Veilingsites niet altijd goedkoper
Wachten, bieden, klikken, kopen... de voordelige aanbieding via de veilingsite is binnen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat die uitstapjes en hotelovernachtingen niet altijd het gewenste koopje zijn.Van de 24 uitstapjes die zijn onderzocht, bleken er 8 elders goedkoper te worden aangeboden. Andere uitjes werden voor hetzelfde geld, of voor slechts een fractie meer op andere websites aangeboden.
Bijna een kwart van de 438 consumenten die de Consumentenbond over online veilen ondervroeg, heeft nog nooit de buit voor een gunstige prijs binnengehaald. Maar ook voor de hoogste bieder kan het uiteindelijke voordeel tegenvallen. Zo ging een weekendje weg via Biedenboek.nl voor € 112 minder weg dan de oorspronkelijke prijs, maar was via webwinkel Actievandedag.nl in totaal € 204 goedkoper geweest.
Doe mee met Actievandedag.nl
Meeslepen
Vaak laten mensen zich vaak meeslepen door het bieden, waardoor ze niet scherp voor ogen hebben hoeveel een uitstapje of overnachting waard is, zo blijkt ook uit het onderzoek. Bijkomende kosten worden vaak over het hoofd gezien, waardoor een aanbieding uiteindelijk vies tegenvalt. De Consumentenbond raadt in ieder geval aan vooraf bij de aanbieder na te gaan wat de werkelijke prijs is.
Prijzen
Hotelkamerveiling, Biedenboek en Eventveiling vermelden de oorspronkelijke prijs nooit op hun site en ook andere aanbieders zijn daar regelmatig vaag over. Bij Eventveiling is het biedingsproces schimmig: het is de enige site waar je moet betalen om mee te kunnen doen. Bovendien lijken de veilingen via deze site eindeloos door te gaan, omdat ze na ieder bod automatisch met 15 seconden worden verlengd. Of er daadwerkelijk iets via Eventveiling wordt verkocht is dan ook lastig te achterhalen. Consumenten die klachten hebben over deze organisatie kunnen dit melden bij de Kansspelautoriteit.