Duits treinpersoneel vergalt feestje rond val van de Muur

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Trein, DuitslandZondag 9 november is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Maar juist aan de vooravond van de grootse viering van de val heeft het Duitse treinpersoneel besloten om te gaan staken. Vanaf donderdag willen ze vier dagen het werk neerleggen; inderdaad, tot en met 9 november. Onder andere de burgemeester van Berlijn is woedend over het moment van het protest.

 

Naar verwachting worden tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland gedupeerd, die komend weekeinde de feestelijkheden in de hoofdstad na een relaxte treinreis wilden bezoeken. Zij moeten op korte termijn op zoek naar alternatieven. Het treinpersoneel staakt liefst 109 uur, onder meer om hoger loon af te dwingen.

Gevolgen voor Nederlanders

De Duitse Bahn belooft dat er nog wel enkele treinen zullen rijden, maar die kunnen de verwachte chaos nauwelijks voorkomen. Voor Nederlandse reizigers richting Duitsland heeft de staking ook grote gevolgen. De trein Amsterdam - Berlijn rijdt slechts tot net over de Duitse grens (tot Bad Bentheim). Van daar wordt geen vervangend vervoer geregeld. Duitse particuliere busondernemingen, de zogenoemde Fernbusse, beloven wel extra bussen te laten rijden tussen de grote steden, zo schrijft de Volkskrant.

Organisatoren van jubileummanifestaties in Berlijn - er worden bijvoorbeeld duizenden lichtgevende ballonnen geplaatst op het tracé van de Muur – spreken volgens de krant van ‘een egoïstische beslissing’ van de machinistenvakbond.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder