Truffels en kastanjes op foodfestivals in Istrië

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisHerfst in Istrië betekent: op jacht naar de truffel, wijnen van jonge, opkomende wijnmakers proeven en je laven aan de warme geur van vers geroosterde kastanjes. Er zijn deze herfst 5 foodfestivals in het land van de pure, Mediterrane keuken. De truffel is een zeldzame delicatesse met een magische aantrekkingskracht. Truffels groeien maar op een paar plekken in Europa, waaronder Istrië. Oktober is de topmaand voor de witte truffel, de duurste truffelsoort die onder de grond is te vinden.

Tuberfest

Livade in de bossen van Motovun is het kloppende hart van truffelland Istrië. Tot en met 1 november 2015 staat alles in het teken van de truffel tijdens de Zigante Truffeldagen. Dat betekent ieder weekend truffels proeven, truffelproducten kopen en op truffeljacht gaan. De hele maand oktober kun je op pad gaan met een truffeljager en zijn honden om een glimp op te vangen van de geheime trucs om truffels op te sporen. Restauranteigenaar Giancarlo Zigante in Livade vond in 1999 ’s werelds grootste truffel van 1,3 kilogram en belandde zo in het Guiness Book of World Records. Een van de hoogtepunten van de Truffeldagen is het Tuberfest op 24 en 25 oktober met onder meer een grote witte truffelmarkt.

Kastanjefestival 

In Nederland is de kastanje nog niet echt mainstream food, in Zuid-Europa is de vrucht veel populairder. Met z’n licht zoetige smaak en hoge voedingswaarde beland de kastanje in tal van veelzijdige gerechten. De typische herfstvrucht is geschikt voor puree, cakes, brood, soep en kent de pure, gepofte variant.  Dankzij het aangename microklimaat voelt de kastanje zich erg thuis in Istrië.  Op 11 oktober brengen ze in het 1000 inwoners tellende dorp Oprtalj met een  intiem kastanjefestival een ode aan de castanea sativa.

Tong

In restaurants en in wijnkelders in de plaatsen Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla staat de hele maand oktober spartelverse tong op het menu tijdens de ‘Dagen van de tong’. Tong is een graag geziene vis in de Istrische keuken, de vissoort is een grote inspiratiebron voor chefs die graag experimenteren met nieuwe smaakcreaties. Verwacht een uitgebalanceerd driegangenmenu met tong als hoofdingrediënt geserveerd met de beste kwaliteitswijnen en olijfoliën uit de streek. Tongstrelend lekker en daarom in de spotlights in Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla van 20 oktober tot en met 30 november 2015.

Wijnfestival met rising Istrische wijnmakers, Svetvincenat

Het jaarlijkse wijnfestival, in 2015 op 24 oktober in Svetvincenat brengt al 40 jaar lang de beste Istrische wijnmakers samen. Een traditie die het mogelijk maakt om vernieuwende wijnen te proeven en nieuwe, jonge wijnmakers te ontmoeten. De nadruk ligt op het presenteren van opkomende wijnmakers die verrassende kwaliteitswijnen produceren.

Grappafestival in de kleinste stad ter wereld, Hum

Het grootste aantal makers van traditionele, gedistilleerde dranken is te vinden in Noord- en Centraal-Istrië. Hun alcoholische meesterwerkjes zijn te proeven tijdens de Grappafestival dat jaarlijks in Hum wordt georganiseerd; met slechts 30 inwoners de kleinste stad in de wereld. De drank wordt meestal gemaakt van druivendraf (gegiste druivenschillen en –pitten) met toevoeging van aromatische- en medicinale kruiden. De populairste smaken zijn die met maretak, witte honing-, zure kersen- en munt-walnoten.Dit jaar op 25 oktober 2015.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder