Zomerse vakantieverwachtingen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MallorcaNaar verwachting vieren deze zomer zo’n 10,5 miljoen Nederlanders één week of langer vakantie. Dat aantal is iets lager dan vorig jaar. Van de vakantievierders kiezen ongeveer 2,7 miljoen Nederlanders voor een vakantie in eigen land. Dat betekent dat 7,8 miljoen landgenoten richting buitenland vertrekken.  Ondanks de verwaxchting van een kleine dip ten opzichte van vorig jaar blijft Frankrijk vakantieland nummer 1.

 


Griekenland zit weer sterk in de lift. Veel Nederlandse toeristen omarmen het land weer. Dit gaat ten koste van de plannen die worden gemaakt voor Italië, Frankrijk, Spanje en Turkije.

De verwachting voor deze zomer

De Europese top 5 met het aantal reizigers:

1. Frankrijk       1.340.000

2. Spanje             814.000

3. Duitsland         746.000

4. Italië                 678.000                                       

5. Griekenland     530.000

Ook het aantal mensen dat kiest voor een verre bestemming neemt toe. Bij de ruim 700.000 Nederlanders die kiezen voor een intercontinentale vakantie zijn de Verenigde Staten het populairst (239.000 vakantiegangers).  Daarna volgen Indonesië (circa 65.000), Canada (circa 36.000) en de Nederlandse Antillen (circa 35.000).

Autovakanties

Het aantal vakanties met de auto is fiks afgenomen ten opzichte van vorig jaar (-8%). Dit komt mede door gedaalde interesse in belangrijke autobestemmingen als Frankrijk en Italië. Ruim 4 procent meer mensen dan vorig jaar plant een vliegvakantie.

Kamperen

CamperEen kampeervakantie blijft favoriet. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,3 miljoen vakantiegangers kiezen voor een kampeervakantie in het buitenland. Dat is iets lager dan vorig jaar (2.4). Populaire kampeerbestemmingen zijn: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Kroatië. Kamperen in eigen land is in trek bij iets minder dan 1 miljoen Nederlanders. Het weer speelt hier een belangrijke rol: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland.

Last minutes

De goede zomer van vorig jaar en het mooie voorjaarsweer dragen bij aan de stijging van zowel buitenlands bezoek als binnenlandse vakanties. De geluiden zijn positief maar er worden nog wel veel lastminuteboekingen verwacht.
Boek hier een aanbieding of last minute.

Buitenlandse toeristen naar Nederland

Gaan bijna 8 miljoen Nederlanders naar het buitenland, zo’n 3 miljoen buitenlandse toeristen zullen naar verwachting deze zomer juist in Nederland doorbrengen, zo verwacht NBTC Holland Marketing. Dat is een stijging van zo’n twee procent vergeleken met vorig jaar.

De lichte groei komt voornamelijk uit de buurlanden. In de zomer komt bijna de helft van alle buitenlandse toeristen uit Duitsland en België. De andere helft komt onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. De Nederlandse kust blijft populair, maar internationale toeristen kiezen ook vaak voor een zomervakantie in het ‘groene Nederland’ en de Nederlandse steden.

Boek hier je vakantie

Gespreide zomervakantie

Regio Noord heeft als eerste zomervakantie van 5 juli tot en met 17 augustus. De zomervakantie in regio Zuid begint een week later; van 12 juli tot en met 24 augustus. De regio Midden heeft zomervakantie van 19 juli tot en met 31 augustus.

 

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder