Ramp met Titanic herdacht

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Titanic
Titanic
Wereldwijd, zowel op zee als op het vasteland, is stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Precies een eeuw geleden liep het cruiseschip op de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg en zonk. Het drama eiste 1512 levens. Vannacht even voor middernacht, precies honderd jaar na de botsing, was er ter plekke een eerste herdenking op de Balmoral, dat de route van de Titanic vanaf het Britse Southampton naar New York overdoet. Een tweede moment volgde bijna drie uur later, op het tijdstip dat de Titanic zonk.

Na een korte dienst en een moment van stilte werden vanaf de Balmoral drie rouwkransen in de oceaan geworpen, terwijl de scheepstoeter van het schip klonk. Alle 1309 passagiers - hetzelfde aantal als aan boord van de Titanic- waren daarvoor verzameld op het achterdek. Ter afsluiting werd Nearer My God To Thee gezongen, de hymne die het orkest van de Titanic volgens de overlevering speelde toen het schip ten onder ging. Ook op het cruiseschip Journey, dat vanuit New York naar de rampplek was gevaren, stonden de opvarenden stil bij het scheepsdrama.

Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar het schip werd gebouwd, was gisteren al een herdenking. Duizenden mensen kwamen naar St. Anne's Kathedraal, waar een koor een requiem bracht. Daarna was er een fakkeltocht naar het stadhuis, waar een monument staat voor de slachtoffers van de Titanic. In de Waterfront Hall was er een concert dat live op televisie werd uitgezonden, met onder anderen Bryan Ferry en Joss Stone. Vandaag wordt in Belfast een herdenkingstuin geopend waar de namen van de 1512 slachtoffers op vijf bronzen plaquettes staan vermeld.

Nederland

In Nederland werd gisteren een herdenkingsdienst gehouden in Vlissingen. Ook in het Maritiem Museum Rotterdam werd stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Daar is momenteel een tentoonstelling ingericht rond de drie Nederlanders, die omkwamen bij de ramp in de Atlantische Oceaan.

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder