Greenway prikkelt Ierse economie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen over The Greenway
Fietsen over The Greenway
The Greenway, het jonge fiets- en wandelpad aan de westkust van Ierland, geeft de  economie van het land een behoorlijke impuls. De 42 kilometer lange route tussen Westport en Achill ging in juni 2011 open, maar heeft inmiddels al meer dan een miljoen euro in het laatje gebracht. Door het toeristische initiatief hebben bovendien liefst 130 mensen een baan gevonden.


De route volgt het traject van een meer dan honderd jaar oude spoorlijn. Als fietser of wandelaar geniet je langs The Greenway niet alleen van het landschap, maar kun je ook kennis maken met de beste Ierse streekproducten van land en zee.

Nephin Mountains en Clew Baai 

Volgens velen is The Greenway een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis door het westen van Ierland. Aangezien het parcours op de vlakke bedding van een oude spoorlijn ligt, is de route voor iedereen goed te doen. Zo kun je maximaal genieten van de spectaculaire Nephin Mountains of van de panoramische vergezichten over de Clew Baai. Langs het fiets- of wandeltraject vind je diverse cultuurhistorische bezienswaardigheden en sfeervolle stadjes, zoals de zeven bogen brug over de Black Oak rivier, het kasteel van Rockfleet of de Dominicaanse abdij uit de 17de eeuw. Sommige plaatsen langs het traject, zoals Mulranny, zijn vanwege hun toeristisch aanbod door de Europese Unie uitgeroepen tot Destination of Excellence. Als je 42 kilometer fietsen in één keer te veel vindt, kun je de route in kleinere stukken opdelen. Huurfietsen kunnen op diverse plaatsen worden opgehaald of ingeleverd.

Gourmet Greenway

Zoals gezegd kun je langs The Greenway fietsen en wandelen combineren met een heel aantrekkelijk extraatje, namelijk met de ambachtelijke streekproducten die in plaatsen als Mulranny, Newport, Westport en Achill op de menukaart staan of in winkels en boerderijen worden verkocht. The Greenway wordt op die manier de Gourmet Greenway.
In Newport is het moeilijk om niet te stoppen bij Kelly’s Butchers, waar sinds 1930 de heerlijkste worsten en de black & white puddings worden vervaardigd. In het dorpje Carrowholly, nabij Westport, kun je kazen met notensmaak proeven en voor een langere stop is het gezellige Port Mor Restaurant een uitstekende optie in hartje Westport. Wie op zoek is naar een goede plek om te slapen, kan terecht in het Mulranny Park Hotel waar het Nephin trakteert op zeezicht. Dit restaurant staat in de Bridgestone Guide, de Top 100 restaurants van Ierland 2012.

Naar Ierland? Bekijk ons uitgebreide aanbod met fiets- en wandelreizen plus vakantiehuizen en cottages.

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder