Mooiste noorderlicht in Fins Lapland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Noorderlicht
Noorderlicht
Dansend licht in prachtige kleuren in de lucht: de aurora borealis, het adembenemende noorderlicht. Volgens de Finnen kun je dit schouwspel het beste zien in Fins Lapland en Noord Finland. Deze winter bereikt het fascinerende noorderlicht haar hoogtepunt; dus wil je dit schitterend natuurverschijnsel met eigen ogen zien, dan zijn de wintermaanden dé tijd voor een bezoek aan Fins Lapland.



Oud bijgeloof
Het mysterie van het noorderlicht heeft altijd gezorgd voor zowel angst als fascinatie. Vroeger geloofden de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland, dat het noorderlicht magische krachten had. Het licht werd met zeer veel respect behandeld en aanstootgevend gedrag en zingen werd als gevaarlijk bestempeld. Sommige oude verhalen vertellen over de geesten van dode meisjes die dansen door de lucht of een poolvos die de sneeuw wegveegt in de Arctische heuvels.
Natuurkundige verklaring
In werkelijkheid ontstaat het lichtverschijnsel zodra elektrisch geladen zonnedeeltjes het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze deeltjes bevatten veel energie en zodra ze in botsing komen met de zuurstof- en stikstofatomen van de atmosfeer ontstaan de prachtige kleurwaaiers boven de poolcirkels.
Komende winters geven het sterkste noorderlicht
Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door, waarin extra veel zonneactiviteit wordt waargenomen. De laatste piek qua zonneactiviteit was in het voorjaar van 2000 en de volgende piek wordt deze winter verwacht. Met de toename van zonneactiviteit, neemt ook de helderheid van het noorderlicht toe. Het zogenaamde aurora maximum blijft meestal nog twee jaar erg sterk aanwezig, dus de komende winters zijn de uitgelezen periode voor reizigers om het noorderlicht zelf te ervaren, aldus geofysicus Jyrki Manninen van het Sodankylä Geophysical Observatory.
Beste periode
De beste tijd om het noorderlicht te zien is vlak voor middernacht, van januari tot april. Tijdens heldere, donkere en extreem koude nachten is de kans op noorderlicht het grootst, maar in de herfst schijnen de kleuren het felst. De natuurlijke lichtshow bevindt zich op ongeveer 100 kilometer hoogte en komt gemiddeld om de nacht voor. Meestal kleurt het noorderlicht geel en groen, maar soms ook blauw of paars. "In Fins Lapland hebben we 200 nachten per jaar kans op het noorderlicht”, zegt Jyrki Manninen.
Fins Lapland beste plek
Hoe verder je van de evenaar zit, hoe beter je het noorderlicht kunt zien. Fins Lapland is hierdoor de ideale bestemming om het noorderlicht te bewonderen. De Arctische wildernis biedt onvergetelijke ervaringen binnen handbereik. Door de moderne infrastructuur, met onder meer 6 luchthavens, kun je je in Fins Lapland snel en gemakkelijk verplaatsen. En je kunt het noorderlicht op veel manieren zien: in het open veld, liggend in een glazen iglo of  relaxend in een Finse sauna. Daarnaast worden vanuit plaatsen als Salla, Kilpisjärvi, Muonio en Luosto veel excursies georganiseerd om onder begeleiding van experts op jacht te gaan naar het noorderlicht.
 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder