Coronavirus, updates voor reizen en reizigers

3.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Coronavirus, reisadvies voor China ©puuropreis.nl
Coronavirus, reisadvies voor China ©puuropreis.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in de Chinese miljoenenstad Wuhan (provincie Hubei), eind 2019, heeft op alle continenten enorme gevolgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een pandemie. Het virus heeft inmiddels wereldwijd het leven gekost aan meer dan 449.000 mensen; zeker 8.359.000 zijn besmet. Dit artikel wordt geregeld vernieuwd. Laatste update: 18 juni 2020.

De ontwikkelingen in juni 2020

18 juni - Qantas Airways schrapt de komende vier maanden vrijwel alle internationale vluchten. De Australische luchtvaartmaatschappij vliegt tot eind oktober uitsluitend tussen Australië en Nieuw-Zeeland. De beslissing volgt op de bekendmaking van de Australische regering dat het luchtruim wellicht tot 'ergens in 2021' dichtblijft voor internationale vluchten.

9 juni - Toiletten en douches op Nederlandse campings gaan waarschijnlijk vanaf 15 juni weer open, twee weken eerder dan verwacht. De gedachte erachter is dat vanaf maandag buitenlandse toeristen weer welkom zijn in ons land, aldus de NOS. Het besluit is nog niet definitief, want het Outbreak Management Team (OMT) moet er volgens de NOS nog zijn goedkeuring aan geven.

7 juni - Nederlandse touringcarbedrijven gaan zich niet houden aan de coronaregels, zo heeft Johan Pouw van Pouw Vervoer in het tv-programma Hart van Nederland gezegd. In plaats van de toegestane dertien passagiers worden er per bus dertig mensen vervoerd. ,,Het is toch raar dat iedereen zomaar in de trein kan stappen, maar bij ons niet." In bussen worden mondkapjes gedragen. Eventuele boetes nemen de ondernemers voor lief, aldus Pouw. Hij stelt dat 90 procent van de ondernemingen meedoet

4 juni - De economische neergang in binnen- en buitenland in combinatie met reisbeperkingen en de anderhalve meter samenleving zorgt voor een daling van het aantal buitenlandse vakanties, aldus ING. De toeristische sector in Nederland loopt in juli en augustus naar verwachting ruim 4 miljard euro aan bestedingen mis. Hier staat tegenover dat de groep binnenlandse vakantiegangers en thuisblijvers groeit en dat zij deze zomer naar schatting 1,3 miljard euro extra uitgeven in eigen land.


De ontwikkelingen in mei 2020

28 mei - Op 15 juni, twee weken eerder dan gepland, gaat Thessaloniki Airport weer open voor internationaal toerisme. Vanaf die datum wordt vanuit het buitenland ook weer gevlogen op Eleftherios Venizelos Airport in Athene. 

27 mei - Na elf weken gesloten te zijn geweest gaan 4 juni de casino's in Las Vegas weer open. In de staat Nevada gaan verder bioscopen, sportscholen, cafés, winkelcentra en musea weer open. Daarentegen blijven nacht- en stripclubs voorlopig dicht.

26 mei - De Verenigde Staten hebben vandaag al een inreisverbod ingesteld voor reizigers uit Brazilië, twee dagen eerder dan verwacht. Brazilië is een coronabrandhaard in Zuid-Amerika; inmiddels zijn er meer dan 23.400 inwoners overleden aan het coronavirus.

25 mei - In Madrid en Barcelona zijn vanmorgen de parken weer opengegaan. In beide steden zijn eveneens de terrassen weer toegankelijk. Hotels openen ook weer de deuren, maar gemeenschappelijke ruimtes blijven er gesloten. Per regio kunnen de versoepelingen van de coronamaatregelen overigens sterk verschillen.

25 mei - De Verenigde Staten hebben gisteren een inreisverbod voorgesteld voor reizigers uit Brazilië. In dat land zijn inmiddels meer dan 22.000 inwoners overleden aan het coronavirus.

24 mei - Montenegro kent geen actieve besmettingen meer en is corona-vrij. Die verklaring heeft de overheid van het land aan de Adriatische Zee vandaag uitgegeven. De regering wil dan ook de deuren weer openzetten van buitenlandse toeristen.

20 mei - Vanaf 4 juni gaan er weer vliegtuigen van Transavia de lucht in. De luchtvaartmaatschappij kiest voor zes bestemmingen in drie landen: Athene, Heraklion en Thessaloniki in Griekenland, Lissabon en Faro in Portugal en Málaga in Spanje. Passagiers zijn tijdens deze vluchten verplicht een (niet-medisch) mondkapje te dragen. Transavia kijkt per week of er bestemmingen aan de dienstregeling moeten worden toegevoegd.

20 mei - Buitenlandse toeristen zijn vanaf 15 juni weer welkom in Griekenland. Het is een onderdeel van het plan Restart Tourism, dat minister Haris Theocharis van Toerisme vanavond heeft gepresenteerd. Campings en hotels in stedelijke gebieden gaan begin juni open, twee weken later gevolgd door de rest van de hotels. Op die datum mag er, aldus de Griekse overheid, ook weer worden gevlogen op de internationale luchthaven van Athene. Toeristische vluchten worden vanaf 1 juli mogelijk, aldus het plan.

19 mei - Honderden Belgische eigenaren van een tweede huis in eigen land willen een rechtszaak aanspannen tegen de overheid. Ze zijn ontstemd over het feit dat ze nog altijd niet naar hun vakantieonderkomen aan de kust of in de Ardennen kunnen, terwijl de coronamaatregelen in België stelselmatig worden versoepeld. Naar alle waarschijnlijkheid moeten deze zogeheten tweedeverblijvers tot 8 juni wachten, maar daar wil een grote groep niet op wachten.

18 mei - Na een gedwongen sluiting van twee maanden is sinds vanmorgen in Athene de Akropolis weer open. De heropening van antieke bezienswaardigheden in de buitenlucht is onderdeel van het versoepelen van de coronamaatregelen in Griekenland.

16 mei - Vanaf 3 juni kan weer gereisd worden van en naar Italië. De regering heeft vandaag bovendien bepaald dat Italianen vanaf dezelfde dag weer zonder beperkingen door het eigen land mogen reizen. Italië kent sinds 10 maart een lockdown, maar die wordt langzaamaan versoepeld.

16 mei - Op 15 juni wil Oostenrijk alle grenzen heropenen met Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Het land maakte eerder al afspraken met Duitsland en Zwitserland om op die dag beperkingen aan de grenzen op te heffen.

16 mei - Griekenland heeft meer dan vijfhonderd stranden vrijgegeven. Strandbezoekers worden in het land in Zuid-Europa wel geconfronteerd met nieuwe regels, onder meer over het neerzetten van parasols.

15 mei - Estland, Letland en Litouwen zitten sinds vandaag in de 'Baltische reisbubbel', nu de drie landen hun grenzen hebben geopend voor reisverkeer binnen de regio. Binnen de Europese Unie zijn de Baltische staten de eerste landen die een dergelijke bubbel hebben opgezet. Hierdoor is reizen binnen de drie landen weer mogelijk. Reizigers die van buiten komen, moeten eerst nog twee weken in quarantaine.

10 mei - Italianen krijgen van de overheid een vakantiebonus van 500 euro. De bijdrage om het toerisme een beetje te ondersteunen, is vooral bedoeld voor gezinnen met kinderen, die niet veel hebben te besteden. De grens voor de steun ligt op een jaarinkomen van 35.000 euro. Volgens schattingen lijdt de toerisensector in het land een schade van 120 miljard euro. Bijna alle hotels (95 procent) zijn sinds februari dicht.

9 mei - Vanaf vandaag mag overdag voorlopig niet meer langs de grachten van Giethoorn worden gefietst. Er geldt een verbod van 11 tot 17 uur. De maatregel is er gekomen omdat het de afgelopen tijd druk was op de vaak smalle fietspaden, vooral in de weekenden. Hierdoor was het veelal onmogelijk voor de recreanten anderhalve meter afstand tot anderen te houden.   

9 mei - Op Schiphol is vannacht een derde repatriëringsvlucht vanuit Marokko aangekomen. In het toestel zaten 300 Nederlanders, die al wekenlang vastzaten in het Noord-Afrikaanse land. Nog zeker 2000 landgenoten wachten nog op een vlucht naar ons land.

7 mei - Op Schiphol is vannacht een tweede repatriëringsvlucht uit Marokko geland. Aan boord waren meer dan 300 Nederlanders, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Morgen staat een derde vlucht op de agenda. In het Noord-Afrikaanse land wachten nog zo'n 2400 Nederlanders op terugkeer naar Nederland. In Marokko geldt al anderhalve maand een lockdown.

4 mei - Vanaf maandag 11 mei worden op KLM-vluchten mondkapjes verplicht tijdens het boarden en aan boord van de vliegtuigen. De maatregel om 'passagiers zelf hun gezichtsbescherming te laten verzorgen' geldt voorlopig tot 31 augustus 2020. De luchtvaartmaatschappij maakte ook bekend dat het netwerk binnen Europa langzaamaan weer wordt opgestart. KLM vliegt vanaf vandaag weer dagelijks op Barcelona, Boedapest, Helsinki, Madrid, Milaan, Praag, Rome en Warschau. Het betreft voorlopig één dagelijkse vlucht.

4 mei - De Wereldtentoonstelling in Dubai is een jaar uitgesteld. Het organiserende Bureau International des expositions in Parijs heeft bekendgemaakt dat het evenement pas in 2021 wordt gehouden.

4 mei - Veel Europese landen zoals Italië, Griekenland, België, Duitsland, Polen en Portugal worden de coronamaatregelen minder streng. In Italië gaat de bouwsector weer aan de slag en gaan fabrieken weer open. Bij onze oosterburen gaan de eerste scholieren weer naar school. In België mogen niet-essentiële winkels weer open, mits het personeel anderhalve meter afstand houdt. In Polen gaan hotels en winkelcentra weer open. In Griekenland mogen kleine winkels weer van het slot. Ook mag in het land weer in zee worden gezwommen.


De ontwikkelingen in april 2020

29 april - Bij veel stranden in Australië kan weer worden gesurfd en gezwommen. De gebieden werden zes weken geleden gesloten omdat bezoekers zich nauwelijks hielden aan de maatregelen rond het coronavirus. Op het populaire Bondi Beach gingen vele tientallen mensen het water op, toen de hekken werden weggehaald. Op de stranden is zonnebaden nog steeds verboden.

28 april - Premier Philippe heeft meegedeeld dat de lockdown in Frankrijk vanaf 11 mei geleidelijk wordt afgebouwd. De noodtoestand in het land blijft tot zeker 23 juli van kracht, waardoor het kabinet burgers zo nodig bijvoorbeeld bewegingsvrijheden kan ontzeggen.

27 april - In de nacht van zondag op maandag is de eerste repatriëringsvlucht uit Marokko op Schiphol geland. Onder de ongeveer 300 Nederlanders was zangeres Anouk, die sinds begin maart vastzat in het Noord-Afrikaanse land. Vanwege het coronavirus gold sindsdien in het land een strenge lockdown. De 300 passagiers mochten naar Nederland reizen op basis van urgentie, zoals medische zorg. In Marokko zitten nog enkele duizenden Nederlanders vast.

22 april - Zeker 33 bemanningsleden van de Costa Atlantica blijken besmet met het coronavirus. Het Italiaanse cruiseschip ligt voor onderhoud in de Japanse havenstad Nagasaki. Aan boord zijn 623 bemanningsleden, passagiers zijn er niet. De zieke patiënten gaan naar ziekenhuizen, de besmette personen worden aan boord gecontroleerd. De rest van de bemanning is inmiddels ook getest. De uitbraak is volgens de autoriteiten in Japan het gevolg van direct contact met één bemanningslid, bij wie recentelijk het virus werd geconstateerd.

21 april - Het Oktoberfest 2020 gaat niet door. De organisatoren in München hebben dit vanmorgen bekendgemaakt. Het bier-evenement zou van 19 september tot 4 oktober worden gehouden in het zuiden van Duitsland. Er werden zes miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht.

21 april - Aangezien op Curaçao sinds 8 april geen nieuwe besmettingen zijn gemeld, heeft de regering besloten de coronamaatregelen te versoepelen. Tussen 6 en 9 uur 's morgens mag weer in zee worden gezwommen, daarna mag niemand meer op de stranden zijn. Winkels als bouwmarkten en computerzaken mogen ook weer open.

20 april - Volgens burgemeester Bill de Blasio van New York kan het nog 'weken of zelfs maanden' duren voordat de metropool weer opengaat. Een belangrijke oorzaak is het enorme tekort aan coronatests. New York is het epicentrum van de coronacrisis in de Verenigde Staten.

19 april - In Spanje is de lockdown verlengd tot 9 mei. De strenge maatregelen gelden in het Zuid-Europese land sinds 15 maart.

18 april - Marokko houdt tot zeker 20 mei vast aan de lockdown. Die geldt er sinds 20 maart. Door de coronacrisis zijn er ook Nederlanders gestrand.

17 april - In Zwitserland mogen vanaf maandag 27 april kappers, massagesalons en schoonheidssalons weer open. Op 11 mei volgen de scholen en openen ook de meeste winkels en markten weer de deuren. Maandag 8 juni worden ook bibliotheken, hogescholen en universiteiten, dierentuinen en musea weer toegankelijk, mits het coronavirus geen opleving kent. In Zwitserland zijn momenteel uitsluitend apotheken, supermarkten en andere essentiële winkels open.

15 april - Enkele Europese landen versoepelen de maatregelen rond het coronavirus. Kinderen in Denemarken gaan vanaf vandaag weer naar school, Noorwegen volgt volgende week. Ook de zwaarst getroffen landen in het zuiden van Europa bieden inwoners en ondernemers weer meer ruimte. In Spanje mogen fabrieksarbeiders weer aan het werk, in Italië zijn onder meer boekhandels en winkels voor kinderkleding weer open.

15 april - Belangrijk nieuws voor wielerfans. De start van de Tour de France wordt zeker twee maanden naar achteren geschoven. De Ronde van Frankrijk start dit jaar op 29 augustus en duurt tot en met 20 september, mits de coronamaatregelen in Frankrijk dat uiteraard toestaan. Organisator ASO heeft dit besloten. Het begin van de Tour 2020 stond gepland voor 27 juni, maar dat bleek al eerder niet haalbaar. President Macron zei maandag dat de Franse lockdown tot zeker 11 mei duurt en dat tot medio juli geen grote evenementen mogen worden gehouden.

14 april - Oostenrijk heeft vanaf vandaag de corona-maatregelen versoepeld. Veel winkels, zoals kleine zaken, bouwmarkten en tuincentra, mogen na een gedwongen sluiting van weken weer open. Personeel en klanten moeten wel hun mond bedekken en afstand tot elkaar houden. Wanneer wordt geconstateerd dat het in een winkel te druk is, kan dat leiden tot een boete van 3600 euro. Als alles volgens plan verloopt gaan andere winkels vanaf 2 mei weer open, later in dezelfde maand gevolgd door de horeczaken.

12 april - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vindt dat mensen maar beter geen zoimervakantie kunnen boeken. ,,Niemand kan op dit moment betrouwbare voorspellingen doen voor juli en augustus", zegt Von der Leyen in de Duitse krant Bild am Sonntag. Ze spreekt in het artikel de verwachting uit dat aan het eind van dit jaar een coronavaccin beschikbaar is. Tot die tijd blijven volgens haar zowel ouderen in verzorgingshuizen als mensen uit andere risicigroepen in isolatie.

10 april - De havens van Edam en Volendam zijn tijdens de paasdagen dicht voor pleziervaart. De gemeente heeft voor beide havensgaten een botter neergelegd om vaartuigen tegen te houden. Na het weekeinde wordt bekeken of de havens langer gesloten moeten blijven voor de recreatievaart.

10 april - De Nederlandse marechaussee controleert aan de grens met Duitsland om te voorkomen dat Duitse toeristen alsnog de paasdagen in ons land komen doorbrengen.

9 april - Nederlandse musea hebben grote financiële zorgen door de tijdelijke sluiting vanwege het coronavirus. Zo'n 20 procent van de instellingen verwacht vanaf mei problemen bij het doorbetalen van salarissen. De derving van publieksinkomsten van de aangesloten musea bedraagt gemiddeld zo’n 10 miljoen euro per week, zo blijkt uit onderzoek van de Museumvereniging onder haar 435 leden. De brancheorganisatie roept de minister van OCW en de provincies en gemeenten op musea te ondersteunen, 'zodat iedereen door heel het land toegang houdt tot een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is'.

9 april - KLM heeft een dramatische maand achter de rug. In vergelijking met maart vorig jaar liepen de passagiersaantallen met 54 procent terug. De luchtvaartmaatschappij is de zomerdienst in april begonnen met nog circa 10 procent van de vluchten ten opzichte van vorig jaar. Voor Transavia is de gehele vluchtuitvoering gestaakt.

9 april - Australische autoriteiten onderzoeken de gang van zaken rond het cruiseschip Ruby Princess, dat inmiddels door het leven gaat als 'coronacruise'. De politie heeft inmiddels met de kapitein gesproken en elektronische logboeken - vergelijkbaar met zwarte dozen in vliegtuigen - zijn als bewijsstukken meegenomen, zo is bekendgemaakt door de politie in de staat New South Wales. Het schip heeft weken in Australische wateren rondgedreven, maar mocht maandag aanleggen in een haven ten zuiden van Sydney vanwege de medische situatie aan boord. Zeker 200 van de ongeveer duizend bemanningsleden vertonen ziekteverschijnselen. Zij worden of aan boord verzorgd of gaan naar een ziekenhuis op het vasteland. De Ruby Princess kwam enkele weken geleden in het nieuws toen zo'n 2700 passagiers zonder gezondheidscontroles van boord mochten, terwijl Australië had besloten cruiseschepen te weren. Uiteindelijk bleken 400 opvarenden te zijn besmet, van wie er 15 zijn overleden.

7 april - Premier Rutte heeft opnieuw een dringend beroep gedaan op Nederlanders om komend weekeinde Pasen thuis te vieren. ,,Houd vol en blijf zoveel mogelijk thuis. Ook dit Paasweekeind. Ik doe een beroep op iedereen om Pasen thuis te vieren.” Dat deed de minister-president eveneens in de richting van Duitsers en Belgen, van wie hij verwacht dat zij in het paasweekeinde afzien van een trip naar Nederland.

6 april - Cruiseschip Ruby Princess mag na een wekenlange zwerftocht door Australische wateren aanleggen in Port Kembla, ten zuiden van Sydney. Omroep ABC meldt dat het schip in verband wordt gebracht met 600 besmettingen en 11 doden. Vanwege de medische situatie aan boord hebben de autoriteiten alsnog besloten dat het schip mag aanleggen. Ongeveer tweehonderd bemanningsleden hebben symptomen van het coronavirus.

5 april - Vanuit Nederland is vanmorgen een vliegtuig met medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen vertrokken naar Sint-Maarten om coronapatiënten te behandelen. Op het eiland geldt sinds vandaag een lockdown, die zeker twee weken zal duren.

4 april - In Thailand mogen drie dagen lang geen vliegtuigen landen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel is sinds de nacht van vrijdag op zaterdag van kracht. Er geldt een uitzondering voor vrachtvliegtuigen en regeringstoestellen.

3 april - De cruiseschepen Zaandam en Rotterdam liggen in de haven van Fort Lauderdale (Florida). Op de Zaandam zijn opvarenden besmet met het coronavirus; zeker vier opvarenden zijn eraan overleden. Onbekend is nog wanneer de Nederlandse passagiers op deze schepen van de Holland America Line naar huis terugkeren.

2 april - Nederlanders die met het vliegtuig uit de Verenigde Staten komen, wordt gevraagd veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Die oproep heeft premier Rutte gedaan. Vooral New York wordt gezien als brandhaard. Het kabinet vraagt hetzelfde aan mensen, die naar ons land terugkeren met een repatriëringsvlucht uit landen als Italië, Spanje en Oostenrijk.

1 april - President Trump overweegt alle binnenlandse vluchten in de VS te schrappen naar plekken die worden gezien als infectiehaarden. Hij zei dat woensdag in Washington (plaatselijke tijd) tijdens een persconferentie.

1 april - Cruiseschip Zaandam van de Holland America Line, waarop het coronavirus is uitgebroken, wordt onderwerp van gesprek tussen de Amerikaanse president Trump en gouverneur DiSantis van Florida. De laatste wil vooralsnog niet dat het schip afmeert bij Fort Lauderdale, omdat de gezondheidszorg in zijn staat inmiddels de handen vol heeft aan de bestrijding van het virus.

Aan boord van de Zaandam zijn vier mensen aan het coronavirus overleden, onder wie één Nederlander. Als het schip niet mag afmeren, zal dat tot meer doden leiden, schrijft HAL-topman Orlando Ashford in de lokale krant South Florida Sun Sentinel. ,,Vier mensen zijn er al overleden en ik ben bang dat er meer levens in gevaar zijn", staat in het opiniestuk. Volgens hem zitten de opvarenden 'onvrijwillig gevangen in een politiek spel.'


De ontwikkelingen in maart 2020

31 maart - Passagiers van cruiseschip Zaandam, die zijn besmet met het coronavirus, mogen niet aan land in Florida om daar te worden behandeld. Gouverneur DeSantis van de Amerikaanse staat heeft dit meegedeeld tegenover persbureau AP. Het schip van de Holland America Line ligt momenteel bij Panama, maar is daar niet welkom. Wel hebben de Panamese autoriteiten toestemming gegeven door het Panamakanaal te varen, op weg naar Fort Lauderdale (Florida). De bemanning hoopte daar af te kunnen meren, maar volgens DeSantis moet er sprake zijn van 'een vergissing', zo zei hij. Aan boord van de Zaandam zijn vier personen overleden aan het virus, verscheidene passagiers zijn besmet geraakt.

30 maart - Prijsvechter easyJet stopt tot nader orde met alle commerciële vluchten. Aanleiding voor dit besluit zijn volgens de directie van de luchtvaartmaatschappij de reisbeperkingen in grote delen van de wereld. easyJet heeft 344 vliegtuigen, waarvan er momenteel acht op Schiphol staan geparkeerd, aldus een woordvoerder tegen nu.nl.

29 maart - Vanaf dinsdag 31 maart zijn er voorlopig geen directe treinreizen met de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. De internationale trein blijft overigens wel rijden: dagelijks is er één rit tussen Amsterdam en Brussel-Zuid. De ingreep in de dienstregeling duurt zeker tot eind april.

29 maart - Het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line mag alsnog door het Panamakanaal naar Florida varen. De autoriteiten in Panama hebben wel aangegeven dat tijdens deze doortocht niemand aan land mag komen. Intussen worden honderden passagiers, die geen aantoonbare klachten hebben, overgeheveld naar het HAL-zusterschip Rotterdam. De Zaandam heeft ongeveer 1800 opvarenden van wie meer dan 1200 passagiers. Aan boord zijn vier passagiers overleden aan het coronavirus.

28 maart - De provincie Zeeland gaat maandag 30 maart om 12.00 uur op slot voor toeristen. Vakantiegangers die er momenteel zitten, krijgen nog dit weekend om hun spullen te pakken en naar huis te gaan. Vervolgens gaan alle overnachtingsmogelijkheden dicht, naar de wens van de Veiligheidsregio Zeeland. ,,Het is crisistijd, geen vakantietijd."

27 maart - De Franse regering heeft de periode van lockdown in het land verlengd tot 15 april.

26 maart - De Efteling vraagt steun van de overheid om de salarissen van 3300 personeelsleden te kunnen betalen. Het pretpark in Kaatsheuvel (Noord-Brabant) is inmiddels bijna twee weken dicht en onduidelijk is wanneer het weer open kan. Het merendeel van de medewerkers zit thuis, maar wordt doorbetaald. Vakantiekrachten krijgen eveneens salaris; dit op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren van het afgelopen jaar. De omzet van het pretpark ligt gemiddeld op een half miljoen euro per dag.

Reisartikelen.nl

24 maart - Europese hotels hebben gemiddeld nog slechts een bezettingsgraad van 20 procent, dat percentage geldt ook voor Nederland. Veel ketens sluiten de deuren of worden omgebouwd tot opvangplek voor coronapatiënten. De oorzaak van de neergang is tweeledig: toeristen blijven of zelf weg of mogen een land niet bezoeken vanwege een inreisbeperking.

20 maart - Alle hotels en campings in Spanje gaan dicht. Ze moeten binnen een week zijn gesloten, blijkt uit een mededeling van de Spaanse overheid. Sinds zaterdag geldt in Spanje de noodtoestand. Na Italië is het land in Zuid-Europa met ruim 18.000 besmettingen en zeker 833 doden het zwaarst getroffen land in Europa. Spanjaarden mogen uitsluitend naar buiten om naar het werk te gaan of boodschappen te doen.

18 maart - Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies verder aangescherpt. Voor alle landen geldt nu minimaal code oranje: reis alleen nog naar het buitenland als dat strikt noodzakelijk is. De Europese Unie heeft een inreisverbod ingesteld voor reizigers van buiten de Europese Unie; zij worden uitsluitend toegelaten als hun reis essentieel is.

17 maart - Frankrijk is vanaf vandaag volledig op slot. Inwoners mogen alleen met een speciaal formulier, te downloaden van internet, de straat op om boodschappen te doen. Zeker 100.000 agenten zijn ingezet voor controle.

16 maart - Curaçao heeft scheepvaart en vliegverkeer bijna volledig aan banden gelegd. Alle vluchten van en naar het eiland zijn in principe opgeschort. Restaurants mogen alleen nog eten en drinken meegeven, gasten mogen niet binnen of op terrassen zitten. Publieke bijeenkomsten zoals kerkdiensten zijn van de baan.

15 maart - In Nederland zijn vanaf maandag 16 maart alle scholen, centra voor kinderopvang, horecagelegenheden, sportclubs, sauna's, seksclubs, fitnessclubs en coffeeshops dicht, zo is besloten door het kabinet. Restaurants, cafés en andere eetgelegenheden moesten zondag al om 18.00 uur dicht. De maatregelen zijn voor ten minste drie weken, tot en met maandag 6 april.

15 maart - Het Franse wintersportseizoen is per direct voorbij. Alle resorts in Frankrijk doen vandaag de deuren dicht, aldus ski-organisator Domaines Skiables de France vandaag op Twitter.

14 maart - Frankrijk en Spanje kondigen drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. In Spanje geldt vanaf middernacht voor twee weken de noodtoestand: alle restaurants, cafés, niet-essentiële winkels, scholen en universiteiten gaan dicht. In Frankrijk zijn vanaf middernacht ook alle restaurants, cafés en discotheken tot nader order dicht, evenals bioscopen en een groot deel van de winkels. Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinepompen en banken blijkven open, net als tabakszaken, die ook vaak postkantoor zijn. Ook overheidsdiensten blijven open.

13 maart - Nederland sluit vanaf vandaag 18.00 uur de grenzen voor inkomende passagiersvluchten uit vier risicogebieden. Het gaat om China (inclusief Hongkong), Iran, Zuid-Korea en Italië, zo is meegedeeld door minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

13 maart - De stad Antwerpen verbiedt het ontschepen van cruiseschepen. De vaartuigen worden wel bevoorraad, maar de passagiers mogen in België niet aan land gaan. Woensdag wordt het eerstvolgende schip verwacht, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

13 maart - Curaçao sluit voorlopig het luchtruim voor vluchten uit Europa, zo heeft premier Eugene Rhuggenaath bekendgemaakt. Dagelijks waren er vanuit ons land twee vluchten naar het eiland.

13 maart - The Walt Disney Company sluit deze maand enkele themaparken. Disneyland Parijs gaat vanaf maandag tot zeker eind maart op slot. Ook Walt Disney World Resort in Florida en de parken in Californië zijn dicht. Vanaf zaterdag worden ook de cruises van Disney stilgelegd.

12 maart - Oostenrijk sluit – in navolging van Italië - vanaf maandag alle winkels, behalve supermarkten, apotheken en banken. Veel skigebieden in Oostenrijk hebben besloten vanaf maandag het seizoen voor gesloten te houden.

11 maart - Hotels in Nederland worden steeds vaker geconfronteerd met annuleringen en krijgen minder boekingen. Sinds het eerste coronageval in ons land daalde het aantal boekingen in Amsterdamse hotels bijvoorbeeld met 30 procent, schrijft de NOS. Bij de afzeggingen betreft het vooral werkbezoeken.

Ryanair laat Italië binnenkort links liggen. De Ierse maatschappij schrapt vanaf zaterdag tot en met 8 april alle vluchten van en naar het land vanwege het coronavirus.

10 maart - Op de Canarische Eilanden zijn twee Nederlandse toeristen besmet geraakt met het coronavirus. Ze zitten geïsoleerd binnen, maar maken het volgens de autoriteiten naar verluidt relatief gezien goed.

Vanaf vandaag gelden de reisbeperkingen die voor Noord-Italië van kracht zijn, voor heel Italië.

Het Nederlandse kabinet heeft iedereen geadviseerd geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.

9 maart - Disneyland Parijs heeft de besmetting van een medewerker bekendgemaakt. De medewerker van de onderhoudsploeg is volgens een woordvoerder van het attractiepark bij de Franse hoofdstad is niet in contact geweest met bezoekers. Onderzocht wordt met welke collega's de man de afgelopen week in aanraking is geweest.

8 maart - Zeker zestien miljoen mensen in het noorden van Italië, ruim een kwart van de Italiaanse bevolking, moeten verplicht in quarantaine. Onder de steden die op slot gaan, zijn Milaan, Turijn en Venetië. Naast de regio Lombardije worden ook noordelijke provincies in quarantaine gezet, zoals Asti, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini en Treviso.

7 maart - Op een Egyptisch cruiseschip op de Nijl zijn 165 opvarenden in quarantaine geplaatst, nadat bemanningsleden positief waren getest op het coronavirus. Naast de Egyptische bemanning zijn toeristen uit Frankrijk, India en de Verenigde Staten aan boord, aldus autoriteiten in Luxor. Het schip River Anuket is vertrokken vanuit Aswan.

6 maart - In Nederland is voor het eerst een persoon overleden door een infectie met het nieuwe coronavirus. In een Rotterdams ziekenhuis overleed vanmorgen een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard. Volgens het RIVM had de man ook andere gezondheidsproblemen had.

6 maart - Flybe vliegt niet langer. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf kende al langer financiële problemen, maar die werden nog groter doordat als gevolg van het coronavirus minder wordt gevlogen.

5 maart - Vliegtuigen van het Amerikaanse United Airlines blijven de komende maanden steeds vaker aan de grond. Binnenlandse vluchten en vluchten naar Canada worden in april met 10 procent verminderd, internationaal is de voorgestelde daling zelfs 20 procent.

4 maart - Bijna 300 miljoen kinderen krijgen vanwege het coronavirus niet het onderwijs dat ze zouden moeten hebben, hebben de Verenigde Naties becijferd. Dertien landen, waaronder China en Japan, houden voorlopig alle scholen dicht. Italië besloot recent alle scholen en universiteiten te sluiten tot en met 15 maart. In negen andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en de VS, zijn scholen alleen in bepaalde regio's dicht.

3 maart - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per direct het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Nederlanders moeten daar alleen nog naartoe gaan als die reis noodzakelijk is, dus niet voor vakanties. Tot nu toe had het grootste deel van Noord-Italië de kleurcode geel; dat wordt oranje. Die code geldt voor de regio's Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurie.

2 maart - De ITB in Berlijn, de grootste reisbeurs ter wereld, gaat dit jaar niet door. De beurs was van 4 tot en met 8 maart, maar de organisatie stelt niet meer aan alle eisen te kunnen voldoen. Er werden 160.000 bezoekers en 10.000 exposanten uit 180 landen verwacht, waaronder China. Maar de afgelopen tijd haakten steeds meer deelnemers haakten af vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus. Travmagazine tekende twee weken geleden nog op uit de mond van David Ruetz, CEO van ITB Berlin, dat het virus 'niet of nauwelijks invloed' op de ITB zou hebben.


De ontwikkelingen in februari 2020

2  6 februari - Zuid-Korea verliest opnieuw een mondiaal sportevenement vanwege het coronavirus. De wereldkampioenschappen shorttrack gaan in maart niet door, zo besliste de internationale schaatsbond ISU vanmorgen. Het toernooi stond gepland voor 13 tot en met 15 maart in de hoofdstad Seoel. Gisteren besloot de internationale tafeltennisbond ITTF al het WK voor landenteams, dat voor eind maart stond gepland in Busan, voor onbepaalde tijd uit te stellen.  

25 februari - In de Oostenrijkse deelstaat Tirol, een van de populairste wintersportgebieden van Europa, zijn twee gevallen van het coronavirus geconstateerd. Het gaat om twee mannen van 24 jaar oud uit Innsbruck. Ook in Kroatië is de eerste patiënt met het virus geconstateerd. De jongeman bezocht de stad Milaan tussen 19 en 21 februari.

25 februari - Zo'n duizend gasten van Hotel H10 Costa Adeje Palace op het Spaanse eiland Tenerife moeten minstens veertien dagen in quarantaine op hun hotelkamer blijven omdat bij een van de gasten het coronavirus is geconstateerd. Onder de gasten bevinden zich minstens 13 Nederlanders.
 
25 februari - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar delen van de Italiaanse provincies Lombardije en Padova af. Het betreft gemeenten waar door de Italiaanse autoriteiten een in- en uitreisverbod is ingesteld. Tien ervan liggen in Lombardije, in de regio rond Milaan. Ook voor Rome heeft BuZa het reisadvies aangescherpt naar het hoogste niveau. In Italië zijn inmiddels zeven mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

24 februari - In een ziekenhuis in Bergamo is een 84-jarige man overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt omroep Rai. Hij is de vierde dode in Italië.

24 februari - Bij de Oostenrijkse grens heeft gisteravond de trein Venetië-München enige uren stilgestaan. De vrees bestond dat twee vrouwelijke passagiers met koortsverschijnselen het coronavirus bij zich droegen. Ze bleken niet besmet, waarop de trein met 500 passagiers alsnog naar de eindbestemming in Duitsland door mocht.

23 februari - Italië probeert met man en macht verspreiding van het virus te voorkomen. In het land overleden dit weekeinde twee slachtoffers, wat het totaal op drie brengt. Het aantal besmettingen is recentelijk gestegen naar 130. De noordelijke provincies Lombardije en Veneto kennen de meeste problemen. In Codogno, ten zuidoosten van Milaan, is de 50.000 inwoners geadviseerd voorlopig binnen te blijven. Vo' Euganeo in de regio Veneto is eveneens in quarantaine. In dit dorp woonde de vrijdag overleden man (78). In de bewuste regio's gaan musea, scholen en universiteiten op slot; veel bedrijven hebben medewerkers opgeroepen thuis te blijven. In Venetië is de beroemde carnavalsviering afgelast, die jaarlijks tienduizenden mensen naar de stad trekt. Ook de sportwereld wordt getroffen: vandaag zijn in de Serie A, de hoogste voetbalcompetitie van het land, de wedstrijden Inter-Sampdoria, Hellas Verona-Cagliari en Atalanta-Sassuolo afgelast.

22 februari - Italië heeft het eerste dodelijke slachtoffer van het nieuwe coronavirus gemeld. Een 78-jarige man overleed vrijdagavond in een ziekenhuis in Padua, waar hij tien dagen geleden was opgenomen, aldus persbureau Ansa News Agency. Het is binnen Europa de tweede dode: afgelopen zaterdag overleed in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan het virus.

22 februari - Het coronavirus heeft mogelijk een langere incubatietijd dan de 14 dagen waarvan tot nu toe wordt uitgegaan, aldus Reuters. Het persbureau baseert zich op een bekendmaking uit de Chinese provincie Hubei dat een 70-jarige Chinese man pas 27 dagen na zijn besmetting de eerste symptomen van de ziekte kreeg. Een langere incubatietijd kan de bestrijding van het coronavirus bemoeilijken.

21 februari - Op Schiphol zijn vannacht 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam aangekomen, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Ze zijn allemaal negatief getest op het coronavirus. De terugvlucht uit Azië was opgezet door rederij Holland America Line, in samenspraak met de Nederlandse overheid.

21 februari - Zuid-Korea verkeert volgens premier Chung in een 'noodfase' en heeft vergaande maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Directe aanleiding zijn de 110 nieuwe besmettingen in de stad Daegu in het zuidoosten van het land. In Zuid-Korea is voor het eerst ook iemand aan de gevolgen van de besmetting overleden.

20 februari - Op het cruiseschip Diamond Princess zijn twee Japanse passagiers overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De man en vrouw zouden beiden in de 80 zijn. Ze zijn de eerste dodelijke slachtoffers op het schip met 3700 opvarenden, dat al sinds het begin van deze maand bij Yokohama ligt. Aan boord zijn zo'n 600 opvarenden besmet. Niet-besmette personen gaan inmiddels van boord.

19 februari - Nu de quarantaine van twee weken voorbij is, zijn woensdagochtend (Nederlandse tijd) in de haven van Yokohama (Japan) de eerste opvarenden van de Diamond Princess van boord gegaan. Vrijdag moeten alle 3700 opvarenden, onder wie vijf Nederlanders, zich weer aan land bevinden. Ongeveer een op de acht opvarenden (454 mensen) is besmet met het coronavirus.

18 februari - Economieën in Aziatische landen worden geraakt door de problemen rond het coronavirus. Volgens NOS-correspondent Kjeld Duits wordt bijvoorbeeld de toerismeindustrie in Japan hard getroffen. ,,Meer dan een kwart van de toeristen komt uit China. Restaurants op toeristische plekken in Tokio en Kyoto melden dat ze tot 70 procent minder klanten hebben dan gewoonlijk. Japan zou door dit virus in de eerste drie maanden van het jaar 1,2 miljard euro aan toeristeninkomsten kunnen verliezen", aldus Duits.

17 februari - Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend om de verdere verspreiding van het virus 2019-nCoV tegen te gaan. Het geld is bestemd voor hulp en voorlichting in landen waar personen zijn besmet. Sinds de uitbraak geeft het Rode Kruis al wereldwijd voorlichting, zoals op sociale media in ons land, maar de organisatie wil dat in meer landen en in meer talen doen.

16 februari - Nederlanders die in Azië een cruise maakten op de Westerdam, mogen voorlopig toch niet naar huis. Een groep van elf passagiers zou vandaag naar Nederland komen, maar kreeg in Maleisië te horen dat ze nog moet blijven. Aanleiding voor dit besluit is dat zeker één passagier besmet blijkt met het coronavirus. Bij aankomst op het vliegveld in Kuala Lumpur bleken volgens Maleisische autoriteiten een 83-jarige Amerikaanse en haar 85-jarige man symptomen te hebben van het virus. Onderzoek in een ziekenhuis wees uit dat zij het virus bij zich draagt. Haar man heeft het virus niet.

16 februari - Aan boord van het cruiseschip Diamond Princess voor de kust van Japan blijkt ongeveer 10 procent van de opvarenden besmet. Van de 1219 geteste mensen hebben 355 personen het coronavirus. Op het schip zitten 3700 mensen, onder wie vijf Nederlanders.

15 februari - Het coronavirus heeft een eerste slachtoffer geëist in Europa. Een 80-jarige vrouw uit China overleed vrijdag in Frankrijk, heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt. De toeriste uit de provincie Hubei, waar het virus bijna twee maanden geleden uitbrak, arriveerde medio vorige maand in Parijs. Tien dagen later is de Chinese vrouw in quarantaine gegaan in een ziekenhuis, waar een longinfectie haar noodlottig is geworden, aldus het ministerie.

15 februari - Egypte heeft een besmetting met het virus 2019-nCoV gemeld. Het zou een 'buitenlander' betreffen die inmiddels in quarantaine in een ziekenhuis ligt. Het is de eerste bevestigde besmetting met het nieuwe coronavirus op het Afrikaanse continent.

14 februari - KLM heeft excuses gemaakt voor het afsluiten van een wc aan boord van een vlucht Amsterdam-Seoel. Het excuus volgde op de wijze van melding: op het briefje op de deur stond in eerste instantie uitsluitend in het Koreaans dat het toilet alleen door cabinepersoneel mocht worden gebruikt. Personeel reageerde op een vraag van een passagier met de tekst dat het briefje was opgehangen uit angst voor het virus 2019-nCoV.

13 februari - Na dagenlange omzwervingen ligt het cruiseschip Westerdam in de haven van Sihanoukville in Cambodja. De 1455 passagiers, onder wie 91 Nederlanders, gaan zo spoedig mogelijk van boord om naar huis te gaan. Het schip van de Holland America Line werd door veel Aziatische landen geweigerd, uit angst voor besmettingen onder de opvarenden. Daar blijkt geen sprake van te zijjn.

13 februari - Het dodental en aantal besmettingen door het coronavirus is in één dag enorm gestegen. De opvallende toename komt vooral door nieuwe diagnostische criteria vanuit de overheid, die alleen gelden voor Hubei. Het dodental in deze zwaar getroffen provincie is volgens de lokale gezondheidsautoriteit gisteren opgelopen van 1068 tot 1310. Het aantal besmettingen steeg van 33.366 tot 48.206.

13 februari - De Grand Prix van China is uitgesteld. De Formule 1-race in Shanghai gaat 19 april niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Afhankelijk van de situatie in China bekijkt autosportfederatie FIA of de race later dit jaar kan worden gehouden.

13 februari - Het Mobile World Congress, de grootste telecombeurs van de wereld, gaat dit jaar niet door. Amper twee weken voor de opening heeft de organisatie van de beurs in Barcelona besloten het evenement te annuleren. De beurs is sinds 2007 in de Catalaanse hoofdstad en trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

12 februari - De Westerdam van Holland America Line (HAL) met aan boord 1.455 passagiers – onder wie 91 Nederlanders – mag aanmeren in de haven van Sihanoukville in Cambodja. Ze verwachten daar donderdagmorgen om 7 uur lokale tijd aan te komen. Alle passagiers mogen van boord omdat er absoluut geen besmettingen zijn. De gasten worden vervoerd naar Phnom Penh en vliegen van daaruit naar huis.

12 februari - De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de ziekte die door het virus 2019-nCoV wordt veroorzaakt een naam gegeven. De naam is COVID-19, heeft de WHO meegedeeld op Twitter. Volgens de organisatie is het geven van een naam belangrijk, omdat dit voorkomt dat er andere, foutieve namen worden gebruikt die onnauwkeurig of stigmatiserend kunnen zijn.

11 februari - Nederlandse vakantiegangers laten zich door een virus, natuurramp of aanslag niet afhouden van de vakantie, stellen TUI Nederland en Corendon tegen NU.nl. De reizigers passen wel hun bestemmingen aan. De grootste touroperators van ons land zien dat Azië minder populair is en vakanties naar landen als Spanje, Turkije en Griekenland juist zeer gewild zijn.

11 februari - Thailand heeft alsnog besloten de opvarenden van cruiseschip de Westerdam aan boord te houden. Het schip van de Holland America Line ligt bij Bangkok met 1455 passagiers en 802 bemanningsleden, onder wie 91 Nederlanders. Gisteren werd bekend dat de Westerdam, na dagen op de Oost-Chinese Zee, toch mocht aanleggen in Thailand. Vannacht werd alles anders. ,,Ik heb orders gegeven: geen toestemming voor passagiers om van boord te gaan", schreef de Thaise minister van Volksgezondheid op Facebook. De Westerdam is tijdens deze reis onder meer in Hongkong geweest.

10 februari - Cruiseschip Westerdam van de Holland America Line mag aanmeren in Thailand. Geen van de opvarenden, onder wie tientallen Nederlanders, blijkt besmet met het coronavirus. Het schip vertrok op 1 februari uit Hongkong en kreeg geen toestemming om aan te leggen in de Filipijnen, Taiwan en Japan.

10 februari - De meer dan 2600 passagiers die in de haven van Yokohama (Japan) vastzitten op het cruiseschip de Diamond Princess krijgen het aankoopbedrag van hun cruise terug. Een woordvoerder van de rederij heeft dtt gezegd tegen CNN. Onder de passagiers zijn vijf Nederlanders. Het aantal besmette personen aan boord is inmiddels opgelopen tot 130.

9 februari - Het coronavirus heeft officieel meer levens geëist dan de SARS-epidemie in 2002 en 2003, aldus het Chinese gezondheidsministerie. Aan SARS stierven wereldwijd 774 mensen. Kanttekening is wel dat SARS met een sterftepercentage van bijna 10 aanzienlijk dodelijker was dan het coronavirus, waar vooralsnog ongeveer 2 procent van het aantal besmette mensen aan bezwijkt.

8 februari - Op de Diamond Princess zijn nog eens drie gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen op het cruiseschip is daarmee op 64 gekomen. De ongeveer 3700 opvarenden, onder wie vijf Nederlanders, zitten sinds begin deze week in quarantaine. Ze moeten zeker twee weken aan boord blijven. Alleen besmette personen mogen vertrekken, omdat zij in een ziekenhuis in isolatie gaan.

8 februari - In China is een 60-jarige Amerikaan overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het is voor het eerst dat een buitenlander in China aan de aandoening bezwijkt. De man raakte in Wuhan besmet en overleed donderdag, zo heeft de Amerikaanse ambassade in Beijing zaterdag bevestigd.

7 februari - Op het cruiseschip Diamond Princess bij de Japanse stad Yokohama zijn 41 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld, aldus de Japanse autoriteiten. Het aantal besmettingsgevallen op het schip komt hiermee op 61.

6 februari - KLM heeft vanmorgen bekendgemaakt dat zeker tot en met 15 maart geen vluchten worden uitgevoerd naar de Chinese hoofdstad Beijing en naar Sjanghai.

6 februari - Op het cruiseschip Diamond Princess in Japan zijn nog eens tien gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld, aldus het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Eerder werd bij tien andere passagiers de besmetting geconstateerd. De twintig betrokkenen zijn van boord gehaald en overgebracht naar een ziekenhuis. Het schip met zo'n 3700 opvarenden, onder wie drie Nederlanders, ligt voor anker bij de stad Yokohama. Alle passagiers moeten nog zeker twee weken aan boord blijven.

6 februari - Zo'n vijfduizend Chinese toeristen zitten vast op Bali aangezien sinds woensdagavond niet meer vanaf het Indonesische vakantie-eiland wordt gevlogen op China. De vakantiegangers kunnen of langer in Indonesië blijven of proberen terug te keren via Maleisië en Thailand.

5 februari - Aan boord van de Diamond Princess zijn ten minste tien passagiers besmet met het coronavirus. Het cruiseschip vaart momenteel voor de kust van de Japanse havenstad Yokohama. De besmette reizigers komen uit Australië, Hongkong, Japan en de Verenigde Staten. Eén bemanningslid uit de Filipijnen is eveneens positief getest. Op het cruiseschip zit ook een Nederlands echtpaar, meldde de Telegraaf eerder.

4 februari - In gokparadijs Macau gaan alle 41 casino's tijdelijk dicht. De lokale economie van deze speciale bestuurlijke regio van China draait voor het merendeel op toerisme en gokken. De sluiting geldt vooralsnog voor twee weken.

4 februari - Voor de kust van Japan zijn 3700 opvarenden van het cruiseschip Diamond Princess in quarantaine geplaatst. De maatregel werd genomen nadat  een voormalige passagier besmet bleek met het virus. De 80-jarige man uit Hongkong had drie dagen op het schip doorgebracht. Later bleek in Tokio dat de man ziekteverschijnselen had.

4 februari - China Eastern Airlines vliegt tot eind maart minder tussen Shanghai en Schiphol. In die periode vallen veertien vluchten weg. China Eastern is de eerste Chinese luchtvaartmaatschappij die minder op de Amsterdamse luchthaven vliegt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

4 februari - Bij een van de negen Belgen, die zondag 2 februari zijn geëvacueerd uit Wuhan, is het coronavirus vastgesteld. Volgens het ministerie van Volksgezondheid vertoont de betrokkene 'geen symptomen van de ziekte'. De evacué ligt in een ziekenhuis in Brussel.

3 februari - Vijftien uit China geëvacueerde Nederlanders zijn rond middernacht aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. Na te zijn onderzocht op ziekteverschijnselen gaan ze twee weken uit voorzorg in quarentaine. Dat mag onder voorwaarden in de eigen woning.

3 februari - De aandelenmarkten in China zijn vandaag, na een tiendaagse sluiting, hard onderuitgegaan. De effectenbeurs in Sjanghai opende bijna 9 procent lager, de grootste beursdaling in China sinds 2015, aldus persbureau Bloomberg.

2 februari - De uitbraak heeft een eerste dodelijke slachtoffer buiten China gemaakt. Op de Filippijnen is een Chinese man overleden aan de gevolgen van de besmetting.

2 februari - Vijftien mensen met de Nederlandse nationaliteit zijn per vliegtuig vertrokken vanuit Wuhan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag komt de groep 's avonds aan in Nederland.

Lees alle reisadviezen van de overheid


De ontwikkelingen in januari 2020

31 januari - De Verenigde Staten hebben vanwege het coronavirus een negatief reisadvies afgegeven voor China.

31 januari - In Italië zijn waarschijnlijk de eerste twee gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het Chinese stel reisde op het cruiseschip Costa Smeralda, dat een dag eerder de haven van Civitavecchia binnenliep. Uit voorzorg moesten de ongeveer 6000 passagiers aan boord blijven. Premier Conte heeft gezegd dat uit voorzorg al het vliegverkeer van en naar China wordt gestaakt. 

30 januari - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt bekend dat er sprake is van een internationale noodsituatie. De organisatie roept vooralsnog niet op tot ‘overbodige’ beperkingen van reizen en handel drijven. Op een persconferentie meldde directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO dat het aantal ziektegevallen buiten China tot dusver ‘relatief beperkt is gebleven’.

Het is pas voor de zesde keer dat het noodcomité van de WHO deze gezondheidswaarschuwing heeft afgegeven sinds die in 2005 werd ingesteld. Er wordt uitsluitend voor gekozen als de dreiging van een uitbraak ‘zeer ernstig, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht’ is.

30 januari - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt en ontraadt Nederlanders erheen te reizen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het departement raadt reizen af naar de provincie Hubei, waarin Wuhan ligt. Voor de rest van China adviseert het ministerie alleen daarheen te reizen als dat echt noodzakelijk is.

30 januari - In de haven van Civitavecchia, zo’n 80 kilometer ten noorden van Rome, zitten zo’n 6000 passagiers vast op het cruiseschip Costa Smeralda. Ze moeten voorlopig aan boord blijven, omdat twee toeristen uit China mogelijk zijn besmet met het coronavirus.

30 januari - Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt vanaf maandag 3 februari niet meer op China. De opschorting van de vluchten duurt zeker tot en met volgende week zondag. In totaal worden 25 retourvluchten gecanceld. Zustermaatschappij Air France schrapt haar vluchten op China eveneens tot en met 9 februari. British Airways besloot al eerder deze week voorlopig niet meer te vliegen tussen Groot-Brittannië en China. Ook andere maatschappijen zoals Egyptair en Iberia hebben hun programma’s opgeschort of de frequentie van vluchten aangepast.

30 januari - Besmettingen in Azië, Europa, Noord-Amerika en Midden-Oosten. Volgens de laatste cijfers van de WHO zijn wereldwijd meer dan 7800 mensen besmet met het coronavirus. Verreweg de meeste gevallen zijn in China (7711). Thailand kent inmiddels 14 mensen, bij wie de besmetting is vastgesteld. Door alle restricties op het gebied van reizen denkt dit land dit jaar twee miljoen minder Chinese toeristen te mogen begroeten.

30 januari - Het wereldkampioenschap indoor atletiek, dat medio maart in het Chinese Nanjing zou plaatsvinden, gaat niet door. Het coronavirus is besmettelijk en door de komst van veel sporters en begeleiders zou het volgens de organisatoren makkelijk kunnen worden verspreid. Het toernooi is verplaatst naar 2021.

29 januari - Ondernemers in Giethoorn worden al geconfronteerd met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Veel toeristen uit Azië annuleren hun boekingen voor een bezoek aan de kop van Overijssel, schrijft De Stentor. Eigenaresse Miriam Slomp van hotel De Pergola heeft afgelopen weken al 36 annuleringen ontvangen van mensen uit Aziatische landen die in februari naar Giethoorn zouden komen. ,,Je hebt altijd wel wat annuleringen, maar dit is echt veel meer dan normaal.” Een officiële reden wordt bij de annuleringen niet genoemd, maar volgens Slomp kan het bijna niet anders dan dat de uitbraak van het coronavirus in China de oorzaak is. ,,Het is wel erg opvallend en de annuleringen komen allemaal uit Aziatische landen.”

24 januari - Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen besluiten Chinese autoriteiten grote toeristische attracties te sluiten. Vanaf zaterdag 25 januari blijven de Chinese Muur (noordelijk van Beijing), de Verboden Stad, de dierentuin van Beijing en Disneyland Sjanghai voor onbepaalde tijd dicht. Reisbureaus in het hele land mogen bovendien geen binnen- of buitenlandse vakanties meer verkopen. De maatregelen komen juist voor het Chinese nieuwjaar, een periode waarin normaal gesproken miljoenen Chinezen op familiebezoek gaan of toeristische trekkers bezoeken.


De ontwikkelingen in december 2019

December 2019 - In de Chinese miljoenenstad Wuhan werd een cluster van symptomen van een ‘longontsteking van onbekende oorsprong’ waargenomen. De ontdekking werd al snel in verband gebracht met een vis- en dierenmarkt waar ook levende dieren werden verkocht. De markt bestond uit zo’n duizend stallen waar onder meer kippen, fazanten, vleermuizen, marmotten, slangen, herten en de organen van konijnen en andere wilde dieren werden verkocht. Al snel werd vermoed dat de veroorzaker een nieuw type coronavirus kon zijn, afkomstig uit een dierlijke gastheer (zoönose).

♦ Toerisme valt stil, hotels zijn leeg

De ene na de andere hotelketen in Nederland sluit de deuren of wordt omgebouwd tot opvang voor coronapatiënten. Vanwege de coronacrisis zijn Europese hotels maar voor één vijfde gevuld, ook in Nederland. Schrale troost: de klap komt het hardst aan in Zuid-Europa. Toeristen blijven weg of mogen simpelweg überhaupt niet komen vanwege alle inreisbeperkingen. En dat laatste is ook de reden dat zakelijke afspraken per video of telefoon gaan en niet meer in persoon

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder