Truffels en kastanjes op foodfestivals in Istrië

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisHerfst in Istrië betekent: op jacht naar de truffel, wijnen van jonge, opkomende wijnmakers proeven en je laven aan de warme geur van vers geroosterde kastanjes. Er zijn deze herfst 5 foodfestivals in het land van de pure, Mediterrane keuken. De truffel is een zeldzame delicatesse met een magische aantrekkingskracht. Truffels groeien maar op een paar plekken in Europa, waaronder Istrië. Oktober is de topmaand voor de witte truffel, de duurste truffelsoort die onder de grond is te vinden.

Tuberfest

Livade in de bossen van Motovun is het kloppende hart van truffelland Istrië. Tot en met 1 november 2015 staat alles in het teken van de truffel tijdens de Zigante Truffeldagen. Dat betekent ieder weekend truffels proeven, truffelproducten kopen en op truffeljacht gaan. De hele maand oktober kun je op pad gaan met een truffeljager en zijn honden om een glimp op te vangen van de geheime trucs om truffels op te sporen. Restauranteigenaar Giancarlo Zigante in Livade vond in 1999 ’s werelds grootste truffel van 1,3 kilogram en belandde zo in het Guiness Book of World Records. Een van de hoogtepunten van de Truffeldagen is het Tuberfest op 24 en 25 oktober met onder meer een grote witte truffelmarkt.

Kastanjefestival 

In Nederland is de kastanje nog niet echt mainstream food, in Zuid-Europa is de vrucht veel populairder. Met z’n licht zoetige smaak en hoge voedingswaarde beland de kastanje in tal van veelzijdige gerechten. De typische herfstvrucht is geschikt voor puree, cakes, brood, soep en kent de pure, gepofte variant.  Dankzij het aangename microklimaat voelt de kastanje zich erg thuis in Istrië.  Op 11 oktober brengen ze in het 1000 inwoners tellende dorp Oprtalj met een  intiem kastanjefestival een ode aan de castanea sativa.

Tong

In restaurants en in wijnkelders in de plaatsen Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla staat de hele maand oktober spartelverse tong op het menu tijdens de ‘Dagen van de tong’. Tong is een graag geziene vis in de Istrische keuken, de vissoort is een grote inspiratiebron voor chefs die graag experimenteren met nieuwe smaakcreaties. Verwacht een uitgebalanceerd driegangenmenu met tong als hoofdingrediënt geserveerd met de beste kwaliteitswijnen en olijfoliën uit de streek. Tongstrelend lekker en daarom in de spotlights in Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla van 20 oktober tot en met 30 november 2015.

Wijnfestival met rising Istrische wijnmakers, Svetvincenat

Het jaarlijkse wijnfestival, in 2015 op 24 oktober in Svetvincenat brengt al 40 jaar lang de beste Istrische wijnmakers samen. Een traditie die het mogelijk maakt om vernieuwende wijnen te proeven en nieuwe, jonge wijnmakers te ontmoeten. De nadruk ligt op het presenteren van opkomende wijnmakers die verrassende kwaliteitswijnen produceren.

Grappafestival in de kleinste stad ter wereld, Hum

Het grootste aantal makers van traditionele, gedistilleerde dranken is te vinden in Noord- en Centraal-Istrië. Hun alcoholische meesterwerkjes zijn te proeven tijdens de Grappafestival dat jaarlijks in Hum wordt georganiseerd; met slechts 30 inwoners de kleinste stad in de wereld. De drank wordt meestal gemaakt van druivendraf (gegiste druivenschillen en –pitten) met toevoeging van aromatische- en medicinale kruiden. De populairste smaken zijn die met maretak, witte honing-, zure kersen- en munt-walnoten.Dit jaar op 25 oktober 2015.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder