Gevaarlijke chikungunya-mug in Caribisch gebied
Het RIVM waarschuwt voor een enorme toename van het aantal chikungunya patiënten in het Caribisch gebied. Het chikungunya-virus wordt verspreid door de Aedesmug, ook bekend als Tijgermug. Het insect is op dit moment uiterst actief in Zuid-Amerika en op Caribische eilanden als Aruba, Bonaire en Curaçao. Alleen al op dit eiland zijn er meer dan 40 nieuwe besmettingen per dag.
In totaal zijn er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meer dan 20.000 mensen besmet. In Nederland is van september tot en met november 2014 bij 181 reizigers chikungunya vastgesteld. Hiervan kwamen 80 personen uit het Caribisch gebied.
Voorkomen beter dan genezen
De beste remedie tegen het virus is niet gestoken worden. Dat kan ondermeer door bedekkende kleding te dragen en de onbedekte huid zowel overdag als 's avonds in te smeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Slaap onder een klamboe, zeker ook tijdens je middagdutje.
Wat is chikungunya?
Het is net als dengue of knokkelkoorts een virusinfectieziekte. Het virus wordt overgedragen door door Aedesmuggen. In tegenstelling tot de malariamug prikt de Aedusmug vooral overdag. De eerste ziekteverschijnselen treden gemiddeld 3 tot 7 dagen na besmetting op. Verder zijn er symptomen als plotseling opkomende hoge koorts en ernstige spier- en gewrichtspijn. Ook kunnen patiënten hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag hebben. De meeste ziekteverschijnselen verdwijnen meestal binnen 1-2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden, en zelfs jaren, aanhouden.