Duitse tolheffing gaat door

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

DuitslandVolgens de Duitse minister Dobrindt (Verkeer) is de kogel door de kerk: er komt tolheffing in Duitsland. Zowel op de Autobahnen en als op autowegen, de zogenoemde Bundesfernstrassen (wegen met A- en B-nummers). Andere wegen vallen buiten de omstreden plannen van de CSU-politicus, waartegen onder meer Nederland fel protesteert.

Volgens het ANP houdt Dobrindt nog even voor zich hoe de tol in de grensstreek precies uitpakt. In een interview vandaag met de krant Münchner Merkur zegt hij, met het oog op de B-wegen, dat de plannen wel 'zo zijn dat er in ieder geval geen discussie ontstaat over het kleine grensverkeer'.

Grensstreek de dupe

Het al eerder aangekondigde plan om tol te heffen stuitte niet alleen op bezwaren in buurlanden, maar ook bijvoorbeeld in de deelstaten die aan Nederland grenzen. Zij vrezen dat horecaondernemers en winkeliers de dupe worden van de tolheffing omdat klanten wegblijven als ze moeten betalen om in Duitsland te mogen rijden. Reden dat burgemeesters van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten in de grensstreek afgelopen zomer een resolutie ondertekenden tegen de Duitse tolheffing.

Het wetsontwerp is klaar, aldus Dobrindt. "Ik zal het eind deze week presenteren." Het lokkertje voor de politiek is er ook: volgens Dobrindt zullen de verwachte inkomsten 'duidelijk hoger' uitvallen dan de vooraf berekende 300 miljoen. "En dat elk jaar." Volgens de eerder gepresenteerde plannen tonen krijgen Duitsers de tol gecompenseerd via een lagere motorrijtuigenbelasting.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder