Frankrijk verplicht blaastest

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Politie Frankrijk
Politie Frankrijk
In Frankrijk moeten automobilisten en motorrijders vanaf 1 juli een alcoholblaastest bij zich hebben die bovendien het NF-keurmerk heeft. Bekeuringen worden nog niet uitgedeeld. De Franse politie gaat pas vanaf november controleren en bij afwezigheid van de éthylotest bekeuren. De verplichting geldt volgens de ANWB ook voor buitenlandse weggebruikers.

Bezitters van scooters met een grotere cilinderinhoud dan 50 cc vallen eveneens onder de wettelijke verplichting, aldus de ANWB. Met de maatregel wil de Franse overheid het rijden onder invloed terugdringen. In Frankrijk is 31 procent van de dodelijke verkeersongelukken het gevolg van alcoholmisbruik.

Met de test kunnen bestuurders nagaan of hun alcoholpromillage niet te hoog is om achter het stuur te gaan zitten. Het gebruik van de blaastest is niet verplicht. De boete voor het niet bezitten van de test bedraagt 11 euro. De éthylotest is in Nederland voor 3 tot 3,50 euro te koop hij onder meer ANWB, KNAC en Bovag. In Frankrijk zijn ze verkrijgbaar bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld 1,50 euro.

Foute testers in omloop

De brancheorganisatie Bovag waarschuwt dat er Chinese alcoholtesters in omloop zijn die niet voldoen aan de wettelijke Franse eisen. De testers moeten namelijk NF-goedgekeurd zijn terwijl de Chinese tester de vorm heeft van een sleutelhanger en het CE-keurmerk draagt. De Chinese sleutelhanger komt niet voor op de Bovaglijst met goed goedgekeurde versies van eenmalige en elektronische alcoholtesters.

Ook voor het gebruik van  navigatieapparatuur met radarverklikkers kun je in Frankrijk een hoge boete krijgen!

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder