Wie, wat, waar: uit met Pasen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
  • Paaseitje
    Paaseitje
    Zo’n 850.000 toeristen uit het buitenland brengen de paasdagen in Nederland door. Ongeveer 450.000 Nederlanders gaan komend weekeinde eveneens op pad voor een korte paasvakantie, van wie 250.000 in eigen land. Die verwachting heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) becijferd. Vergeleken met 2011 komen er wel minder (inter)nationale vakantiegangers. Pasen viel vorig jaar laat en bovendien was het erg mooi weer.


Tweederde van de buitenlandse bezoekers komt uit Duitsland, een kwart komt uit België en ongeveer 10% komt uit omringende landen als Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers zijn de Bollenstreek, de kust en de grote steden. Bovendien is de Floriade in Venlo, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar plaatsheeft, dit jaar ook een belangrijke trekker, zeker voor Duitse en Belgische bezoekers.
De ANWB denkt dat het vooral Tweede Paasdag heel druk wordt op de Nederlandse wegen. Die maandag keren niet alleen veel binnen- en buitenlandse toeristen naar huis terug, ook zijn er dan veel dagjesmensen op de weg in de richting van meubelboulevards, autodealers, tuincentra en dagevenementen.

Vier dagen vol vertier

Van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag staat Nederland bol van de activiteiten. Puur op reis heeft een selectie gemaakt: van groot tot klein, voor groot én klein.

Paasvuur, boake
Paasvuur, boake
Ben je graag getuige van een wereldrecord? Dan moet je Eerste Paasdag eigenlijk naar Espelo, een buurtschap van de gemeente Rijssen-Holten in Overijssel. De inwoners hebben er de afgelopen dagen alles aan gedaan om het grootste paasvuur ter wereld te bouwen. Zondagavond om 20.30 uur gaat de fik in de zogeheten boake. De Espeloërs hebben sowieso wel wat met records, want ze hebben nog altijd de grootste sneeuwpop van de Benelux en het het wereldrecord hooivorkgooien in handen.


Wibi Soerjadi
Wibi Soerjadi
Zuid-Holland heeft met de Keukenhof in Lisse en Madurodam in Den Haag twee trekkers. Wibi Soerjadi geeft tussen de tulpen van de Keukenhof Paasconcerten. De pianist speelt van 5 tot en met 15 april ’s avonds vanaf 20 uur liefst tien keer in het Willem-Alexander Paviljoen. Wie meer van dieren houdt, komt van vrijdag 6 tot en met maandag 9 april aan zijn trekken tijdens roofvogeldemonstratievluchten. Dagelijks om 12 en 14.30 uur op de Lenteweide. Tweede Paasdag gaat de Keukenhof extra vroeg open: om 7 uur. Die dag staat verder in het teken van de traditionele Hoedendag. Jackie Habets van What’s Up (Schiedam/Antwerpen) verzorgt de show inmiddels voor de 8ste keer in het park.
Madurodam is vanaf zaterdag 7 april weer open voor het publiek. Het Haagse miniaturenpark uit 1952 was sinds november 2011 dicht voor een grondige verbouwing, die 8 miljoen euro heeft gekost. Madurodam is een doe-park geworden. Je kunt er bijvoorbeeld nu containers op een vrachtschip laden in de haven van Rotterdam, een vliegtuig laten opstijgen vanaf Schiphol en de Oosterscheldekering bedienen.

Zeilboten
Zeilboten
Watersport staat in Noord-Holland centraal in Monnickendam. Op zondag 8 april verzorgt de plaatselijke Zeilvloot de jaarlijkse Vlootdag. Samen met de stichting Promotie Waterland is ook een nautische markt georganiseerd. Je kunt er onder meer originele tjalken, aken en klippers bekijken en bezoeken. Natuurlijk kun je gratis meevaren op een authentiek zeilschip. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kun je zondag 8 en maandag 9 april met de hele familie chocolade-eieren zoeken. Verder is er ruimte om paasmandjes te vlechten en om gipsen eieren te pimpen. Het museum is open van 10 tot 17 uur.

Berberaap
Berberaap
Dierenrijk in Nuenen (Noord-Brabant) verrast de dieren met lekkernijen. Op Eerste en Tweede Paasdag krijgen de kraagberen om 11 uur een smakelijke traktatie, bestaande uit paaseieren, paasbrood en paastakken. Om 12 uur volgen de tijgers met speciale vleespaaseieren en om 13 uur beginnen de berberapen aan hun de zoektocht naar paaseieren op het apeneiland. Dierenrijk is tijdens het paasweekend open van 10 tot 17 uur.
Op Tweede Paasdag is het in dezelfde provincie Lentefeest op Kasteel Heeswijk. Het evenement in Heeswijk-Dinther valt samen met de ‘Dag van het Landschap. Naast kinderspelen en muziek kun je onder leiding van een IVN-gids meedoen aan wandelingen door de kasteelbossen. Start om 12, 13.30 en 15 uur. De deelname is gratis.

  • Friesland begint het toeristisch seizoen onder meer met Zeilen 2012, een evenement van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek; een groot 90’s XXL feest in Leeuwarden, het Paasspektakel Park Groot Vijversburg in Tytsjerk en de Paasmarkt in Appelscha.
  • Limburg heeft twee ijzers in het vuur. De Floriade in Venlo en de grootste paasmarkt van Nederland, in de gemeente Panningen. Hier vind je meer dan 400 kramen. De Floriade is op beide paasdagen open van 10 tot 19 uur.
  • Nijmegen kent traditiegetrouw een grote paasmarkt, een van de grootste van de provincie Gelderland.

Weet je nog andere paasactiviteiten? Voeg ze toe!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder