Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen
Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.
Vooral op reis in landen met een ander klimaat en andere hygiënestandaarden is het extra belangrijk om bewust om te gaan met voedselhygiëne. Heb je een appartement of huisje gehuurd en koop je groente of fruit op de markt of in een winkel en maak je zelf je eten klaar dan heb je hygiëneregels in eigen hand.
Basisregels voor het wassen van groente en fruit
Of je nu thuis bent of op reis, het goed wassen van groente en fruit verkleint de kans op een voedselinfectie. Kun je alle bacteriën en virussen verwijderen? Nee, door goed te wassen verminder je de kans op besmetting. Besmetting kan bijvoorbeeld ontstaan door vervuild water op het land. Een extra spoelbeurt kan daarom zeker geen kwaad. Dit geldt ook voor voorgewassen producten. Vermijd zoveel mogelijk voorgesneden fruit.
Dit zijn de beste methoden:
- Afspoelen onder stromend water verwijdert vuil en bestrijdingsmiddelen.
- Baking soda-oplossing (een paar theelepels in een kom water) helpt om groente en fruit grondig te reinigen.
- Een azijnoplossing (1 deel azijn, 3 delen water) vermindert bacteriën.
- Gebruik een borstel voor producten met een harde schil, zoals komkommers en meloenen.
- Laat alles drogen op een schone theedoek om besmetting te voorkomen.
Niet alle soorten groente en fruit zijn even kwetsbaar. Waar moet je op letten?
- Bladgroenten (spinazie, sla, boerenkool): deze groenten bevatten veel aarde en bacteriën. Week ze enkele minuten in water en spoel goed af.
- Bessen (aardbeien, frambozen, blauwe bessen): dit fruit is kwetsbaar en absorbeert snel water. Spoel ze voorzichtig onder zacht stromend water en eet ze zo snel mogelijk op.
- Steenvruchten (perziken, nectarines, pruimen): was ze goed omdat de schil vaak resten van bestrijdingsmiddelen bevat. Wrijven met een zachte doek helpt extra.
- Meloenen en harde vruchten: vaak liggen ze op de grond en kunnen in de ruwe schil bacteriën zich ophopen. Snijd je een ongewassen meloen, dan kunnen bacteriën met je mes in het vruchtvlees terechtkomen. Omdat meloenen weinig zuur bevatten, kunnen bacteriën daar extra goed groeien. Dus: altijd eerst even wassen!
- Citrusvruchten en bananen: de schil wordt niet gegeten, maar als je ze snijdt zonder handen te wassen, kunnen bacteriën alsnog op het eetbare deel komen. Was ook je handen na het schillen.
Ga je uit eten let dan op de volgende zaken:
-
Vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is kraanwater is niet altijd veilig en kan bacteriën bevatten die wij niet gewend zijn. Drink alleen flessenwater en controleer of de dop verzegeld is.
In India, Thailand en Indonesië is kraanwater niet drinkbaar en kan straatvoedsel risico’s met zich meebrengen.
In Egypte en Marokko vermijd je het best ongepasteuriseerde zuivel en versgeperste sappen.
In Mexico is “Montezuma’s wraak”, ofwel buikloop/dysenterie berucht. Komt vooral door ijsblokjes en salades - Vermijd uberhaupt ijsblokjes, tenzij je zeker weet dat ze van gezuiverd water zijn gemaakt.
- Eet alleen goed doorbakken vlees en vis en vermijd rauwe schaal- en schelpdieren.
- Kies fruit dat je zelf kunt schillen, zoals bananen en sinaasappels.
- Vermijd rauwkost en salades als je niet zeker weet hoe ze zijn gewassen.
- Let op bij straatvoedsel: als je ziet dat het eten vers bereid en goed verhit wordt, is de kans op besmetting kleiner. Kies restaurants die er schoon uitzien en waar veel locals eten.
- Ga voor vers bereide gerechten en vermijd buffetten waar eten lang buiten de koeling staat.
Wat te doen bij voedselvergiftiging
Krijg je onverhoopt toch te maken met voedselvergiftiging dan merk je dat aan misselijkheid, diarree, braken en buikkrampen. Dit kan vooral bij 50-plussers risicovol zijn door snellere uitdroging.
Zo herstel je sneller:
- Blijf goed drinken: water, thee of bouillon. Heel effectief om uitdroging te voorkomen is ORS (een suiker-zoutoplossing) helpt om de vochtbalans te herstellen. Neem als je op vakantie gaat altijd een voorraadje ORS mee. Bestel hier vakantievoorraad
- Eet licht verteerbaar voedsel zoals crackers, rijst of banaan.
- Rust voldoende uit en voorkom overbelasting van je maag.
Zoek medische hulp als:
- Je langer dan 24 uur niets binnenhoudt.
- Je hoge koorts hebt.
- Er bloed in je ontlasting zit.
- Je tekenen van ernstige uitdroging vertoont, zoals weinig plassen of duizeligheid.
Met simpele voorzorgsmaatregelen voorkom je dat je reisplezier wordt verpest door voedselvergiftiging. Samengevat: was je voedsel goed, wees extra voorzichtig met water en street food, en let op je vochtinname. Zo blijf je gezond en kun je volop genieten van je reis!
Boek je vakantie, reis, huisje, hotel, vliegticket, huurauto en meer onze 'Zoek en Boek' pagina.