Zomerse vakantieverwachtingen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MallorcaNaar verwachting vieren deze zomer zo’n 10,5 miljoen Nederlanders één week of langer vakantie. Dat aantal is iets lager dan vorig jaar. Van de vakantievierders kiezen ongeveer 2,7 miljoen Nederlanders voor een vakantie in eigen land. Dat betekent dat 7,8 miljoen landgenoten richting buitenland vertrekken.  Ondanks de verwaxchting van een kleine dip ten opzichte van vorig jaar blijft Frankrijk vakantieland nummer 1.

 


Griekenland zit weer sterk in de lift. Veel Nederlandse toeristen omarmen het land weer. Dit gaat ten koste van de plannen die worden gemaakt voor Italië, Frankrijk, Spanje en Turkije.

De verwachting voor deze zomer

De Europese top 5 met het aantal reizigers:

1. Frankrijk       1.340.000

2. Spanje             814.000

3. Duitsland         746.000

4. Italië                 678.000                                       

5. Griekenland     530.000

Ook het aantal mensen dat kiest voor een verre bestemming neemt toe. Bij de ruim 700.000 Nederlanders die kiezen voor een intercontinentale vakantie zijn de Verenigde Staten het populairst (239.000 vakantiegangers).  Daarna volgen Indonesië (circa 65.000), Canada (circa 36.000) en de Nederlandse Antillen (circa 35.000).

Autovakanties

Het aantal vakanties met de auto is fiks afgenomen ten opzichte van vorig jaar (-8%). Dit komt mede door gedaalde interesse in belangrijke autobestemmingen als Frankrijk en Italië. Ruim 4 procent meer mensen dan vorig jaar plant een vliegvakantie.

Kamperen

CamperEen kampeervakantie blijft favoriet. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,3 miljoen vakantiegangers kiezen voor een kampeervakantie in het buitenland. Dat is iets lager dan vorig jaar (2.4). Populaire kampeerbestemmingen zijn: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Kroatië. Kamperen in eigen land is in trek bij iets minder dan 1 miljoen Nederlanders. Het weer speelt hier een belangrijke rol: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland.

Last minutes

De goede zomer van vorig jaar en het mooie voorjaarsweer dragen bij aan de stijging van zowel buitenlands bezoek als binnenlandse vakanties. De geluiden zijn positief maar er worden nog wel veel lastminuteboekingen verwacht.
Boek hier een aanbieding of last minute.

Buitenlandse toeristen naar Nederland

Gaan bijna 8 miljoen Nederlanders naar het buitenland, zo’n 3 miljoen buitenlandse toeristen zullen naar verwachting deze zomer juist in Nederland doorbrengen, zo verwacht NBTC Holland Marketing. Dat is een stijging van zo’n twee procent vergeleken met vorig jaar.

De lichte groei komt voornamelijk uit de buurlanden. In de zomer komt bijna de helft van alle buitenlandse toeristen uit Duitsland en België. De andere helft komt onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. De Nederlandse kust blijft populair, maar internationale toeristen kiezen ook vaak voor een zomervakantie in het ‘groene Nederland’ en de Nederlandse steden.

Boek hier je vakantie

Gespreide zomervakantie

Regio Noord heeft als eerste zomervakantie van 5 juli tot en met 17 augustus. De zomervakantie in regio Zuid begint een week later; van 12 juli tot en met 24 augustus. De regio Midden heeft zomervakantie van 19 juli tot en met 31 augustus.

 

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder