Mooiste noorderlicht in Fins Lapland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Noorderlicht
Noorderlicht
Dansend licht in prachtige kleuren in de lucht: de aurora borealis, het adembenemende noorderlicht. Volgens de Finnen kun je dit schouwspel het beste zien in Fins Lapland en Noord Finland. Deze winter bereikt het fascinerende noorderlicht haar hoogtepunt; dus wil je dit schitterend natuurverschijnsel met eigen ogen zien, dan zijn de wintermaanden dé tijd voor een bezoek aan Fins Lapland.Oud bijgeloof
Het mysterie van het noorderlicht heeft altijd gezorgd voor zowel angst als fascinatie. Vroeger geloofden de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland, dat het noorderlicht magische krachten had. Het licht werd met zeer veel respect behandeld en aanstootgevend gedrag en zingen werd als gevaarlijk bestempeld. Sommige oude verhalen vertellen over de geesten van dode meisjes die dansen door de lucht of een poolvos die de sneeuw wegveegt in de Arctische heuvels.
Natuurkundige verklaring
In werkelijkheid ontstaat het lichtverschijnsel zodra elektrisch geladen zonnedeeltjes het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze deeltjes bevatten veel energie en zodra ze in botsing komen met de zuurstof- en stikstofatomen van de atmosfeer ontstaan de prachtige kleurwaaiers boven de poolcirkels.
Komende winters geven het sterkste noorderlicht
Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door, waarin extra veel zonneactiviteit wordt waargenomen. De laatste piek qua zonneactiviteit was in het voorjaar van 2000 en de volgende piek wordt deze winter verwacht. Met de toename van zonneactiviteit, neemt ook de helderheid van het noorderlicht toe. Het zogenaamde aurora maximum blijft meestal nog twee jaar erg sterk aanwezig, dus de komende winters zijn de uitgelezen periode voor reizigers om het noorderlicht zelf te ervaren, aldus geofysicus Jyrki Manninen van het Sodankylä Geophysical Observatory.
Beste periode
De beste tijd om het noorderlicht te zien is vlak voor middernacht, van januari tot april. Tijdens heldere, donkere en extreem koude nachten is de kans op noorderlicht het grootst, maar in de herfst schijnen de kleuren het felst. De natuurlijke lichtshow bevindt zich op ongeveer 100 kilometer hoogte en komt gemiddeld om de nacht voor. Meestal kleurt het noorderlicht geel en groen, maar soms ook blauw of paars. "In Fins Lapland hebben we 200 nachten per jaar kans op het noorderlicht”, zegt Jyrki Manninen.
Fins Lapland beste plek
Hoe verder je van de evenaar zit, hoe beter je het noorderlicht kunt zien. Fins Lapland is hierdoor de ideale bestemming om het noorderlicht te bewonderen. De Arctische wildernis biedt onvergetelijke ervaringen binnen handbereik. Door de moderne infrastructuur, met onder meer 6 luchthavens, kun je je in Fins Lapland snel en gemakkelijk verplaatsen. En je kunt het noorderlicht op veel manieren zien: in het open veld, liggend in een glazen iglo of  relaxend in een Finse sauna. Daarnaast worden vanuit plaatsen als Salla, Kilpisjärvi, Muonio en Luosto veel excursies georganiseerd om onder begeleiding van experts op jacht te gaan naar het noorderlicht.
 

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder