Duitse tolheffing gaat door
Volgens de Duitse minister Dobrindt (Verkeer) is de kogel door de kerk: er komt tolheffing in Duitsland. Zowel op de Autobahnen en als op autowegen, de zogenoemde Bundesfernstrassen (wegen met A- en B-nummers). Andere wegen vallen buiten de omstreden plannen van de CSU-politicus, waartegen onder meer Nederland fel protesteert.
Volgens het ANP houdt Dobrindt nog even voor zich hoe de tol in de grensstreek precies uitpakt. In een interview vandaag met de krant Münchner Merkur zegt hij, met het oog op de B-wegen, dat de plannen wel 'zo zijn dat er in ieder geval geen discussie ontstaat over het kleine grensverkeer'.
Grensstreek de dupe
Het al eerder aangekondigde plan om tol te heffen stuitte niet alleen op bezwaren in buurlanden, maar ook bijvoorbeeld in de deelstaten die aan Nederland grenzen. Zij vrezen dat horecaondernemers en winkeliers de dupe worden van de tolheffing omdat klanten wegblijven als ze moeten betalen om in Duitsland te mogen rijden. Reden dat burgemeesters van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten in de grensstreek afgelopen zomer een resolutie ondertekenden tegen de Duitse tolheffing.
Het wetsontwerp is klaar, aldus Dobrindt. "Ik zal het eind deze week presenteren." Het lokkertje voor de politiek is er ook: volgens Dobrindt zullen de verwachte inkomsten 'duidelijk hoger' uitvallen dan de vooraf berekende 300 miljoen. "En dat elk jaar." Volgens de eerder gepresenteerde plannen tonen krijgen Duitsers de tol gecompenseerd via een lagere motorrijtuigenbelasting.