Wie, wat, waar: uit met Pasen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
  • Paaseitje
    Paaseitje
    Zo’n 850.000 toeristen uit het buitenland brengen de paasdagen in Nederland door. Ongeveer 450.000 Nederlanders gaan komend weekeinde eveneens op pad voor een korte paasvakantie, van wie 250.000 in eigen land. Die verwachting heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) becijferd. Vergeleken met 2011 komen er wel minder (inter)nationale vakantiegangers. Pasen viel vorig jaar laat en bovendien was het erg mooi weer.


Tweederde van de buitenlandse bezoekers komt uit Duitsland, een kwart komt uit België en ongeveer 10% komt uit omringende landen als Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers zijn de Bollenstreek, de kust en de grote steden. Bovendien is de Floriade in Venlo, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar plaatsheeft, dit jaar ook een belangrijke trekker, zeker voor Duitse en Belgische bezoekers.
De ANWB denkt dat het vooral Tweede Paasdag heel druk wordt op de Nederlandse wegen. Die maandag keren niet alleen veel binnen- en buitenlandse toeristen naar huis terug, ook zijn er dan veel dagjesmensen op de weg in de richting van meubelboulevards, autodealers, tuincentra en dagevenementen.

Vier dagen vol vertier

Van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag staat Nederland bol van de activiteiten. Puur op reis heeft een selectie gemaakt: van groot tot klein, voor groot én klein.

Paasvuur, boake
Paasvuur, boake
Ben je graag getuige van een wereldrecord? Dan moet je Eerste Paasdag eigenlijk naar Espelo, een buurtschap van de gemeente Rijssen-Holten in Overijssel. De inwoners hebben er de afgelopen dagen alles aan gedaan om het grootste paasvuur ter wereld te bouwen. Zondagavond om 20.30 uur gaat de fik in de zogeheten boake. De Espeloërs hebben sowieso wel wat met records, want ze hebben nog altijd de grootste sneeuwpop van de Benelux en het het wereldrecord hooivorkgooien in handen.


Wibi Soerjadi
Wibi Soerjadi
Zuid-Holland heeft met de Keukenhof in Lisse en Madurodam in Den Haag twee trekkers. Wibi Soerjadi geeft tussen de tulpen van de Keukenhof Paasconcerten. De pianist speelt van 5 tot en met 15 april ’s avonds vanaf 20 uur liefst tien keer in het Willem-Alexander Paviljoen. Wie meer van dieren houdt, komt van vrijdag 6 tot en met maandag 9 april aan zijn trekken tijdens roofvogeldemonstratievluchten. Dagelijks om 12 en 14.30 uur op de Lenteweide. Tweede Paasdag gaat de Keukenhof extra vroeg open: om 7 uur. Die dag staat verder in het teken van de traditionele Hoedendag. Jackie Habets van What’s Up (Schiedam/Antwerpen) verzorgt de show inmiddels voor de 8ste keer in het park.
Madurodam is vanaf zaterdag 7 april weer open voor het publiek. Het Haagse miniaturenpark uit 1952 was sinds november 2011 dicht voor een grondige verbouwing, die 8 miljoen euro heeft gekost. Madurodam is een doe-park geworden. Je kunt er bijvoorbeeld nu containers op een vrachtschip laden in de haven van Rotterdam, een vliegtuig laten opstijgen vanaf Schiphol en de Oosterscheldekering bedienen.

Zeilboten
Zeilboten
Watersport staat in Noord-Holland centraal in Monnickendam. Op zondag 8 april verzorgt de plaatselijke Zeilvloot de jaarlijkse Vlootdag. Samen met de stichting Promotie Waterland is ook een nautische markt georganiseerd. Je kunt er onder meer originele tjalken, aken en klippers bekijken en bezoeken. Natuurlijk kun je gratis meevaren op een authentiek zeilschip. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kun je zondag 8 en maandag 9 april met de hele familie chocolade-eieren zoeken. Verder is er ruimte om paasmandjes te vlechten en om gipsen eieren te pimpen. Het museum is open van 10 tot 17 uur.

Berberaap
Berberaap
Dierenrijk in Nuenen (Noord-Brabant) verrast de dieren met lekkernijen. Op Eerste en Tweede Paasdag krijgen de kraagberen om 11 uur een smakelijke traktatie, bestaande uit paaseieren, paasbrood en paastakken. Om 12 uur volgen de tijgers met speciale vleespaaseieren en om 13 uur beginnen de berberapen aan hun de zoektocht naar paaseieren op het apeneiland. Dierenrijk is tijdens het paasweekend open van 10 tot 17 uur.
Op Tweede Paasdag is het in dezelfde provincie Lentefeest op Kasteel Heeswijk. Het evenement in Heeswijk-Dinther valt samen met de ‘Dag van het Landschap. Naast kinderspelen en muziek kun je onder leiding van een IVN-gids meedoen aan wandelingen door de kasteelbossen. Start om 12, 13.30 en 15 uur. De deelname is gratis.

  • Friesland begint het toeristisch seizoen onder meer met Zeilen 2012, een evenement van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek; een groot 90’s XXL feest in Leeuwarden, het Paasspektakel Park Groot Vijversburg in Tytsjerk en de Paasmarkt in Appelscha.
  • Limburg heeft twee ijzers in het vuur. De Floriade in Venlo en de grootste paasmarkt van Nederland, in de gemeente Panningen. Hier vind je meer dan 400 kramen. De Floriade is op beide paasdagen open van 10 tot 19 uur.
  • Nijmegen kent traditiegetrouw een grote paasmarkt, een van de grootste van de provincie Gelderland.

Weet je nog andere paasactiviteiten? Voeg ze toe!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder