Mooiste noorderlicht in Fins Lapland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Noorderlicht
Noorderlicht
Dansend licht in prachtige kleuren in de lucht: de aurora borealis, het adembenemende noorderlicht. Volgens de Finnen kun je dit schouwspel het beste zien in Fins Lapland en Noord Finland. Deze winter bereikt het fascinerende noorderlicht haar hoogtepunt; dus wil je dit schitterend natuurverschijnsel met eigen ogen zien, dan zijn de wintermaanden dé tijd voor een bezoek aan Fins Lapland.Oud bijgeloof
Het mysterie van het noorderlicht heeft altijd gezorgd voor zowel angst als fascinatie. Vroeger geloofden de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland, dat het noorderlicht magische krachten had. Het licht werd met zeer veel respect behandeld en aanstootgevend gedrag en zingen werd als gevaarlijk bestempeld. Sommige oude verhalen vertellen over de geesten van dode meisjes die dansen door de lucht of een poolvos die de sneeuw wegveegt in de Arctische heuvels.
Natuurkundige verklaring
In werkelijkheid ontstaat het lichtverschijnsel zodra elektrisch geladen zonnedeeltjes het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze deeltjes bevatten veel energie en zodra ze in botsing komen met de zuurstof- en stikstofatomen van de atmosfeer ontstaan de prachtige kleurwaaiers boven de poolcirkels.
Komende winters geven het sterkste noorderlicht
Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door, waarin extra veel zonneactiviteit wordt waargenomen. De laatste piek qua zonneactiviteit was in het voorjaar van 2000 en de volgende piek wordt deze winter verwacht. Met de toename van zonneactiviteit, neemt ook de helderheid van het noorderlicht toe. Het zogenaamde aurora maximum blijft meestal nog twee jaar erg sterk aanwezig, dus de komende winters zijn de uitgelezen periode voor reizigers om het noorderlicht zelf te ervaren, aldus geofysicus Jyrki Manninen van het Sodankylä Geophysical Observatory.
Beste periode
De beste tijd om het noorderlicht te zien is vlak voor middernacht, van januari tot april. Tijdens heldere, donkere en extreem koude nachten is de kans op noorderlicht het grootst, maar in de herfst schijnen de kleuren het felst. De natuurlijke lichtshow bevindt zich op ongeveer 100 kilometer hoogte en komt gemiddeld om de nacht voor. Meestal kleurt het noorderlicht geel en groen, maar soms ook blauw of paars. "In Fins Lapland hebben we 200 nachten per jaar kans op het noorderlicht”, zegt Jyrki Manninen.
Fins Lapland beste plek
Hoe verder je van de evenaar zit, hoe beter je het noorderlicht kunt zien. Fins Lapland is hierdoor de ideale bestemming om het noorderlicht te bewonderen. De Arctische wildernis biedt onvergetelijke ervaringen binnen handbereik. Door de moderne infrastructuur, met onder meer 6 luchthavens, kun je je in Fins Lapland snel en gemakkelijk verplaatsen. En je kunt het noorderlicht op veel manieren zien: in het open veld, liggend in een glazen iglo of  relaxend in een Finse sauna. Daarnaast worden vanuit plaatsen als Salla, Kilpisjärvi, Muonio en Luosto veel excursies georganiseerd om onder begeleiding van experts op jacht te gaan naar het noorderlicht.
 

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder