Spanje verplicht informatie over toeristen
Vanaf maandag 2 december 2024 geldt in Spanje een nieuwe wet die verplicht dat behoorlijk wat informatie van en over toeristen wordt geregistreerd. Dit heeft veel gevolgen voor hotels, campings en autoverhuurbedrijven, die gedetailleerde informatie over hun klanten moeten vastleggen. De wet is al sinds januari 2023 van kracht, maar werd tot 2 december nog niet gehandhaafd.
Wat houdt de wet precies in?
- Toeristen moeten hun persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum, geslacht, nationaliteit, huisadres, telefoonnummer, e-mailadres en betaalinformatie zoals bankpassen en creditcards opgeven. Ook de datum waarop de betaalkaart verloopt moet worden doorgegeven aan de overheid.
- Als er minderjarigen meereizen, moet ook de relatie tussen de minderjarige en de meerderjarige worden aangegeven.
- Ook de data waarop toeristen verblijven in hotels of voertuigen huren, en de gebruikte betaalmethode, worden geregistreerd.
- Hoteluitbaters moeten aangeven hoeveel kamers er verhuurd worden en of er een internetverbinding is aangevraagd.
Alle informatie wordt via een digitaal platform ingevoerd en opgeslagen in een overheidsysteem. De toeristische bedrijven moeten de gegevens minimaal drie jaar bewaren. Als ze niet aan de registratieplicht voldoen, kunnen ze flinke boetes krijgen. Gasten die weigeren hun gegevens te verstrekken, kunnen worden geweigerd bij het verblijf. In Catalonië moeten de gegevens zelfs doorgegeven worden aan de regionale politie.
Waarom deze maatregelen
De Spaanse overheid stelt dat deze maatregel nodig is om de veiligheid in het land te waarborgen en misdaad te bestrijden door betere opsporing van misdadigers en terroristen. Maar er zijn grote zorgen over de privacy van toeristen. De Spaanse Federatie voor Hoteliers en Toeristenverblijven (Cehat) uitte eerder kritiek, vooral ook over de boetes voor ondernemers en de mogelijke administratieve lasten. Ook in de reisbranche leidde de wet tot veel ophef. Frank Radstake, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), noemde de wet een "ontzettend slecht idee" en vond dat de regeling niet goed doordacht was. Samen met andere organisaties riep hij de Nederlandse minister Caspar Veldkamp op om uitstel te vragen bij zijn Spaanse collega, maar dit verzoek werd niet ingewilligd.
Hoewel er dus grote bezorgdheid is over de privacy en de administratieve last voor bedrijven, wordt door de Spaanse overheid verwacht dat de wet op de lange termijn bijdraagt aan een betere controle en veiligheid in de toeristische sector van Spanje.
Toch naar Spanje? Boek een hotel bij Booking.com en een vliegticket bij Skyscanner
Registratie een goed idee?
Wat vinden jullie van deze registratie van je persoonlijke gegevens? Is het een reden om niet meer naar Spanje te gaan?
Blijf op de hoogte van het nieuws en meld je aan voor onze nieuws- en inspiratiemail.