Scheurtjes in benen van Michelangelo’s David

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

DavidDe David van Michelangelo in het Galleria dell’Accademia in Florence trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Maar het bekende 5.500 kilo zware marmeren beeld staat niet meer zo stevig op zijn benen. Volgens onderzoekers zijn er haarscheurtjes ontstaan in de benen van het beeld.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) gebruikte volgens deskundigen een blok marmer van niet zo’n goede kwaliteit om het 4.16 meter hoge beeld uit te beeldhouwen. In de David, voltooid in 1504 zijn in het midden van de 19e eeuw al eerder barstjes geconstateerd, vooral in het linkerbeen en de boomstronk die vastzit aan het rechterbeen.

Aangetast door het weer en duivenpoep

Volgens omroep RAI maakten de Universiteit van Florence en het Instituut voor Geowetenschappen bekend dat uit onderzoek met replica’s is gebleken dat die barstjes vermoedelijk zijn ontstaan doordat het beeld langdurig onder een hoek van ongeveer 5 graden stond.
 Ook de oorspronkelijke standplaats bij het Palazzo Vecchio heeft David geen goed gedaan. Bijna 470 jaar is het beeld daar aan de elementen en vooral aan de etsende werking van duivenpoep blootgesteld. Pas in 1873 is het beeld ondergebracht in de Galleria dell'Accademia.
In 2011 is het beeld aan de buitenkant gerestaureerd.

 

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder