Ramp met Titanic herdacht

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Titanic
Titanic
Wereldwijd, zowel op zee als op het vasteland, is stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Precies een eeuw geleden liep het cruiseschip op de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg en zonk. Het drama eiste 1512 levens. Vannacht even voor middernacht, precies honderd jaar na de botsing, was er ter plekke een eerste herdenking op de Balmoral, dat de route van de Titanic vanaf het Britse Southampton naar New York overdoet. Een tweede moment volgde bijna drie uur later, op het tijdstip dat de Titanic zonk.

Na een korte dienst en een moment van stilte werden vanaf de Balmoral drie rouwkransen in de oceaan geworpen, terwijl de scheepstoeter van het schip klonk. Alle 1309 passagiers - hetzelfde aantal als aan boord van de Titanic- waren daarvoor verzameld op het achterdek. Ter afsluiting werd Nearer My God To Thee gezongen, de hymne die het orkest van de Titanic volgens de overlevering speelde toen het schip ten onder ging. Ook op het cruiseschip Journey, dat vanuit New York naar de rampplek was gevaren, stonden de opvarenden stil bij het scheepsdrama.

Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar het schip werd gebouwd, was gisteren al een herdenking. Duizenden mensen kwamen naar St. Anne's Kathedraal, waar een koor een requiem bracht. Daarna was er een fakkeltocht naar het stadhuis, waar een monument staat voor de slachtoffers van de Titanic. In de Waterfront Hall was er een concert dat live op televisie werd uitgezonden, met onder anderen Bryan Ferry en Joss Stone. Vandaag wordt in Belfast een herdenkingstuin geopend waar de namen van de 1512 slachtoffers op vijf bronzen plaquettes staan vermeld.

Nederland

In Nederland werd gisteren een herdenkingsdienst gehouden in Vlissingen. Ook in het Maritiem Museum Rotterdam werd stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Daar is momenteel een tentoonstelling ingericht rond de drie Nederlanders, die omkwamen bij de ramp in de Atlantische Oceaan.

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder