Ramp met Titanic herdacht

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Titanic
Titanic
Wereldwijd, zowel op zee als op het vasteland, is stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Precies een eeuw geleden liep het cruiseschip op de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg en zonk. Het drama eiste 1512 levens. Vannacht even voor middernacht, precies honderd jaar na de botsing, was er ter plekke een eerste herdenking op de Balmoral, dat de route van de Titanic vanaf het Britse Southampton naar New York overdoet. Een tweede moment volgde bijna drie uur later, op het tijdstip dat de Titanic zonk.

Na een korte dienst en een moment van stilte werden vanaf de Balmoral drie rouwkransen in de oceaan geworpen, terwijl de scheepstoeter van het schip klonk. Alle 1309 passagiers - hetzelfde aantal als aan boord van de Titanic- waren daarvoor verzameld op het achterdek. Ter afsluiting werd Nearer My God To Thee gezongen, de hymne die het orkest van de Titanic volgens de overlevering speelde toen het schip ten onder ging. Ook op het cruiseschip Journey, dat vanuit New York naar de rampplek was gevaren, stonden de opvarenden stil bij het scheepsdrama.

Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar het schip werd gebouwd, was gisteren al een herdenking. Duizenden mensen kwamen naar St. Anne's Kathedraal, waar een koor een requiem bracht. Daarna was er een fakkeltocht naar het stadhuis, waar een monument staat voor de slachtoffers van de Titanic. In de Waterfront Hall was er een concert dat live op televisie werd uitgezonden, met onder anderen Bryan Ferry en Joss Stone. Vandaag wordt in Belfast een herdenkingstuin geopend waar de namen van de 1512 slachtoffers op vijf bronzen plaquettes staan vermeld.

Nederland

In Nederland werd gisteren een herdenkingsdienst gehouden in Vlissingen. Ook in het Maritiem Museum Rotterdam werd stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Daar is momenteel een tentoonstelling ingericht rond de drie Nederlanders, die omkwamen bij de ramp in de Atlantische Oceaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder