Ramp met Titanic herdacht

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Titanic
Titanic
Wereldwijd, zowel op zee als op het vasteland, is stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Precies een eeuw geleden liep het cruiseschip op de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg en zonk. Het drama eiste 1512 levens. Vannacht even voor middernacht, precies honderd jaar na de botsing, was er ter plekke een eerste herdenking op de Balmoral, dat de route van de Titanic vanaf het Britse Southampton naar New York overdoet. Een tweede moment volgde bijna drie uur later, op het tijdstip dat de Titanic zonk.

Na een korte dienst en een moment van stilte werden vanaf de Balmoral drie rouwkransen in de oceaan geworpen, terwijl de scheepstoeter van het schip klonk. Alle 1309 passagiers - hetzelfde aantal als aan boord van de Titanic- waren daarvoor verzameld op het achterdek. Ter afsluiting werd Nearer My God To Thee gezongen, de hymne die het orkest van de Titanic volgens de overlevering speelde toen het schip ten onder ging. Ook op het cruiseschip Journey, dat vanuit New York naar de rampplek was gevaren, stonden de opvarenden stil bij het scheepsdrama.

Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar het schip werd gebouwd, was gisteren al een herdenking. Duizenden mensen kwamen naar St. Anne's Kathedraal, waar een koor een requiem bracht. Daarna was er een fakkeltocht naar het stadhuis, waar een monument staat voor de slachtoffers van de Titanic. In de Waterfront Hall was er een concert dat live op televisie werd uitgezonden, met onder anderen Bryan Ferry en Joss Stone. Vandaag wordt in Belfast een herdenkingstuin geopend waar de namen van de 1512 slachtoffers op vijf bronzen plaquettes staan vermeld.

Nederland

In Nederland werd gisteren een herdenkingsdienst gehouden in Vlissingen. Ook in het Maritiem Museum Rotterdam werd stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Daar is momenteel een tentoonstelling ingericht rond de drie Nederlanders, die omkwamen bij de ramp in de Atlantische Oceaan.

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder