Keukenhof opent deuren

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

keukenhof1.jpgOfficieel is Keukenhof gisteren geopend. Met Holland als thema in 2014 kan het dan ook niet anders dan dat Keukenhof de tulp centraal stelt. Holland = Tulpen = Keukenhof! En vanaf morgen, 20 maart zijn de tulpen, en alle andere bloemen, ook voor bezoekers te bewonderen. Keukenhof: puur Hollands en international bekend.

In het Oranje Nassau Paviljoen is een typisch Amsterdamse sfeer gecreëerd, met natuurlijk een Amsterdamse bloemenstal als decor voor de bloemenshows. Om het Hollands sfeertje compleet te maken kun je in dit paviljoen heerlijke Hollandse pannenkoeken eten.

Highlight in het themajaar is het bloembollenmozaïek van een Amsterdams grachtentafereel met een tulp zo groot als een grachtenpand. Het mozaïek van 22 bij 13 meter is geplant met 60.000 tulpen en muscari’s. Het ontwerp symboliseert de Tulpenmanie tijdens de Gouden Eeuw.

Tentoonstelling Tulpomania

Het verhaal van de tulp is indrukwekkend, bollen die goud waard waren, diefstal, en een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlands klimaat. Ook is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. Deze verhalen zijn allemaal te vinden in de tentoonstelling Tulpomania in het Juliana Paviljoen.

Historische tuin

In de vernieuwde Historische Tuin vertellen de tulpen zelf de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland. Zo staat er een borstbeeld van de plantkundige Carolus Clusius (1526-1609). Hij staat er niet zomaar. Clusius heeft in de geschiedenis van de tulp een sleutelrol gespeeld. Hij onderhield contacten met collega’s in heel Europa, en ruilde regelmatig met hen allerlei nieuwe planten, waaronder de tulp. In 1593 werd hij directeur van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij nam de tulp mee, en plantte die met nog 1.500 andere planten in de Hortustuin. In de Historische Tuin is een reconstructie van deze tuin te vinden, beplant met tulpen, die soms al vier eeuwen in cultuur zijn. Clusius heeft ze nog gekend. Dank zij hem is de tulp in Nederland uitgegroeid tot een icoon. In de Historische Tuin kun je ook zien welke verschillende soorten tulpen en narcissen er zijn en er de aankomende jaren nog bijkomen

De bloemenshows op Keukenhof bieden elke dag weer een unieke belevenis. Vijfhonderd kwekers stellen hun mooiste bloemen ter beschikking en toonaangevende arrangeurs maken er unieke shows van. Stem mee op de mooiste bloem van de show. Aan het einde van het seizoen reikt Keukenhof per show een prijs uit aan de winnende kweker.

Gratis naar Keukenhof?

Met eigen ogen de tulpen en bloemen zien? Doe dan mee aan de prijsvraag! 

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder