Frankrijk verplicht blaastest

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Politie Frankrijk
Politie Frankrijk
In Frankrijk moeten automobilisten en motorrijders vanaf 1 juli een alcoholblaastest bij zich hebben die bovendien het NF-keurmerk heeft. Bekeuringen worden nog niet uitgedeeld. De Franse politie gaat pas vanaf november controleren en bij afwezigheid van de éthylotest bekeuren. De verplichting geldt volgens de ANWB ook voor buitenlandse weggebruikers.

Bezitters van scooters met een grotere cilinderinhoud dan 50 cc vallen eveneens onder de wettelijke verplichting, aldus de ANWB. Met de maatregel wil de Franse overheid het rijden onder invloed terugdringen. In Frankrijk is 31 procent van de dodelijke verkeersongelukken het gevolg van alcoholmisbruik.

Met de test kunnen bestuurders nagaan of hun alcoholpromillage niet te hoog is om achter het stuur te gaan zitten. Het gebruik van de blaastest is niet verplicht. De boete voor het niet bezitten van de test bedraagt 11 euro. De éthylotest is in Nederland voor 3 tot 3,50 euro te koop hij onder meer ANWB, KNAC en Bovag. In Frankrijk zijn ze verkrijgbaar bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld 1,50 euro.

Foute testers in omloop

De brancheorganisatie Bovag waarschuwt dat er Chinese alcoholtesters in omloop zijn die niet voldoen aan de wettelijke Franse eisen. De testers moeten namelijk NF-goedgekeurd zijn terwijl de Chinese tester de vorm heeft van een sleutelhanger en het CE-keurmerk draagt. De Chinese sleutelhanger komt niet voor op de Bovaglijst met goed goedgekeurde versies van eenmalige en elektronische alcoholtesters.

Ook voor het gebruik van  navigatieapparatuur met radarverklikkers kun je in Frankrijk een hoge boete krijgen!

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder