Zestien jaar cel voor kapitein Costa Concordia

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia is schuldig bevonden aan doodslag. De rechtbank in Grosseto heeft Francesco Schettino vandaag veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar en een maand. Bovendien mag hij na het uitzitten van die straf vijf jaar geen kapitein zijn. Schettino (54) stond aan het roer van het cruiseschip, toen het op 13 januari 2012 voor de Italiaanse kust de rotsen raakte, kapseisde en gedeeltelijk zonk. Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven. Het schip lag lang op de rampplek, maar het wrak is inmiddels weggesleept naar Genua.

De kapitein voer met het 290 meter lange schip te dicht langs de rotsen van Giglio, volgens hem om de 4000 opvarenden een beter uitzicht op het eiland te gunnen. Door de botsing stroomde zeewater in het schip, waardoor het langzaam begon te kapseizen. Schettino viel naar eigen zeggen tijdens de ontruiming in een reddingsboot, nog voordat iedereen van boord was.

De officier van justitie eiste 26 jaar en 3 maanden cel voor het veroorzaken van een schipbreuk, doodslag en het verlaten van het schip voordat alle opvarenden van boord waren. De advocaten van de kapitein wilden juist vrijspraak, omdat de dood van de opvarenden niet te wijten zou zijn aan zijn gedrag. Schettino heeft al aangegeven tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. In afwachting van de behandling hiervan blijft hij op vrije voeten.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder