Spotje over vakantiekilo’s valt slecht in België

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

FitnessmachineFitnessketen Basic-Fit moet in België wellicht een spotje van de buis halen. De beelden, die mensen moeten aansporen om hun vakantiekilo’s eraf te sporten, is volgens menigeen discriminerend voor dikke mensen, meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving bij onze zuiderburen.

De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft al ‘meerdere klachten’ ontvangen, schrijft bijvoorbeeld de Gazet van Antwerpen. In de reclame worden vakantiegangers opgewacht bij de ‘douane’: wie niks is aangekomen mag doorlopen, degenen die op vakantie te veel hebben genoten van een hapje en een drankje moeten de fitnesszaal in. Voetballer Marouane Fellaini, actief in het Belgische elftal in Brazilië, bepaalt in slecht Nederlands wie in welke rij moet gaan staan.

Het gewraakte Belgische spotje:

,,Onbewust hebben ze het gemunt op iedereen met overgewicht. Ik vind dat discriminerend,” zegt Jean-Paul Allonsius van de vereniging voor mensen met obesitas in de Gazet. Basic-Fit bestrijdt deze zienswijze. ,,Het maakt niet uit hoeveel u weegt. We praten over de extra kilo’s die u er op vakantie bijkreeg. Onze boodschap: kom naar Basic-Fit om die kilo’s eraf te trainen,” zegt een woordvoerder.

Nederland kent een vrijwel identieke versie van de commercial. Bij ons bepaalt actrice Tatjana wie te zwaar is geworden en moet sporten. Bij de Reclame Code Commissie zijn ook een aantal klachten over het spotje binnengekomen. ,,De klagers vinden het spotje in strijd met de goede smaak en fatsoen of nodeloos kwetsend,” aldus Fiona Vening van de Reclame Code Commissie tegen RTL Nieuws. De voorzitter van de commissie doet mogelijk volgende week uitspraak over de reclame.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder