Wie, wat, waar: uit met Pasen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
  • Paaseitje
    Paaseitje
    Zo’n 850.000 toeristen uit het buitenland brengen de paasdagen in Nederland door. Ongeveer 450.000 Nederlanders gaan komend weekeinde eveneens op pad voor een korte paasvakantie, van wie 250.000 in eigen land. Die verwachting heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) becijferd. Vergeleken met 2011 komen er wel minder (inter)nationale vakantiegangers. Pasen viel vorig jaar laat en bovendien was het erg mooi weer.


Tweederde van de buitenlandse bezoekers komt uit Duitsland, een kwart komt uit België en ongeveer 10% komt uit omringende landen als Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers zijn de Bollenstreek, de kust en de grote steden. Bovendien is de Floriade in Venlo, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar plaatsheeft, dit jaar ook een belangrijke trekker, zeker voor Duitse en Belgische bezoekers.
De ANWB denkt dat het vooral Tweede Paasdag heel druk wordt op de Nederlandse wegen. Die maandag keren niet alleen veel binnen- en buitenlandse toeristen naar huis terug, ook zijn er dan veel dagjesmensen op de weg in de richting van meubelboulevards, autodealers, tuincentra en dagevenementen.

Vier dagen vol vertier

Van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag staat Nederland bol van de activiteiten. Puur op reis heeft een selectie gemaakt: van groot tot klein, voor groot én klein.

Paasvuur, boake
Paasvuur, boake
Ben je graag getuige van een wereldrecord? Dan moet je Eerste Paasdag eigenlijk naar Espelo, een buurtschap van de gemeente Rijssen-Holten in Overijssel. De inwoners hebben er de afgelopen dagen alles aan gedaan om het grootste paasvuur ter wereld te bouwen. Zondagavond om 20.30 uur gaat de fik in de zogeheten boake. De Espeloërs hebben sowieso wel wat met records, want ze hebben nog altijd de grootste sneeuwpop van de Benelux en het het wereldrecord hooivorkgooien in handen.


Wibi Soerjadi
Wibi Soerjadi
Zuid-Holland heeft met de Keukenhof in Lisse en Madurodam in Den Haag twee trekkers. Wibi Soerjadi geeft tussen de tulpen van de Keukenhof Paasconcerten. De pianist speelt van 5 tot en met 15 april ’s avonds vanaf 20 uur liefst tien keer in het Willem-Alexander Paviljoen. Wie meer van dieren houdt, komt van vrijdag 6 tot en met maandag 9 april aan zijn trekken tijdens roofvogeldemonstratievluchten. Dagelijks om 12 en 14.30 uur op de Lenteweide. Tweede Paasdag gaat de Keukenhof extra vroeg open: om 7 uur. Die dag staat verder in het teken van de traditionele Hoedendag. Jackie Habets van What’s Up (Schiedam/Antwerpen) verzorgt de show inmiddels voor de 8ste keer in het park.
Madurodam is vanaf zaterdag 7 april weer open voor het publiek. Het Haagse miniaturenpark uit 1952 was sinds november 2011 dicht voor een grondige verbouwing, die 8 miljoen euro heeft gekost. Madurodam is een doe-park geworden. Je kunt er bijvoorbeeld nu containers op een vrachtschip laden in de haven van Rotterdam, een vliegtuig laten opstijgen vanaf Schiphol en de Oosterscheldekering bedienen.

Zeilboten
Zeilboten
Watersport staat in Noord-Holland centraal in Monnickendam. Op zondag 8 april verzorgt de plaatselijke Zeilvloot de jaarlijkse Vlootdag. Samen met de stichting Promotie Waterland is ook een nautische markt georganiseerd. Je kunt er onder meer originele tjalken, aken en klippers bekijken en bezoeken. Natuurlijk kun je gratis meevaren op een authentiek zeilschip. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kun je zondag 8 en maandag 9 april met de hele familie chocolade-eieren zoeken. Verder is er ruimte om paasmandjes te vlechten en om gipsen eieren te pimpen. Het museum is open van 10 tot 17 uur.

Berberaap
Berberaap
Dierenrijk in Nuenen (Noord-Brabant) verrast de dieren met lekkernijen. Op Eerste en Tweede Paasdag krijgen de kraagberen om 11 uur een smakelijke traktatie, bestaande uit paaseieren, paasbrood en paastakken. Om 12 uur volgen de tijgers met speciale vleespaaseieren en om 13 uur beginnen de berberapen aan hun de zoektocht naar paaseieren op het apeneiland. Dierenrijk is tijdens het paasweekend open van 10 tot 17 uur.
Op Tweede Paasdag is het in dezelfde provincie Lentefeest op Kasteel Heeswijk. Het evenement in Heeswijk-Dinther valt samen met de ‘Dag van het Landschap. Naast kinderspelen en muziek kun je onder leiding van een IVN-gids meedoen aan wandelingen door de kasteelbossen. Start om 12, 13.30 en 15 uur. De deelname is gratis.

  • Friesland begint het toeristisch seizoen onder meer met Zeilen 2012, een evenement van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek; een groot 90’s XXL feest in Leeuwarden, het Paasspektakel Park Groot Vijversburg in Tytsjerk en de Paasmarkt in Appelscha.
  • Limburg heeft twee ijzers in het vuur. De Floriade in Venlo en de grootste paasmarkt van Nederland, in de gemeente Panningen. Hier vind je meer dan 400 kramen. De Floriade is op beide paasdagen open van 10 tot 19 uur.
  • Nijmegen kent traditiegetrouw een grote paasmarkt, een van de grootste van de provincie Gelderland.

Weet je nog andere paasactiviteiten? Voeg ze toe!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder