Spotje over vakantiekilo’s valt slecht in België

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FitnessmachineFitnessketen Basic-Fit moet in België wellicht een spotje van de buis halen. De beelden, die mensen moeten aansporen om hun vakantiekilo’s eraf te sporten, is volgens menigeen discriminerend voor dikke mensen, meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving bij onze zuiderburen.

De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft al ‘meerdere klachten’ ontvangen, schrijft bijvoorbeeld de Gazet van Antwerpen. In de reclame worden vakantiegangers opgewacht bij de ‘douane’: wie niks is aangekomen mag doorlopen, degenen die op vakantie te veel hebben genoten van een hapje en een drankje moeten de fitnesszaal in. Voetballer Marouane Fellaini, actief in het Belgische elftal in Brazilië, bepaalt in slecht Nederlands wie in welke rij moet gaan staan.

Het gewraakte Belgische spotje:

,,Onbewust hebben ze het gemunt op iedereen met overgewicht. Ik vind dat discriminerend,” zegt Jean-Paul Allonsius van de vereniging voor mensen met obesitas in de Gazet. Basic-Fit bestrijdt deze zienswijze. ,,Het maakt niet uit hoeveel u weegt. We praten over de extra kilo’s die u er op vakantie bijkreeg. Onze boodschap: kom naar Basic-Fit om die kilo’s eraf te trainen,” zegt een woordvoerder.

Nederland kent een vrijwel identieke versie van de commercial. Bij ons bepaalt actrice Tatjana wie te zwaar is geworden en moet sporten. Bij de Reclame Code Commissie zijn ook een aantal klachten over het spotje binnengekomen. ,,De klagers vinden het spotje in strijd met de goede smaak en fatsoen of nodeloos kwetsend,” aldus Fiona Vening van de Reclame Code Commissie tegen RTL Nieuws. De voorzitter van de commissie doet mogelijk volgende week uitspraak over de reclame.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder