Beleef het Museumweekend

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Barry
Barry
Zo'n 500 Nederlandse musea openen dit weekend hun deuren tijdens het 31ste Nationaal Museumweekend. Gratis, of voor slechts 1 euro mag je naar binnen om te ontdekken welke schatten de musea zoal herbergen. Het thema van dit jaar is namelijk heel toepasselijk: 'Laat je verrijken door het museum.' De gezichten van het Museumweekend zijn dit jaar: Barry met een 16de-eeuws stilleven uit Museum De Fundatie (Zwolle), Marieke met een spaarvarken uit het Geldmuseum (Utrecht) en Ruud met een boek (1905) uit Museum Meermanno (Den Haag).


Puur op reis maakte een selectie uit de deelnemende musea. Voor een totaal overzicht, de adressen, websites en openingstijden van de musea kijk je op de website van Museumweekend

Hunebedcentrum

Schedel
Schedel
Dr. Lida van der Merwe laat je tijdens een lezing in het Hunebedcentrum kennismaken met paleopathologie, een studie van ziekten en gezondheid in de oudheid. De studie ontstond omdat men wilde begrijpen waar ziekten vandaan komen en wat de invloed van verschillende leefomstandigheden op de verspreiding van ziektes is. Zo kan ook het leven van populaties en individuen aan de hand van archeologisch botmateriaal, mummies en fossielen gereconstrueerd worden. De lezing is onderdeel van de markt '5000 jaar Gezondheid&Genezing',  die het Hunebedcentrum op zondag 1 juli organiseert. De lezing (kosten € 3--) wordt om 14.00 uur gegeven in het Kenniscentrum van het Hunebedcentrum,  Bronnegerstraat 12 in Borger. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Museum voor Communicatie

Postzegels
Postzegels
Tijdens exclusieve depotrondleidingen voor jong en oud krijg je een kijkje  in ons rijke post- en communicatieverleden. Naast de oudste  postsorteermachine ter wereld wordt ook de telefooncentrale gedemonstreerd. De centrale viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Tijdens het Museumweekend komt de Verdrietige Postbode op bezoek en is er zaterdag de Bart Kidz-ledendag van Stichting Bartiméus. Deze stichting zet zich al 95 jaar in voor mensen met een visuele beperking en presenteert zich in het Museumcafé. Museum voor Communicatie, Zeestraat 80-82 in Den Haag


Mar en Klif

Marenklif
Marenklif
In de gemeente Gaasterlân-Sleat staan de deuren van museum Stedhûs Sleat  en bezoekerscentrum Mar en Klif het gehele weekend wagenwijd open. In Mar en Klif beleef je de ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Landschap in Zuidwest Fryslân met haar bijzondere natuur- en landschappelijke waarden en ontwikkelingen. In museum Stedhûs Sleat  is een expositie over de jaren '60 van de vorige eeuw waarin je kunt beleven en ontdekken hoe het de inwoners van het kleinste stadje van Fryslân in die roerige jaren is vergaan.  Bezoekerscentrum Mar en Klif,  Brink 4 in Oudemirdum, Museum Stedhûs Sleat,  Heerenwal 48 in Sloten.

Museum Joure

Joure
Joure
Je waant je in het museum Joure in 1900: ambachtslieden zijn druk aan het werk, de wasvrouw ploetert, over de kades en in de tuin lopen de dienstbodes. Op 't stel staat soep. Natuurlijk is er muziek! Extra attractie dit jaar is een natuurwandeltocht met Tsjepke van der Honing waarin extra aandacht voor de stinzenplanten in de museumtuin en in Park Heremastate. Verder in het gebouwencomplex:  een collectie Friese klokken, met beide dagen om 14.00 uur een rondleiding door de heer T.S. Otte, verzamelaar van de klokken; oud-werknemers van Douwe Egberts vertellen met passie over koffie en thee en nog veel meer... Museum Joure, Geelgietersstraat 1-11 in Joure.

Het Militaire Luchtvaart Museum en het Delftse Legermuseum

Defensie
Defensie
Neem een kijkje achter de schermen van het Militaire Luchtvaartmuseum die voor de gelegenheid haar tijdelijke depots op de voormalige Vliegbasis Soesterberg openstelt. Ook andere Defensiemusea bieden dit weekend diverse activiteiten. Op het terrein van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) kun je de verschillende werkplaatsen bezichtigen en uitleg krijgen over het bewerken van hout en metaal, nodig voor het onderhoud van de collectie. Leuk: jezelf per MLM-bus laten rondleiden langs het militaire erfgoed van de voormalige vliegbasis en het Project Vliegbasis Soesterberg. In Delft is op het terrein van het Legermuseum een compleet legerkamp met voertuigen uit de periode 1950-1990 ingericht, inclusief een zeldzame Daf YT-514 trekker.
 

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder