Mooiste noorderlicht in Fins Lapland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Noorderlicht
Noorderlicht
Dansend licht in prachtige kleuren in de lucht: de aurora borealis, het adembenemende noorderlicht. Volgens de Finnen kun je dit schouwspel het beste zien in Fins Lapland en Noord Finland. Deze winter bereikt het fascinerende noorderlicht haar hoogtepunt; dus wil je dit schitterend natuurverschijnsel met eigen ogen zien, dan zijn de wintermaanden dé tijd voor een bezoek aan Fins Lapland.Oud bijgeloof
Het mysterie van het noorderlicht heeft altijd gezorgd voor zowel angst als fascinatie. Vroeger geloofden de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland, dat het noorderlicht magische krachten had. Het licht werd met zeer veel respect behandeld en aanstootgevend gedrag en zingen werd als gevaarlijk bestempeld. Sommige oude verhalen vertellen over de geesten van dode meisjes die dansen door de lucht of een poolvos die de sneeuw wegveegt in de Arctische heuvels.
Natuurkundige verklaring
In werkelijkheid ontstaat het lichtverschijnsel zodra elektrisch geladen zonnedeeltjes het magnetisch veld van de aarde bereiken. Deze deeltjes bevatten veel energie en zodra ze in botsing komen met de zuurstof- en stikstofatomen van de atmosfeer ontstaan de prachtige kleurwaaiers boven de poolcirkels.
Komende winters geven het sterkste noorderlicht
Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door, waarin extra veel zonneactiviteit wordt waargenomen. De laatste piek qua zonneactiviteit was in het voorjaar van 2000 en de volgende piek wordt deze winter verwacht. Met de toename van zonneactiviteit, neemt ook de helderheid van het noorderlicht toe. Het zogenaamde aurora maximum blijft meestal nog twee jaar erg sterk aanwezig, dus de komende winters zijn de uitgelezen periode voor reizigers om het noorderlicht zelf te ervaren, aldus geofysicus Jyrki Manninen van het Sodankylä Geophysical Observatory.
Beste periode
De beste tijd om het noorderlicht te zien is vlak voor middernacht, van januari tot april. Tijdens heldere, donkere en extreem koude nachten is de kans op noorderlicht het grootst, maar in de herfst schijnen de kleuren het felst. De natuurlijke lichtshow bevindt zich op ongeveer 100 kilometer hoogte en komt gemiddeld om de nacht voor. Meestal kleurt het noorderlicht geel en groen, maar soms ook blauw of paars. "In Fins Lapland hebben we 200 nachten per jaar kans op het noorderlicht”, zegt Jyrki Manninen.
Fins Lapland beste plek
Hoe verder je van de evenaar zit, hoe beter je het noorderlicht kunt zien. Fins Lapland is hierdoor de ideale bestemming om het noorderlicht te bewonderen. De Arctische wildernis biedt onvergetelijke ervaringen binnen handbereik. Door de moderne infrastructuur, met onder meer 6 luchthavens, kun je je in Fins Lapland snel en gemakkelijk verplaatsen. En je kunt het noorderlicht op veel manieren zien: in het open veld, liggend in een glazen iglo of  relaxend in een Finse sauna. Daarnaast worden vanuit plaatsen als Salla, Kilpisjärvi, Muonio en Luosto veel excursies georganiseerd om onder begeleiding van experts op jacht te gaan naar het noorderlicht.
 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder