Greenway prikkelt Ierse economie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen over The Greenway
Fietsen over The Greenway
The Greenway, het jonge fiets- en wandelpad aan de westkust van Ierland, geeft de  economie van het land een behoorlijke impuls. De 42 kilometer lange route tussen Westport en Achill ging in juni 2011 open, maar heeft inmiddels al meer dan een miljoen euro in het laatje gebracht. Door het toeristische initiatief hebben bovendien liefst 130 mensen een baan gevonden.


De route volgt het traject van een meer dan honderd jaar oude spoorlijn. Als fietser of wandelaar geniet je langs The Greenway niet alleen van het landschap, maar kun je ook kennis maken met de beste Ierse streekproducten van land en zee.

Nephin Mountains en Clew Baai 

Volgens velen is The Greenway een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis door het westen van Ierland. Aangezien het parcours op de vlakke bedding van een oude spoorlijn ligt, is de route voor iedereen goed te doen. Zo kun je maximaal genieten van de spectaculaire Nephin Mountains of van de panoramische vergezichten over de Clew Baai. Langs het fiets- of wandeltraject vind je diverse cultuurhistorische bezienswaardigheden en sfeervolle stadjes, zoals de zeven bogen brug over de Black Oak rivier, het kasteel van Rockfleet of de Dominicaanse abdij uit de 17de eeuw. Sommige plaatsen langs het traject, zoals Mulranny, zijn vanwege hun toeristisch aanbod door de Europese Unie uitgeroepen tot Destination of Excellence. Als je 42 kilometer fietsen in één keer te veel vindt, kun je de route in kleinere stukken opdelen. Huurfietsen kunnen op diverse plaatsen worden opgehaald of ingeleverd.

Gourmet Greenway

Zoals gezegd kun je langs The Greenway fietsen en wandelen combineren met een heel aantrekkelijk extraatje, namelijk met de ambachtelijke streekproducten die in plaatsen als Mulranny, Newport, Westport en Achill op de menukaart staan of in winkels en boerderijen worden verkocht. The Greenway wordt op die manier de Gourmet Greenway.
In Newport is het moeilijk om niet te stoppen bij Kelly’s Butchers, waar sinds 1930 de heerlijkste worsten en de black & white puddings worden vervaardigd. In het dorpje Carrowholly, nabij Westport, kun je kazen met notensmaak proeven en voor een langere stop is het gezellige Port Mor Restaurant een uitstekende optie in hartje Westport. Wie op zoek is naar een goede plek om te slapen, kan terecht in het Mulranny Park Hotel waar het Nephin trakteert op zeezicht. Dit restaurant staat in de Bridgestone Guide, de Top 100 restaurants van Ierland 2012.

Naar Ierland? Bekijk ons uitgebreide aanbod met fiets- en wandelreizen plus vakantiehuizen en cottages.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder