Keukenhof opent deuren

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

keukenhof1.jpgOfficieel is Keukenhof gisteren geopend. Met Holland als thema in 2014 kan het dan ook niet anders dan dat Keukenhof de tulp centraal stelt. Holland = Tulpen = Keukenhof! En vanaf morgen, 20 maart zijn de tulpen, en alle andere bloemen, ook voor bezoekers te bewonderen. Keukenhof: puur Hollands en international bekend.

In het Oranje Nassau Paviljoen is een typisch Amsterdamse sfeer gecreëerd, met natuurlijk een Amsterdamse bloemenstal als decor voor de bloemenshows. Om het Hollands sfeertje compleet te maken kun je in dit paviljoen heerlijke Hollandse pannenkoeken eten.

Highlight in het themajaar is het bloembollenmozaïek van een Amsterdams grachtentafereel met een tulp zo groot als een grachtenpand. Het mozaïek van 22 bij 13 meter is geplant met 60.000 tulpen en muscari’s. Het ontwerp symboliseert de Tulpenmanie tijdens de Gouden Eeuw.

Tentoonstelling Tulpomania

Het verhaal van de tulp is indrukwekkend, bollen die goud waard waren, diefstal, en een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlands klimaat. Ook is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. Deze verhalen zijn allemaal te vinden in de tentoonstelling Tulpomania in het Juliana Paviljoen.

Historische tuin

In de vernieuwde Historische Tuin vertellen de tulpen zelf de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland. Zo staat er een borstbeeld van de plantkundige Carolus Clusius (1526-1609). Hij staat er niet zomaar. Clusius heeft in de geschiedenis van de tulp een sleutelrol gespeeld. Hij onderhield contacten met collega’s in heel Europa, en ruilde regelmatig met hen allerlei nieuwe planten, waaronder de tulp. In 1593 werd hij directeur van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij nam de tulp mee, en plantte die met nog 1.500 andere planten in de Hortustuin. In de Historische Tuin is een reconstructie van deze tuin te vinden, beplant met tulpen, die soms al vier eeuwen in cultuur zijn. Clusius heeft ze nog gekend. Dank zij hem is de tulp in Nederland uitgegroeid tot een icoon. In de Historische Tuin kun je ook zien welke verschillende soorten tulpen en narcissen er zijn en er de aankomende jaren nog bijkomen

De bloemenshows op Keukenhof bieden elke dag weer een unieke belevenis. Vijfhonderd kwekers stellen hun mooiste bloemen ter beschikking en toonaangevende arrangeurs maken er unieke shows van. Stem mee op de mooiste bloem van de show. Aan het einde van het seizoen reikt Keukenhof per show een prijs uit aan de winnende kweker.

Gratis naar Keukenhof?

Met eigen ogen de tulpen en bloemen zien? Doe dan mee aan de prijsvraag! 

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder