Reisadviezen voor Europa steeds vaker naar geel

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies
Vliegreizen worden weer mogelijk©puuropreis

Voor acht Europese landen zet Nederland het reisadvies van oranje op geel. De verandering geldt vanaf donderdag 10 juni voor Duitsland, Italië, Oostenrijk, Luxemburg, Polen, Slowakije, Tsjechië en een deel van Noorwegen, zo is bekendgemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Op die manier worden veel vakantiereizen weer mogelijk.

De besmettingscijfers in genoemde landen zijn gunstig genoeg om het reisadvies te versoepelen, aldus het departement. Voor de landen geldt straks niet langer oranje (uitsluitend noodzakelijke reizen) maar geel (let op: veiligheidsrisico’s). Reizigers die uit deze acht landen terugkeren hoeven geen negatieve PCR-test te laten zien. Het dringende advies voor quarantaine vervalt eveneens. Nederlanders die naar de betreffende bestemmingen gaan, moeten nog wel aan voorwaarden voldoen. Zo moeten vakantiegangers uit ons land zijn gevaccineerd met een erkend vaccin, zoals Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen of AstraZeneca, of kunnen aantonen dat ze recent van het coronavirus zijn hersteld.

Vaak nog wel negatief testresultaat overleggen

Voor reizigers uit andere landen vraagt Italië om een PCR-test of antigeentest (sneltest) die minder dan 48 uur oud is, schrijft de Volkskrant. Hetzelfde geldt voor Polen. In Tsjechië wil men ook negatieve testresultaten zien: een PCR-test van maximaal 72 uur oud en een antigeentest van minder dan 24 uur oud. In Duitsland is dat respectievelijk minder dan 72 en minder dan 48 uur. Daarnaast verlangen zowel de Duitsers als de Tsjechen dat reizigers zich aanmelden via een speciale website.

TIME TO SMILE

Oostenrijk hanteert dezelfde regels als Duitsland, inclusief de online aanmelding. In Luxemburg moeten alleen reizigers die met het vliegtuig komen een negatieve test kunnen overleggen. Wie naar Slowakije wil reizen, moet ter plekke twee weken in quarantaine. In Noorwegen duurt die periode tien dagen. 

Weer naar Frankrijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag ook een nieuw reisadvies voor Frankrijk afgekondigd. "Vanaf 9 juni 2021 kunt u naar Frankrijk reizen als u bent ingeënt met een door de EU goedgekeurd coronavaccin. Ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Frankrijk geaccepteerd. U hoeft dan geen negatieve PCR-test meer te laten zien als u minimaal 2 weken voordat u in Frankrijk aankomt volledig gevaccineerd bent", staat te lezen op de website van de overheid aangaande reisadviezen.

De meeste landen in de wereld houden overigens het reisadvies oranje. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige op groen. Code geel geldt nu onder meer voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Finland, Malta, Portugal, de Griekse eilanden, Ierland en IJsland. Voor veel landen is het straks wel noodzakelijk dat reizigers kunnen aantonen te zijn gevaccineerd of het coronavirus te hebben gehad. Dat gebeurt via het zogeheten coronapaspoort, waarover je verderop meer kunt lezen.

Meer over coronapaspoort en reizen

Niet vergeten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Boeken voor je (zomer)vakantie? Kijk eens bij het uitgebreide aanbod op onze site. Je boekt via Puur op reis direct bij de aanbieder, dus er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder