Spotje over vakantiekilo’s valt slecht in België

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FitnessmachineFitnessketen Basic-Fit moet in België wellicht een spotje van de buis halen. De beelden, die mensen moeten aansporen om hun vakantiekilo’s eraf te sporten, is volgens menigeen discriminerend voor dikke mensen, meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving bij onze zuiderburen.

De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft al ‘meerdere klachten’ ontvangen, schrijft bijvoorbeeld de Gazet van Antwerpen. In de reclame worden vakantiegangers opgewacht bij de ‘douane’: wie niks is aangekomen mag doorlopen, degenen die op vakantie te veel hebben genoten van een hapje en een drankje moeten de fitnesszaal in. Voetballer Marouane Fellaini, actief in het Belgische elftal in Brazilië, bepaalt in slecht Nederlands wie in welke rij moet gaan staan.

Het gewraakte Belgische spotje:

,,Onbewust hebben ze het gemunt op iedereen met overgewicht. Ik vind dat discriminerend,” zegt Jean-Paul Allonsius van de vereniging voor mensen met obesitas in de Gazet. Basic-Fit bestrijdt deze zienswijze. ,,Het maakt niet uit hoeveel u weegt. We praten over de extra kilo’s die u er op vakantie bijkreeg. Onze boodschap: kom naar Basic-Fit om die kilo’s eraf te trainen,” zegt een woordvoerder.

Nederland kent een vrijwel identieke versie van de commercial. Bij ons bepaalt actrice Tatjana wie te zwaar is geworden en moet sporten. Bij de Reclame Code Commissie zijn ook een aantal klachten over het spotje binnengekomen. ,,De klagers vinden het spotje in strijd met de goede smaak en fatsoen of nodeloos kwetsend,” aldus Fiona Vening van de Reclame Code Commissie tegen RTL Nieuws. De voorzitter van de commissie doet mogelijk volgende week uitspraak over de reclame.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder