Kelly’s Butchers, waar sinds 1930 de heerlijkste worsten en de black & white puddings worden vervaardigd. In het dorpje Carrowholly, nabij Westport, kun je kazen met notensmaak proeven en voor een langere stop is het gezellige Port Mor Restaurant een uitstekende optie in hartje Westport. Wie op zoek is naar een goede plek om te slapen, kan terecht in het Mulranny Park Hotel waar het Nephin trakteert op zeezicht. Dit restaurant staat in de Bridgestone Guide, de Top 100 restaurants van Ierland 2012.

Naar Ierland? Bekijk ons uitgebreide aanbod met fiets- en wandelreizen plus vakantiehuizen en cottages.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder