Een halve kilometer cruiseschepen in Rotterdam

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

HAL in RotterdamTwee cruiseschepen, samen meer dan een halve kilometer lang, lagen zaterdag aangemeerd aan de Wilhelminapier. De achterstevens knus tegen elkaar vochten  het Holland Amerika Line vlaggenschip Rotterdam en de Royal Princess om de aandacht van de bezoekers die in de stromende regen kwamen kijken naar de schepen.

Niet voor het laatst dit jaar doet een schip van de HAL de Rotterdamse havenstad aan. Steeds meer Nederlanders en Europeanen ontdekken de cruise en het gemak om zomaar, op trein- of autoreisafstand, in te kunnen schepen en geen vliegticket meer hoeven te boeken om naar en van de haven van vertrek te kunnen. En de keus voor een cruise met vertrek uit Nederland is groot.  Zo vertrekken uit Rotterdam cruises naar ondermeer Indonesië, het Middellandse Zeegebied en de Noorse fjorden en doet het ms Rotterdam de Rotterdamse Cruiseterminal maar liefst 19 keer aan.
Ook IJmuiden is een vertrek- en aankomsthaven van de HAL: ms Prinsendam zal er 8 keer aanmeren voor een rondreis.

Lunch aan boord

In Rotterdam mochten we aan boord van ms Rotterdam voor een heerlijke Indonesische lunch, kregen we een rondleiding door het schip en hoorden we alles over de toekomstige cruises. Opvallend: uit de cijfers bleek dat de cruisemarkt, in tegenstelling tot de overige 'vakantiemarkt' het al jaren uitstekend doet. 

Favoriete bestemming van Nederlanders


We gaan het liefst naar de Middellandse en Zwarte Zee en het noorden van Europa, zo blijkt uit de boekingen. In de wintermaanden doen de cruises naar de Canarische Eilanden het erg goed.
Ook de langere cruises naar het Verre Oosten en Afrika zijn populair. En HAL biedt de mogelijkheid om een deel van de route mee te varen wanneer  55 of 60 dagen te lang is.

Met een schip naar het noorderlicht

De Rotterdam begint in januari 2015 aan een rondreis van 90 dagen naar het Verre Oosten/Indonesië. Aansluitend gaat ze in april twee weken het 'droge dok' in voor noodzakelijke vervangingen in het interieur om vervolgens het zomerseizoen fris en fruitig te starten met een cruise van 7 dagen naar de Noorse Fjorden. De acht Noorse cruises worden gevolgd door de nieuwe afsluiter van het seizoen: de Northern Light Cruise ,die op 12 september vertrekt.

 

Vermaak en sterrenrestaurants

Naast vermaak en entertainment, ondermeer met Dancing with the Stars at Sea, BB King's Blues Club kun je aan boord terecht in een aantal verschillende restaurants, zoals het Lido self service restaurant, de Pinacle grill en Tamarind. En de Hollandse sterrenkeuken De Librije vind je aan boord van de Eurodam en de Rotterdam.

Boek hier je cruise bij de Holland America Line

  • ms Rotterdam maakt een rondreis naar de Canarische Eilanden, Viking Saga's,; Noorse Legenden,  Noordkaap, Baltische Staten,  Noorse Ontdekkingscruise, Passage naar het Verre Oosten, of Afrika ontdekken.
  • ms Prinsendam vaart naar het Iberisch Schiereiland, de Baltische Staten en Kiel Kanaal,  Noordkaap en Spitsbergen.
  • ms Veendam volgt de voetsporen van de Vikings.
  • ms Ryndam zet koers voor een Mediterraan Avontuur.
  • ms Volendam ontdekt het Verre Oosten.

 

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder