Bloot als kunst in opera

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Spencer Tunik
Spencer Tunik
De Amerikaanse kunstenaar Spencer Tunick verheft bloot tot kunst. Tunick is dan ook vooral bekend door zijn projecten, waarin hij honderden naakte mensen tegelijk laat exposeren in een openbare ruimte of bij een bijzondere gelegenheid. Soms vraagt hij met zijn blote fotoshoots aandacht voor een bepaald onderwerp, zoals vorig jaar bij de Dode Zee in Israël. Dit jaar figureren de naakten als levend kunstwerk bij het project ‘De Ring’, geïnspireerd op de opvoering van De Nibelungenring in München door de Beierse Staatsopera.

Het is de eerste keer dat Spencer Tunick kiest voor een stedelijke omgeving voor een project. In ‘De Ring’ worden de deelnemers gebodypaint in rode of gouden motieven die afkomstig zijn uit de wereld ‘Der Ring des Nibelungen’, van de componist Wagner. "Dit is een prachtige gelegenheid voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, maar te verlegen om naakt te poseren. Ik ben ervan overtuigd dat de bodypaint deelnemers zal helpen om hun schroom te overwinnen, omdat ze zo nog enigszins bedekt zijn”, aldus de New Yorkse kunstenaar.

‘De Ring’ is te zien op diverse locaties in het centrum van München (met inbegrip van Max-Joseph-Platz). De honderden deelnemers die met speciaal ontwikkelde cosmetische bodypaint beschilderd worden maken deel uit van de opvoering. Tuniek is vooral gefascineerd door München als decor. "Ik ben zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad, de nauwe banden met het werk van Richard Wagner, maar ook door de donkere bladzijden in de geschiedenis van München en de bouwwerken uit het nazitijdperk. Dit maakt zeker onderdeel uit in de opstelling van de figuranten. "

De nieuwe gezamenlijke productie van Andrea Kriegenburg,  regisseur van de Staatsopera en kunstenaar Spencer Tunick gaat op 30 juni op de Götterdämmerung in première.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder