Scheurtjes in benen van Michelangelo’s David

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

DavidDe David van Michelangelo in het Galleria dell’Accademia in Florence trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Maar het bekende 5.500 kilo zware marmeren beeld staat niet meer zo stevig op zijn benen. Volgens onderzoekers zijn er haarscheurtjes ontstaan in de benen van het beeld.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) gebruikte volgens deskundigen een blok marmer van niet zo’n goede kwaliteit om het 4.16 meter hoge beeld uit te beeldhouwen. In de David, voltooid in 1504 zijn in het midden van de 19e eeuw al eerder barstjes geconstateerd, vooral in het linkerbeen en de boomstronk die vastzit aan het rechterbeen.

Aangetast door het weer en duivenpoep

Volgens omroep RAI maakten de Universiteit van Florence en het Instituut voor Geowetenschappen bekend dat uit onderzoek met replica’s is gebleken dat die barstjes vermoedelijk zijn ontstaan doordat het beeld langdurig onder een hoek van ongeveer 5 graden stond.
 Ook de oorspronkelijke standplaats bij het Palazzo Vecchio heeft David geen goed gedaan. Bijna 470 jaar is het beeld daar aan de elementen en vooral aan de etsende werking van duivenpoep blootgesteld. Pas in 1873 is het beeld ondergebracht in de Galleria dell'Accademia.
In 2011 is het beeld aan de buitenkant gerestaureerd.

 

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder