Wie, wat, waar: uit met Pasen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
  • Paaseitje
    Paaseitje
    Zo’n 850.000 toeristen uit het buitenland brengen de paasdagen in Nederland door. Ongeveer 450.000 Nederlanders gaan komend weekeinde eveneens op pad voor een korte paasvakantie, van wie 250.000 in eigen land. Die verwachting heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) becijferd. Vergeleken met 2011 komen er wel minder (inter)nationale vakantiegangers. Pasen viel vorig jaar laat en bovendien was het erg mooi weer.


Tweederde van de buitenlandse bezoekers komt uit Duitsland, een kwart komt uit België en ongeveer 10% komt uit omringende landen als Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers zijn de Bollenstreek, de kust en de grote steden. Bovendien is de Floriade in Venlo, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar plaatsheeft, dit jaar ook een belangrijke trekker, zeker voor Duitse en Belgische bezoekers.
De ANWB denkt dat het vooral Tweede Paasdag heel druk wordt op de Nederlandse wegen. Die maandag keren niet alleen veel binnen- en buitenlandse toeristen naar huis terug, ook zijn er dan veel dagjesmensen op de weg in de richting van meubelboulevards, autodealers, tuincentra en dagevenementen.

Vier dagen vol vertier

Van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag staat Nederland bol van de activiteiten. Puur op reis heeft een selectie gemaakt: van groot tot klein, voor groot én klein.

Paasvuur, boake
Paasvuur, boake
Ben je graag getuige van een wereldrecord? Dan moet je Eerste Paasdag eigenlijk naar Espelo, een buurtschap van de gemeente Rijssen-Holten in Overijssel. De inwoners hebben er de afgelopen dagen alles aan gedaan om het grootste paasvuur ter wereld te bouwen. Zondagavond om 20.30 uur gaat de fik in de zogeheten boake. De Espeloërs hebben sowieso wel wat met records, want ze hebben nog altijd de grootste sneeuwpop van de Benelux en het het wereldrecord hooivorkgooien in handen.


Wibi Soerjadi
Wibi Soerjadi
Zuid-Holland heeft met de Keukenhof in Lisse en Madurodam in Den Haag twee trekkers. Wibi Soerjadi geeft tussen de tulpen van de Keukenhof Paasconcerten. De pianist speelt van 5 tot en met 15 april ’s avonds vanaf 20 uur liefst tien keer in het Willem-Alexander Paviljoen. Wie meer van dieren houdt, komt van vrijdag 6 tot en met maandag 9 april aan zijn trekken tijdens roofvogeldemonstratievluchten. Dagelijks om 12 en 14.30 uur op de Lenteweide. Tweede Paasdag gaat de Keukenhof extra vroeg open: om 7 uur. Die dag staat verder in het teken van de traditionele Hoedendag. Jackie Habets van What’s Up (Schiedam/Antwerpen) verzorgt de show inmiddels voor de 8ste keer in het park.
Madurodam is vanaf zaterdag 7 april weer open voor het publiek. Het Haagse miniaturenpark uit 1952 was sinds november 2011 dicht voor een grondige verbouwing, die 8 miljoen euro heeft gekost. Madurodam is een doe-park geworden. Je kunt er bijvoorbeeld nu containers op een vrachtschip laden in de haven van Rotterdam, een vliegtuig laten opstijgen vanaf Schiphol en de Oosterscheldekering bedienen.

Zeilboten
Zeilboten
Watersport staat in Noord-Holland centraal in Monnickendam. Op zondag 8 april verzorgt de plaatselijke Zeilvloot de jaarlijkse Vlootdag. Samen met de stichting Promotie Waterland is ook een nautische markt georganiseerd. Je kunt er onder meer originele tjalken, aken en klippers bekijken en bezoeken. Natuurlijk kun je gratis meevaren op een authentiek zeilschip. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kun je zondag 8 en maandag 9 april met de hele familie chocolade-eieren zoeken. Verder is er ruimte om paasmandjes te vlechten en om gipsen eieren te pimpen. Het museum is open van 10 tot 17 uur.

Berberaap
Berberaap
Dierenrijk in Nuenen (Noord-Brabant) verrast de dieren met lekkernijen. Op Eerste en Tweede Paasdag krijgen de kraagberen om 11 uur een smakelijke traktatie, bestaande uit paaseieren, paasbrood en paastakken. Om 12 uur volgen de tijgers met speciale vleespaaseieren en om 13 uur beginnen de berberapen aan hun de zoektocht naar paaseieren op het apeneiland. Dierenrijk is tijdens het paasweekend open van 10 tot 17 uur.
Op Tweede Paasdag is het in dezelfde provincie Lentefeest op Kasteel Heeswijk. Het evenement in Heeswijk-Dinther valt samen met de ‘Dag van het Landschap. Naast kinderspelen en muziek kun je onder leiding van een IVN-gids meedoen aan wandelingen door de kasteelbossen. Start om 12, 13.30 en 15 uur. De deelname is gratis.

  • Friesland begint het toeristisch seizoen onder meer met Zeilen 2012, een evenement van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek; een groot 90’s XXL feest in Leeuwarden, het Paasspektakel Park Groot Vijversburg in Tytsjerk en de Paasmarkt in Appelscha.
  • Limburg heeft twee ijzers in het vuur. De Floriade in Venlo en de grootste paasmarkt van Nederland, in de gemeente Panningen. Hier vind je meer dan 400 kramen. De Floriade is op beide paasdagen open van 10 tot 19 uur.
  • Nijmegen kent traditiegetrouw een grote paasmarkt, een van de grootste van de provincie Gelderland.

Weet je nog andere paasactiviteiten? Voeg ze toe!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder