Frankrijk verplicht blaastest

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Politie Frankrijk
Politie Frankrijk
In Frankrijk moeten automobilisten en motorrijders vanaf 1 juli een alcoholblaastest bij zich hebben die bovendien het NF-keurmerk heeft. Bekeuringen worden nog niet uitgedeeld. De Franse politie gaat pas vanaf november controleren en bij afwezigheid van de éthylotest bekeuren. De verplichting geldt volgens de ANWB ook voor buitenlandse weggebruikers.

Bezitters van scooters met een grotere cilinderinhoud dan 50 cc vallen eveneens onder de wettelijke verplichting, aldus de ANWB. Met de maatregel wil de Franse overheid het rijden onder invloed terugdringen. In Frankrijk is 31 procent van de dodelijke verkeersongelukken het gevolg van alcoholmisbruik.

Met de test kunnen bestuurders nagaan of hun alcoholpromillage niet te hoog is om achter het stuur te gaan zitten. Het gebruik van de blaastest is niet verplicht. De boete voor het niet bezitten van de test bedraagt 11 euro. De éthylotest is in Nederland voor 3 tot 3,50 euro te koop hij onder meer ANWB, KNAC en Bovag. In Frankrijk zijn ze verkrijgbaar bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld 1,50 euro.

Foute testers in omloop

De brancheorganisatie Bovag waarschuwt dat er Chinese alcoholtesters in omloop zijn die niet voldoen aan de wettelijke Franse eisen. De testers moeten namelijk NF-goedgekeurd zijn terwijl de Chinese tester de vorm heeft van een sleutelhanger en het CE-keurmerk draagt. De Chinese sleutelhanger komt niet voor op de Bovaglijst met goed goedgekeurde versies van eenmalige en elektronische alcoholtesters.

Ook voor het gebruik van  navigatieapparatuur met radarverklikkers kun je in Frankrijk een hoge boete krijgen!

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder