Duitse tolheffing gaat door

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

DuitslandVolgens de Duitse minister Dobrindt (Verkeer) is de kogel door de kerk: er komt tolheffing in Duitsland. Zowel op de Autobahnen en als op autowegen, de zogenoemde Bundesfernstrassen (wegen met A- en B-nummers). Andere wegen vallen buiten de omstreden plannen van de CSU-politicus, waartegen onder meer Nederland fel protesteert.

Volgens het ANP houdt Dobrindt nog even voor zich hoe de tol in de grensstreek precies uitpakt. In een interview vandaag met de krant Münchner Merkur zegt hij, met het oog op de B-wegen, dat de plannen wel 'zo zijn dat er in ieder geval geen discussie ontstaat over het kleine grensverkeer'.

Grensstreek de dupe

Het al eerder aangekondigde plan om tol te heffen stuitte niet alleen op bezwaren in buurlanden, maar ook bijvoorbeeld in de deelstaten die aan Nederland grenzen. Zij vrezen dat horecaondernemers en winkeliers de dupe worden van de tolheffing omdat klanten wegblijven als ze moeten betalen om in Duitsland te mogen rijden. Reden dat burgemeesters van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten in de grensstreek afgelopen zomer een resolutie ondertekenden tegen de Duitse tolheffing.

Het wetsontwerp is klaar, aldus Dobrindt. "Ik zal het eind deze week presenteren." Het lokkertje voor de politiek is er ook: volgens Dobrindt zullen de verwachte inkomsten 'duidelijk hoger' uitvallen dan de vooraf berekende 300 miljoen. "En dat elk jaar." Volgens de eerder gepresenteerde plannen tonen krijgen Duitsers de tol gecompenseerd via een lagere motorrijtuigenbelasting.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder