Bondsraad ziet Duits tolplan niet zitten
De Duitse wegen moeten tolvrij blijven. De Bondsraad, waarin vertegenwoordigers van de 16 deelstaten zitten, heeft het plan van minister Alexander Dobrindt (verkeer) afgeschoten. Het idee is volgens een grote meerderheid van de Bundesrat in strijd met Europese wet- en regelgeving, schaadt de economie in de grensregio’s en levert veel te weinig op. Nederland verzet zich eveneens tegen de voorgenomen tolheffing.
Tolheffing op de belangrijkste wegen, zoals voorgesteld door minister Dobrindt, levert volgens de Duitse Eerste Kamer ook problemen op rond de uitvoering, zodat Duitsers straks toch geld kwijt zijn aan de heffing die voor buitenlanders is bedoeld. Om buitenlanders te laten betalen en Duitsers niet, wil de bewindsman namelijk de tol die Duitsers betalen, teruggeven via kortingen op de wegenbelasting.
'Falend systeem'
Maar de meerderheid van de Bondsraad denkt dat de Duitse automobilist straks toch geld kwijt is aan de tol, omdat het vergoedingssysteem faalt. Een jaarvignet voor tol op Duitse wegen zou 100 euro kosten en dat is al meer dan veel autobezitters aan wegenbelasting betalen.
Onduidelijk is nog of de weerstand binnen de Bondsraad leidt tot het daadwerkelijk verwerpen van het wetsvoorstel van Dobrindt. De Duitse regering denkt het plan te kunnen invoeren, zonder instemming van de raad. In sommige gevallen is de steun van de Bondsraad noodzakelijk om wetsvoorstellen door te voeren, zo staat in de Duitse grondwet, maar of dat ook voor het tolplan geldt is nog niet helder.